Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 3. mai 2016

Haldjate lill- priimula

Priimula teaduslik nimetus tuleneb ladina keelest ja tähendab tõlkes esimest (primus). Nurmenukk ehk priimula on taimeperekond nurmenukuliste (Primulaceae) sugukonnas.
Taani pärimuse järgi on nurmenukk nõiutud printsess- elf. Kord lubas valitsejanna haldja maa peale käima, kus neiu  armus ühte noormehesse ja unustas oma kodumaa. Karistuseks muudeti haldjas nurmenukuks, noormees aga anemooniks. Nüüd hakkavad varakult koos õitsema, koos varakult surevad.
Eestis kasvab looduses selle perekonna esindaja harilik nurmenukk (Primula veris), millele on nime pannud Carl Linné - (esimene kevadine). Looduses kasvab meil ka pääsusilm ehk jaanilill.
Harilik nurmenukk

Nurmenukku on legendides kirjeldatud  kui kuldset võtmekimpu, millega avanevad taevaväravad, et kevad saaks maa peale tulla. Tundub tõesti nii, nurmenukud õitsevad ja ilm on päikseline,  õhusooja lisandub iga päevaga, puudel on prisked pungad kohe-kohe avanemas.
Nurmenuku raviomadustest on palju kirjutatud, tema lehtedes on C-vitamiini rohkem kui teistes meie looduslikes taimedes.
Roosa priimula (Primula rosea) on üks varasem priimula. Õied on ereroosad ja paistavad juba kaugelt silma.
Roosa priimula

Kõrgel priimulal (Primula elatior) on kollase südamikuga erivärvilised õied, õitseb aprillis, mais.
Kollaseõieline kõrge priimula

Varretu priimula (Primula vulgaris) on esiemaks paljudele hübriididele. Nende õied on paljudes erksates värvitoonides: valged, kollased, roosad, punased, sinised, mitmevärvilised, täidisõielised.
Valgeõieline varretu priimula

Kollaseõieline varretu priimula

Õrnvioletse õiega varretu priimula

Violetse õiega varretu priimula

Purpurpunaseõieline varretu priimula

Aed-kõrvikpriimula ,,Alpines’’
Lehed tugevad nahkjad, spiraalselt ümber õisikukandja, õisikus  5-20 sametist õit. 

Sieboldi priimula (Primula sieboldii)
Õied on purpursed valge kurguga, suured 2,5cm, koondunud 6-15 kaupa sarikõisikusse.
Viali priimula( Primula vialii) juuni alguses
Küünlakujulised priimula õisikud, pitsilise tumerohelise lehestikuga, õitsemiselt suvine taim. Õide puhkemine toimub järkjärgult, kusjuures õied muudavad oma värvust. Meie aias uustulnuk.

Viali priimula jaanipäeval

Priimulate perekond on liigirikas, kevadised õied kaunistavad kuu aega aeda. On ka kesksuvel ja sügisel õitsejaid.
Tiibeti priimula
Tiibeti priimula (Primula florindae) on suurepärase aroomiga. Taime kõrgus 50 -100 cm, õitseb juuni keskelt augusti alguseni.
Jaapani priimula

Jaapani priimula (Primula japonica) õitseb juunis-juulis. Suvel kerkivad arvukad, kõrged 50cm õisikukandjad, millel moodustuvad õisikute kihid- (männased5-7) karmiinroosadest õitest läbimõõduga 2cm. Ühel õisikukandjal võib moodustuda kuni viis kihti.

9 kommentaari:

  1. Ma ei teadnudki, et nurmenukk ka priimula on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore,kui blogist mõne tarkusetera leiab:)

      Kustuta
  2. Kunagi kasvasid meie lähedal nurmenukud ja pääsusilmad looduses, nüüdseks on nad kõik kadunud. Paar aastat tagasi tõime nurmenuku enda pargi alla, tundub, et kodunesid hästi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ligi 10-15 aastat tagasi võis Neeruti maastikukaitsealal veel pääsusilmi leida. Praeguseks ei tea, kas on veel, pole ammu kevadeti rattamatkal sealkandis käinud.

      Kustuta
  3. Väga kaunid ja ilusad lilled, hea töö :)

    VastaKustuta
  4. Priimulad on toredad. Minu aias on enamik täiesti nimetud rohevahetuse kaudu taluaedadest saadud taimed või siis ise nurmenukkudega patustamise tagajärjel sündinud "krantsid". Aga ega see nimeta olek nende kevadist väärtust kahanda.

    VastaKustuta
  5. Mul on aias suur kaunis puhmas purpurpunast priimulat. Ilmselt sinu aiast pärit.

    VastaKustuta
  6. Oh, kui tore, et pakub õieilu teistelegi:)

    VastaKustuta