Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 16. juuli 2018

Ralli ja relvavennad

Et kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, pean ma alustama sellest, et Seenevana sai  pojalt sünnipäevakingiks rallipassi. Reede õhtuks, 13. juuliks, tuli poeg koju, koos elati  teleka abil kaasa Shell Helix Rally Estonia avatseremooniale, mis toimus Tartus, Raekoja platsil. 
Ralli toimus 13.-15. juulini Tartus, Otepääl, Elvas, Kanepi teedel. 
Kaheliikmeline rallisõprade meeskond sõitis laupäeva hommikul Tartu poole, oodata oli põnevat võistlust ja palavat ilma.


Poja juurest Tartust võeti kaasa ellujäämiskomplekt: külmakast koos jahutavate jookide, pirukate ja grillvorstikestega. Vorstid võeti kastist välja ja hoiti senikaua päikese käes kuni rasv sulama hakkas, olidki söömiseks valmis.

Huvilised said suurelt ekraanilt kiiruskatseid jälgida

 Päikselise ja palava päevaga  tuli sõitjatele kaasa elama ligi 40 000 pealtvaatajat.
   Leigo pealtvaatamisalal sai jälgida Krüüdneri-Makita katse mahapöördejärgset  osa trampliiniga.

Ott Tänak trampliinil

Leigo järved ralli-muusikaga

Avapäeva võitsid Ott Tänak- Martin Järveoja kindla liidrina, järgnesid C.Breen-S.Martin, kolmandana  H. Paddon-S.Marshall.   Korraldajad olid sunnitud kaks katset pooleli jätma. Seitsmendas kiiruskatses sai väike laps pihta autolt lahti tulnud rattaga. Üheksandal kiiruskatsel pidi tuletõrje kustutama põlema süttinud autot.
EMV 10 ehk veoautode klassis olid liidrid Taavi Niinemets ja Esko Allika GAZ 51-ga.
Laupäeva hilisõhtuks jõudsid rallihundid Tartusse tagasi.
Pühapäeva hommik Tartus oli vaikne, kes oli rallit vaatama sõitnud, kes vee jäärde, kes istus jahedas toas varjul. Meespere tutvus Tartus Vabaduse puiesteel AUTOEXPO väljapanekuga. Autoesindused tutvustasid oma uusi mudeleid.  Tähelepanu püüdis Eesti Kaitseväe ja NATO lahingutehnika. Traktoritootja näitas oma lipulaeva Fendt 1050 Variot, mis on maailma suurim standardtraktor. Volvo näitas 2018. aasta veokit Volvo FH.
Seenevana sõjavend elab Elvas. Eelnevalt oli kindlaks määratud kokkusaamise koht ja aeg. Sõber oli grilli kuumaks ajanud ja pakkus vorstikesi ja suupisteid.  Poeg hiljem kommenteeris, et kui muhedad relvavennad kokku said, hakkas kohe asju juhtuma, nii sõnades kui tegudes.
Pühapäeval oli Rally Estonia kavas viis kiiruskatset, viimane, tasuta katse sõideti Elva linna tänavatel.  Kolmekesi sõideti Elva linnakatset vaatama. Istumiseks olid kaasa võetud  riidest kokkupandavad toolid, aga kui poeg korraks üle õla tagasi vaatas, siis oli üks meestest toolist läbi vajunud, kõik jalad taeva poole ja rapsis raamistikust välja ukerdada. 

Auväravad ralli üldvõitjale O.Tänak-M.Järveoja (Toyota Yaris WRC)

Ott tegi Elvas vinget sõitu, kummid suitsesid, kurvid vilistasid, fännid möirgasid. Eesti rallifännid väärivad tipptasemel esitust. 
Lõplikus järjestuses oli Uus-Meremaalt pärit Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) teine ja iirlane Craig Breen kolmas (Citroën C3 WRC). 

 Rally Estonia võitjad

Martin Järveoja on pärit veidi üle 5000 elanikuga Elvast. Elvast sirgub üldse väärt kaardilugejaid Kuldar Sikk, Ken Järveoja, Martin Järveoja. Keni isa Tarmo Järveoja on ise rallit sõitnud ja poistes rallihuvi äratanud.

Martin Järveoja õnnitlusi vastu võtmas

Kuidagi tuli rallikuumust maha jahutada. Kroonuvend kutsus sõbrad oma tütre ja väimehekandidaadi juurde uut basseini katsetama. Ujumistarvikud saadi leiukotist. Kui kolm vaala sukeldusid, siis vesi lõi basseinis üle ääre ja ülevoolupaak sai hetkega täis:)


Lahke pererahva juurest sõideti Tartusse jalgpalli finaalmängu vaatama. Prantsusmaa võitis teise MM tiitli. Väravaid oli igasuguseid, alates omaväravast, lõpetades väravavahi lollusest tingitud väravani.  Seiklustest ja rännakust väsinud isa sõidutati uhkelt treppi. Õhtuks olid mehepojad sõidust, rallist ja kuumusest nii väsinud, et muljetamine lükati järgmise päeva peale. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar