Sentens

Carpe diem!

reede, 30. august 2019

Moositegu

Meil on sel aastal õunaaasta. On suvi-, sügis- ja taliõunu. Õuntega on tegemist küllaga.
Koristusküpsest ,,Valgest klaarõunast’’ tuli mahl õigel ajal ära pressida enne kui nad üleküpsevad, siis saab juba mehu. Hea, maitsev mahl tuli ka ’Krügeri  tuviõunast’.

Õunamahl suveõuntest


Mustikad kuuluvad maailma 130 kõige tervislikuma toiduaine hulka, soodustavad seedimist ja pidurdavad vananemist. Usinad marjulised korjasid kombainidega päris mitu liitrit marju.

Marjulised

Mustikaid sai süüa toorelt ja piimaga, kisselli ja jäätisega, natuke läks koogi sisse, üks ports sai sügavkülma, ülejäänud marjadest otsustasime moosi teha.

Klaarõuna-mustika moos




1kg kooritud-tükeldatud poolküpseid ’Valge klaar’ õunu
1kg mustikaid
1kg suhkrut
1 sidruni mahl
1-2dl vett

Ettevalmistatud õunad keeta vee ja sidrunmahlaga ühetaoliseks pudruks. Nuimikserdada ühtlaseks püreeks, lahustada vähehaaval suhkur. Lisada mustikad. Keeta tasasel tulel 15-20  min.


Mustikad jäävad moosis terveks. Maitsev moosisaia moos.

Alõtsa-ploomi-õunamoos




2kg alõtsa-ploomi püreed
2kg õunapüreed
2-2,5 kg suhkrut

Kollased alõtsad on väga hapud. Kui ükshaaval kividest puhastada (terava noaga kivid välja lõigata) ja suure koguse suhkruga ära keeta, saab ilusa meekarvalise moosi. Kui vilju on suurem kogus, siis on kivide eemaldamine aeganõudev ja tüütu töö.

Hapukas õuna-alõtsa-ploomimoos on sobiv pudrule

Aurutada mahlaaurutiga alõtsad-ploomid pehmeks. Ploomid on lisatud ilusa värvi saamiseks. Hõõruda kuum mass läbi sõela. Puhastada, tükeldada õunad ja keeta õunapüree. Õunapürees lahustada suhkur, lisada läbi sõela hõõrutud alõtsa-ploomimass. Keeta 15-20 min, kuumalt purki.

Augustikuu viimasel nädalal on jätkunud südasuvemoeline ilm, sooja kuni +25°C. Sellise ilmaga saab ’tubaseid toimetusi’ õues teha.
Õunte puhastamine-tükeldamine

Karamelline klaarõuna moos

3kg puhastatud klaarõunu
1,5 kg suhkrut
0,5 l vett

Tükeldatud ja puhastatud õunte vahele lisada 500g suhkrut, segada läbi, lasta pool tundi seista. Keetmise algul lisada vesi ja 500g suhkrut, lasta vaikselt keema tõusta. Segada hoolikalt, et vältida põhjakõrbemist. Paksupõhjalisel pannil kuumutada 500g suhkrut karamellistumiseni. Valada ettevaatlikult kuum karamellisegu õunamoosi hulka. Moos segada hoolikalt läbi, et karamell ühtlaselt lahustuks. Kuumalt purki.


Karamelline õunamoos


Üleküpsenud õuntes on pektiini hulk vähenenud, seega ei saa neist enam head paksu moosi. Paksust õunamoosist saab maitsva pirukatäidise.
Õunad ’Tellissaare’ ja ’Sügisjoonik’ ootavad kompotiks tegemist. ’Talvenauding’ marmelaadiks. Õunaralli jätkub.

Õunamahl sügisõuntest. ,,Sügisjoonik’’

2014.aastast kehtib Eestis nn moosimäärus, mille on minister Ivar Padar kinnitanud. Džemmide, želeede, marmelaadide jt ühine näitaja on see, et suhkru sisaldus peab olema 60%. Moos on tootena oma puuvilja- ja marjasisalduselt sarnane džemmiga, kuid võib sisaldada vähem suhkrut, alates 40%. Et teaksite,  mille järgi moosi ära tunda 😊.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar