Sentens

Carpe diem!

reede, 13. september 2019

Kreegimahl

Aastate eest kevadel Saaremaalt toodud kreegi juurevõsud on hästi kohanenud. Algselt olid kreegid nagu põõsaspuud. Juurevõsude igaaastase eemaldamisega on kasvama jäänud 3-4 tüvipuud. Kreegipuu tahab valgust, juurestik on pindmine. Viljad valmivad septembris, värvuselt sinakaslillad, kaetud  vahakirmega.


Viljaliha on rohekaskollane, pehme,  aromaatne ja  mahlakas, luuseemne ümber üsna hapu. Vilju soovitatakse süüa reuma, kõrge vererõhu ja neeruhaiguste raviks. Kreegid soodustavad soolte peristaltikat. Suur K-sisaldus tasakaalustab närvisüsteemi tegevust, eemaldab organismist  liigset vett ja keedusoola. Noortest kreegipuu lehtedest soovitatakse teha teed mao haavandtõve raviks. 
Valminud viljad lõhenevad ja varisevad vihma ja tugeva tuule korral. Sel aastal on jälle hea luuviljaliste aasta.  Püüdsime enne tormi viljad ära korjata, oli oodata orkaan Doriani jäänuseid  üle Eesti uitamas.



 Saak oli korralik- 30 kg puult. 20 kilost võib saada kuni 10l mahla.  Mahlaauruti oli ööd ja päevad tulel.
 Aurutatud mahl sai kokku valatud suuremasse potti. Ühele liitrile kreegimahlale lisati 300g  suhkrut. Lasti veel korra keema ja siis villiti puhtaks pestud, viinatilgaga desinfitseeritud pudelitesse. Kreekidest sai mahla, siirupit, läbi sõela aetud viljalihast moosi, püreed, kompotti.
Mahlapudelid olid otsakorral. Tegime tiiru Rakveres, aga kõikidest poodidest olid suuremad mahlapudelid ära ostetud. Kodus tuli kõiksugu tühjad joogipudelid välja otsida, puhtaks pesta ja sildid eemaldada. Pudelite taaskasutamisel tuli arvestada ka seda, et nad hiljem külmkappi mahuksid nii pikkuselt kui laiuselt  See on vist keemiku kiiks, et kõik vanad etiketid tuleb eemaldada ja asendada õigete markeeritud kleepsudega.
Enamik etikettidest ligunesid soojas vees lahti ja eemaldusid niuhti, aga oli ka ’tegijaid’. Viinapudeli Y2K sildid jätsid raskesti eemaldatavad liimijäljed.

Etiketi eemaldamine

Nüüd tuli vanad keemiku nipid appi võtta.
Segada 2spl söögisoodast ja 1tl toiduõlist pasta. Sellega määrida liimine pind kokku.

Sooda-õliseguga kaetud liimine pind

 Hoida pastasegu  liimise koha peal, seejärel hõõruda liimikiht klaaspinnalt maha. Pesta üle nõudepesuvahendiga ja loputada. Üks-kaks-kolm ja ongi puhas!

Liimikiht on eemaldatud ja klaaspind  nõudepesuvahendiga puhtaks pestud

Sildistamisega on veel see lugu, et keldris on ka veinipudeleid ja kui pole õiget silti peal, siis võib juhtuda, et morssi tehakse kogemata veinist. Lastelaste sünnipäevaks lauale pandud  mahlapudelil pole viinapudeli etikett eetiline. Kui lapsed peavad ise morssi tegema, siis on kindel, et konjakipudelist nad mahla ei vala.

Villitud kreegimahl

Kreegimahl on maitsev,  vürtsikas,  imeilusa punase värvusega.

2 kommentaari:

  1. Eriti säravad sildid.
    Itsitan siin...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sel hooajal on moes ümmargused kleebised😊. Muideks, punased on juba otsakorral,mõned on veel alles.

      Kustuta