Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 22. juuli 2018

Avatud talude päev 2018

Sel aastal toimus avatud talude päev 22. juulil. Me Seenevanaga püüame oma maakonna, Lääne-Virumaa, talusid külastada. Alustasime Hõbeda kitsefarmist.
Hõbeda kitsefarm asub endise Hõbeda mõisa maadel, Kadrina vallas. Mõisa viimane omanik oli parun Nikolai Dellingshausen, seejärel riigistati, jagati vabadussõjaveteranide vahel ära, nõuka ajal oli seal sovhoosi sigala. Praegune peremees ostis 2015 aastal 12 rootsi maatõugu kitsetüdrukut, nii saigi farm alguse. Praegu on 34 lüpsikitse. Üks kits  annab 3-4 l piima päevas. Peremees andis farmi elust ja tootmisest  väikese ülevaate.

Esmalt hiilisime üle  juustukoja ukse, 

Laudas on kits Ambaal  boss, kes ukseaugus teraselt jälgib  liikumist

Külalisi tervitamas

Väljas on eraldi 10 sikupoissi 

OÜ Hõbeda Mõis taluõu

Lambaläätsega kitsejuust tuli koju kaasa

Kaasa võis osta veel küüslaugu, lehterkukeseene, lambaläätsedega, sinepiseemnetega poolkõva juustu. Kitsepiimajäätised olid kahjuks juba läbi müüdud.

Suuretüki talu, Loobu külas on hobitalu, kus tegeldakse linnu ja lambakasvatusega. No küll oli seal erinevat tõugu kanasid,  hanesid, parte, faasaneid, paabulinde,  kalkuneid, jäneseid, lambaid.

Paduaan, kes on tuntud oma harjasulgede tõttu. Kui kireb, ei saa aru kuskohast hääl tuleb.

Siidikanade  sulestik koosneb udusulgedest. Aedikus on ka mini- kotšinid 

Kotšin on üks raskemaid lihakanatõuge, siin  oma tibudega

Kirjud kanad igatahes, tõugu ei mäleta :)

Hõbefaasanid

Pärlkanad vabapidamisel

Valge paabulinnu tibud

Pardid

Väikesed lapsed said võimaluse meisterdada loomapilte, vildist ja villast.

Kaherattalistest motosõidukitest oli eraldi väljapanek. Külgkorviga mootorrattaga oli võimalus lustisõitu teha.



Pihlamäe käsitöötuba-muuseum asub samuti Loobu külas. Tegemist on hobi ja elulaadi taluga.  Jalutasime aias, külastasime  hubast käsitöötuba-muuseumi ja kodukohvikut.  See kaunis majapidamine on ,,Kaunis Eesti kodu 2009’’ võitja. Eelmise aasta augustis mängis  Läsna külateater Pihlamäe talu õues ,,Kõrboja peremeest’’.


Rahvarõivad

Keraamika

Siidimaal

Klaasvitraaž

Perenaise poolt küpsetatud mustikakook maitses hästi

Pealispõllu talu Loobu külas on hobitalu, kus tegeldakse lambakasvatuse ja käsitööga. Iluaiandus, ravim-ja maitsetaimede kasvatus.

Braama kukk tervitas meid Pealispõllu talu hoovil

Pealispöllu talu perenaine oma hoolealustega

 Talu kaubamärgiks on taimedega värvitud lõng, mida sai kaasa osta.


Taimedega värvitud lambalõng sai kaasa ostetud

Kaunis floksipeenar

Lahke perenaine kutsus tagasi lõnga vaatama-ostma kui on rahulikum aeg ja valik suurem.
Tagasiteel põikasime läbi Kõverjärvelt, kus on kunagi lastega ujumas käidud ja  metsast mustikaid ’lasteraadio’ saatel korjatud.
Nägime mitut erinevat talu ja majapidamist. Kitsefarm peab kitsi ja töötleb piima, et  farm ära toidaks.  Suuretüki talu näeb vaeva lindude ja loomadega, et maaelu edasi kestaks. Pihlamäe talu on elulaadi talu käsitööga, kus kõik on niidetud, välja mõõdetud. Pealispõllu talu kasvatab kõike oma pere tarbeks, mis üle jääb jagatakse sugulastele või kingitakse sõpradele. Villast on kootud vaipu ja kindaid-sokke.
Tänud kõigile lahketele inimestele, kes lubasid oma koduõue piiluma tulla. Tervist ja jaksu teile!
Koju tagasi jõudnuna saime aru kui hea on oma kodutalu õues kuke vastuvõtukiremist kuulda ja ilma nautida:)

8 kommentaari:

  1. Oi, kadestan! Sel korral me ise ei osalenud ja kuna autot meil ikka veel pole, siis ka kuskil käia ei saanud. Huvitav, millega värvides selline lillakasroosa lõng saadi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei saanuki täpselt aru, kas rukkililledega, hibiskuse õitega või toomingamarjadega. Niipalju sain aru, et marjavärv ei ole väga püsiv.

      Kustuta
  2. Ajasid isu peale, järgmine aasta võtan ka selle retke ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti võtke. Avatud talude pererahvas on alati lahke, nad tutvustavad oma tegemisi, linde-loomi meelsasti. Külastajad saavad neid toetada oma ostudega ja tunnustava sõnaga.

      Kustuta
  3. Ma nägin Facebookis paljude sõprade pilte, kes käisid nii mitmeski talus oma lastega. Päris tore üritus. Tundub, et see on teilegi saanud juba traditsiooniks. Hea lugemine ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On jah traditsiooniks saanud. Blogis on viimase kolme aasta talude külastused kajastatud, neli korda on üldse toimunud:)

      Kustuta
  4. Jõudsite palava ilmaga päris mitmesse kohta. Tõesti hea ülevaade talude tegemistest ja tekib endalgi järgmisel korral rohkem ringi vaadata.

    VastaKustuta
  5. Igal juhul on talupidajad töökad ja usinad inimesed. Nii mõnigi tarkusetera pudeneb jutu seest, mida ise arvestada ja meelde jätta.

    VastaKustuta