Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 16. oktoober 2018

Tartus oma tõde otsimas

Tartusse sõit on alati elevust tekitav, saame kokku poja perega, käime teatris ja kohtume heade sõpradega. Poeg sõitis meile rongijaama vastu. Õhtul läksime  Sadamateatrisse vaatama Vanemuise teatri etendust ,,Meie oma tõde, meie oma õigus’’. Urmas Lennuki dramatiseering.  Lennuk oskab kirjutada mahlakat teksti ja mõne viguri oma tegelaskujudele juurde kirjutada.  Eestlase enese tööga tapmise lugu on enamusele teada tuntud. Kaasajalgi on paljudel pangalaenud, liisingud, kõigil meil majapidamis- ja  olmekulud.
Mõnest näitlejast ka. Filmis ,,Sangarid’’ õnnelikku  seiklejat mänginud  Veiko Porkanen  on siin lavastuses tõsine töömees Vargamäe Andres. Hing jäi kinni kui Andres pisarsilmil palus, et ta oleks nõus sellega kui kauaoodatud poeg tütar oleks, et vaid oma naise Krõõda tagasi saaks. Karol Kuntsel Pearuna oli kõvahäälne, jõuline, teistest elavam. Juba lava tagant oli kuulda, et Pearu on kõrtsi tulemas. Pildil on Andres ja Pearu kõrtsis üksteist üle trumpamas.


Maria Annuse Mari ja Priit Strandbergi  Juss moodustasid laval hea paari. Naljakas stseen oli kohmaka Jussi lähenemine Marile. Hingekriipiv oli tööst, lastest väsinud Mari tagasitulek Jussi juurde.


 Aivar Tommingase vana Andres oli just selline vanamees, kes nägi varasemat ülekohut  ja rasket töö tegemist, kahetses nooruses tehtud valikuid. Piibel vastu rinda surutud oli  Andres muutunud üksikuks vanaks meheks. Lavastus kõnetab igaüht, kes hoolib inimestest ja nende suhetest.
Järgmisel päeval saime kursusekaaslasega kokku ’Werneri’ kohvikus.


 Tudengina meeldis kohvikus maitsvaid kooke söömas käia. Siis jälgisin, kuidas väärikad prouad elegantselt kahe näpuga kohvitassi hoidsid, joogi juures oma värvitud huultega suud maigutasid.  Tookord mõtlesin, kas mina ka kunagi pensioniealisena saan  niimoodi mõnuga mekutada koogi kallal. Nüüd sain. Koogivalik oli võrratu.


Tartus oli kuiv päikeseline ilm, sooja 18°C. Vananaiste suvi säras  täies värvikirevuses. Kui kohvi joomise kõrvale oli sõbrannaga ära räägitud vahepeal kogunenud jutud, siis sõitsime Baltimaade suurimasse  kodu- ja aianduskeskusse Gardest. Gardestis oli lillesibulate lõpumüük, kõik sibulad olid 40% soodsamad.  Mõned huvitavad nartsissisibulad potsatasid ostukorvi.


Üks uhke nimega orhidee pressis meiega kaasa, et koju sõita.

Orhidee presidendikäpp 'Nelly Isler'

Tänud pojale, kes meid ringi sõidutas ja lõpuks koju tagasi tõi. Oli teatrit, oli lilli, oli rõõmsaid kohtumisi.
Praegu räägiti uudistes Tartu kunagise restorani 'Kaseke' lammutamisest. Ülikooli lõpetamise puhul toimus meie pidulik lõunasöök selles restoranis. Asemele pidi ehitatama neljakorruseline elu- ja ärihoone.

2 kommentaari: