Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 20. mai 2018

Rabarberisiirup

Vanemate aiast  on aastaid tagasi toodud maasikarabarberi nime all üks rabarberi taim. Kuna tookord aias veel kindlaid plaane ja kohti ei olnud, siis istutasime ta õunapuu alla, mõttega, et sealt kogemata üle ei sõida või välja ei kaeva. Suure kuumaga hoiab õunapuu teda oma lehestiku varjus peidus.


Nii on ta kasvatanud mahlakaid punakaid varsi. Kevadel vara saab teha rabarberikooki, kiselli,  saiavormi, mannavahtu, suve poole muutuvad varred puisemaks ja happelisemaks. Olen keetnud ka rabarberimoosi apelsiniga, aga erilist nõudmist ei olnud, seega olen loobunud moosist.


Rabarber on rikas mineraalainete poolest. Kaalium puhastab organismi jääkainetest, veel sisaldavad leherootsud magneesiumi ja rauda.
Rabarberites olev olbikhape  seob organismist kaltsiumi, mis võib ladestuda neerukividena, samuti peaks rabarberitoitudega olema ettevaatlik luude hõrenemise korral.  Seega peaks rabarberit tarbima koos  piimatoodetega, piimas olev kaltsium neutraliseerib oblikhapet. 
Aga  kevadel on kõik roheline ja värske talvest räsitud organismile nagu palsam, seega peaks jälgima oma organismi vajadusi, tarbima mõõdukalt.
Seekord katsetasin siirupi tegemist.
2kg koorimata rabarberivarsi tükeldada
1kg suhkrut lisada
ööpäevaks suhkruga seisma, vahepeal segada


Hommikuks on siirup ennast ise valmis teinud:) Kurnata mahl sõelal, rabarberist pigistada välja nii palju siirupit kui võimalik. Pastöriseerida 80C juures, villida pudelitesse.


Väga hõrk ja puhas maitse. Sobib suvel jahutavaks rüüpeks, saab gaseerimisaparaadiga jaanipäevaks kihisevat limonaadi teha, pidulikemal juhtudel lisada vahuveini.
Ilm endiselt päikeseline, sooja päeval+20C, vihma ei ole kaks nädalat sadanud. Sääsed on  välja päästetud.

2 kommentaari: