Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 15. jaanuar 2020

Lotomiljonärid

Kui terviserindelt uudised kõige paremad pole, siis  tuleb ennast kosutada mõne filmi või teatritükiga. Rakvere teatris on suurem osa etendustest ära nähtud, olgu osatäitmised  Lichtfeldiga või ilma. Seega Ugala teatri külalisetendus ,,Lotomiljonärid’’ tundus sobiva vaheldusena.
Rakvere teater


Algus oli paljulubav. Publik oleks nagu telesaates osaleja. Lavale astub publiku soojendaja, kes annab juhtnöörid kuidas õhtujuhtide üleskutsetele aplodeerida. Sädelevates kostüümides õhtujuhid loosivad välja võidupallid rea- ja kohanumbriga, nii kutsutaksegi õnnelik võitja lavale võitu vastu võtma. Võiduks olid Ugala teatri piletiid. Õhtujuhtide ülepakutud joviaalne käitumine, lotovõitude loosimine oli pikk korduv protsess,   mis lõpuks hakkas tüütama. Saatejuhid ei väsi rõhutamast, kuidas lotovõit teeb inimesed õnnelikuks ja kingib neile emotsioone.

A.Noormetsa lavastus ,,Lotomiljonärid’’ 

Kõik emotsioonid mängitakse üle võlli, mis ongi taotluslik, et naeruvääristada kapitalistlikku  maailma. Peavõiduks on motoorratas Harley-Davidson. Põnevamaks läheb siis kui ’peavõidu’ saab saalis istuv Anna (Terje Pennie). Kontrastina sädeluse ja kulla-karra vahel astub Anna oma suure ridiküli ja tagasihoidliku riietusga lavale. Ta on lihtne maanaine, kes kasvatab oma mehe Martiniga (Andres Tabun) Noarahu saarel juurikaid, kartuleid, rohelist supile. Õue peal siblivad kanad, kukk ja kass. Anna saab penssi ja Martin töötuskindlustust,  sest ehitustöö poe juures sai otsa. Selle tsikliga pole midagi peale hakata, sest saarel pole õigeid teidki, saar ise kilomeeter pikk ja sama lai. Saarel on oma valuuta- kalapaberid. Elekrit toodab tuulegeneraator. 
Siis sekkub õigusakte tundev tegelane Valve, kes lammutab Anna-Martini idüllilist maailma. Kuhu on reoveed juhitud, kas kodu vastab tuleohutusnõuetele, omaraha kasutamine, munade müügist saadud tulu deklareerimata jätmine, töötamine töötuskindlustuse saamise perioodil, elektrist saadud tulu jne. Olukord muutub keeruliseks, aga laheneb eesti rahva abil😊
Seadused on ju selleks loodud, et meid kaitsta. Omaraha ringluse korral ei saa riik makse kiirabile ega päästeteenistusele. Kui täpselt peame  seadusi järgima?  Kas tõesti oma  küpsetatud kalapirukate eest pean riigile makse maksma? 
Lavastuse idee oli huvitav, aga seda bling-blingi ja väänlemist oli väsitav vaadata. Mulle ei pea tõde  näkku karjuma, ma olen nii vana, et saan ka vihjetest aru. Ainult Anna ja Martini kaudu oleks tõeni jõudmine rahulikum olnud.

PS
Lotopiletid olen saanud kingiks või ära kinkinud☺

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar