Sentens

Carpe diem!

laupäev, 4. märts 2017

Vastlakukkel

Vastlakuklid on vastlapäeva kohustuslikud, traditsioonilised küpsetised. Niipalju kui mäletan on alati vastlapäeval kukleid söödud. Pärast vastlaliugu pakuti kukleid koolis, õpingute ajal sai maiustatud ühikatoas, töökoha puhvetitesse telliti alati vastlakukleid.
Mina loobusin pärmitaignast küpsetiste valmistamisest pikaks ajaks pärast ebaõnnestunud katsetusi. Seenevana võttis aastaid tagasi tüdrukutega ükskord selle pärmitaigna riski ja valmisid  ümmargused pallid, mis kõik ära söödi.
Lõvisüdamike ema proovis samuti vastlakuklitega kätt. Lapsed ootasid kannatlikult laua ääres. Kui kuklid olid eelkergituseks pannile pandud, siis lapsed jälgisid hoolega, et juba ümmarguseks kerkinud  pallike näpuga  sutsti alla vajutada. Suure huviga valvati ahjuukse taga kuklite küpsemist. Kui kuklid ahjust välja võeti, kilkas Lõvisüdamik: ,, Oh , mis ilusad saiakannikad!’’
Mina teadsin, et vastlakukleid valmistatakse Skandinaavias, Soomes ja Baltimaades vastlapäeva puhul. Island tundus nii kauge saarena, vaevalt, et nad vastlaid peavad ja vastlakukleid teevad. Kui Kuti ema postitas ühe Islandi vastlakukli pildi, olin üllatunud.
Islandi vastlakukkel

Islandi vastlakukkel on nagu tuuletasku, mis on täidetud vahukoore ja moosiga ning üle valatud šokolaadiga. Soome ja Rootsi vastlakuklid on sarnased meil tuntud küpsetistega. Rootsis kasutatakse rohkem kardemoni kuklites, Soomes kasutatakse kuklitel mandlilaaste ja raputatakse üle tuhksuhkruga.


Valik Norra vastlakukleid

Lätlased valmistavad ilma pärmita vastlakukleid, retsept sarnane profitoolide valmistamisega.
Läti vastlakuklid

Eesti vastlakuklid (Grossi toidukaupadest)

Ema rääkis oma vastlakuklite tegemisest muffinivormi abil, valmistas pulbrist sobiva taigna, küpsetas ja pakkus vahukoorega. Muidugi maitses hästi.
Kapis tuhnimisel jäi vahvliküpsetaja ette.  Tuli tahtmine neid nõukaaegseid hitte taas küpsetada. Doktorant saabus puude ladumise talguteks kohale, nostalgiline küpsetamine oli asjakohane. Kuna masinat polnud ammu kasutatud, siis sai köök sinist suitsu täis, signalisatsioon köhatas korraks sellise ehmatuse peale. Seejärel jäi tainas plaatide külge kinni, lõpuks sai taigna viskoossus ja küpsetusaeg paika timmitud.  Külmikus oli üks jäätisekarp oma tähetundi  ootama jäänud. Nüüd  said vahvel ja jäätis koos kirsimoosiga talgulauas koos hiilata.

Vahvliküpsetaja Elite oma toodanguga

Nagu päris vahvlijäätis
Vahvlite retsept 20 tk
200g võid
3 muna
2,5dl suhkrut, 1tl vanillsuhkrut
2dl jahu,
2dl tärklist
1,5dl vett
Sulata ja jahuta või , sega hulka suhkrud ja munad, jahu, tärklis, vesi. Küpsetada 3-4min, kuni tainas tuleb raudade küljest lahti. Keerata kuumana kohe rulli, täita kohupiima või jäätisega.
Ja küttepuud said riita laotud, aitäh!

Keeks


Keeksi retsept
150 g võid/võimargariini
150g suhkrut
2tl vaniljesuhkrut
3 muna
300g jahu
2tl küpsetuspulbrit
125ml piima
lisandina pähkleid, kuivatatud ja tükeldatud ploome, aprikoose, kirsse, rosinaid jne.
Margariin ja suhkrud vahustada, lisada ükshaaval munad jätkates samal ajal vahustamist, segada jahu küpsetuspulbriga, lisada margariini-muna segule vaheldumisi piimaga. Keeksivorm määrida võiga. Küpsetada 180 kraadises ahjus 50 -60 min. Lasta vormis jahtuda, raputada üle tuhksuhkruga.

Muffinid
Muffinite põhiretsept
150g võid
170g suhkrut, 3tl vanillsuhkrut
250 g jahu
1tl küpsetuspulbrit
2 muna
100 ml piima
Vahustada või suhkruga, lisada ükshaaval munad jätkates vahustamist, segada omavahel kuivained ja lisada muna-võivahule, lisada piim vaheldumisi jahuga ja soovi korral täidiseained (marjad, kuivat. puuviljad, pähklid, kookoshelbeid, kakao jne)
Küpsetada 200 kraadi juures 20 min.
Kohupiimapallid
Retsept
250 g kohupiima
4sl suhkrut
2muna
0,25 tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit või (sooda ja sidrunhappe segu 1:1)
100g  (1,75dl) nisujahu
Kloppida munad suhkru ja soolaga läbi, lisada kohupiim, seejärel jahu kergitusainega. Küpsetada koheselt, siis kerkivad kohevad pallid ega vaju pärast kokku. Õli valada nii, et potis oleks 3 cm kiht. Tainast võtta kahe teelusika abil. Küpsetamise algul peab õli olema tuline, hiljem keskmisele kuumusele keerata. Tuleb vaadata, et pallid ei kõrbeks pealt ära ega jääks seest tooreks.



























Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar