Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 24. juuni 2020

Algas päris suvi

Nüüd oleme kodus tagasi ja  lapselapsed koos isaga jäid nädalaks meile suvitama. Väike tüdruk küsis rõõmsa näoga: ,, Kas nüüd algas päris suvi?’’ Algaski. Sooja oli üle kahekümne kraadi, päeval palav, õhtul äikesevihm.
Täitsime basseini veega, panime telgi üles, korrastasime rattapargi. Rattasõidul peavad lapsed kiivrit kandma. Tütretütrel on paksud juuksed, et need paremini kiivri alla mahuksid proovisin talle kahte patsi punuda.. Näpud on kohmakad, juuksed on libedad, juuksekummid peenikesed jne. Susserdasin tükk aega, lõpuks tüdrukuke ütles: ,, Vanaema, sa pole väga hea patsipunuja, aga sa oled väga hea vanaema! ’’  Asi seegi.


Õhtul tegime ühe proovisõidu jõe äärde.

 Kaks meest istusid jõe ääres, õngenöörid vees ripakil. Kala polnud midagi saanud ja joogid olid otsakorral. Küsimise peale, kas jätkub või jääb väheks, vastati muheledes, et on mõõdukalt.
16. juunil sõitsime  Äntusse Brown Nick tõugu mahe noorkanadele järgi. Olime eelnevalt kokku leppinud viie kahekuuse noorkana ostuks.
Väike -Maarjast läbisõidul peatusime korraks täditütre  Endla juures. Kohvitasime ja näitasime oma uusi sulelisi.


Kui linnud olid kohale jõudnud ja suuremast ähmist üle saanud, hakkasid nad meid vähehaaval usaldama. Lastele pakub rõõmu hoolealustele salatilehti hakkida, teri loopida ja tegevust jälgida. Noorkanade jooksuaed on nii seatud, et on varjul külmade põhjatuulte eest ja kaitstud õunapuudega otsese päikese eest. Puhas joogivesi alati olemas.

Vanasõna - kana muneb nokast, lehm lüpsab suust.

Vanarahvas teadis, et sellest, mida lehm ja kana söövad, sõltub inimese toidulaud.




Kanaputka küljes, suurte õunapuude varjus on pesakastis must-kärbsenäpp oma poegadega. Vanemad on nagu toidukullerid, veavad päev läbi kärbseid ja muid putukaid oma poegadele.

Teisipäeva õhtul läksid lapsed vett proovima.

Kõigepealt tuli veest ’konnad’ välja sõeluda. Pärast tehti esimene suplus. Lõvipreili oli elevuses: ,,Issand, kui piinlik!’’ Mina : ,,Miks?’’ Vastus tuli: ,, Kass vaatas, kuidas ma siin bikiinides suplen. Loodame, et see pole naabrite kass.’’😊
Kolmapäeva hommikul sõitsime Lõvisüdamikuga poodi. Meie poe taga on skatepark. Ilm oli palav, puhkasime ja lonksasime vett.


Kutt on poisikesena Bmx-ga trikitades siit rulapargist põlvevigastusega traumapunkti viidud.

Kohalikud graffitimeistrid on kaunistanud pargi ümber olevaid kiviseinu. 

Vee värelus ja virvendus basseinis meelitasid lapsi mitu korda päevas ujuma.


Kutsusime ka sõbranna Krislini meie noori kanahakatisi vaatama ja basseini mõllama. Pärast suplust oli kena värske olemine nagu pesul pärast pesemist. Ühine lõunasöök kadus kiiresti kõhtu.
 Tüdrukute elav vestlus merineitsist jättis noormehe külmaks: ,, Ah, naiste loba!’’  Tegevusi jätkus ka väljaspool basseini.

Mõnes asjas valitses täielik üksmeel ja  loominguvabadus




Soojus ja vihm on aias kõik vohama pannud. Umbrohu ja muru ka. Neljapäeva õhtul pidas niipalju kuiva ilma, et väimehe abiga saime muru niidetud.
 Reedel jahutas suve loidu kuumust jõuline vihmasadu. Pesi kogu betooni puhtaks ja kahjuks kustutas ka laste loomingu.

Reedel õhtul tuli tütar rongiga maale. Lapsed sõitsid ratastega emale jaama vastu. Kuna rongini oli aega, siis tütreke korjas ristikheina ja kellukeste kimbu emale.😊
Laupäeval käisime savitoas oma viimaseid glasuuritud esemeid ära toomas.

Lastel oli ise tehtud tasside üle hea meel.

20. juunil oli Mädapea mõisas pojengipäev.

Pojengide müügiplats

Kui lilleaiast kodu poole tulime, siis küsisin lastelt, kuidas neile meeldis. ,,No nii keskmiselt igav’’, tuli aus vastus.
Laupäev on saunapäev. Vanaisa tegi värske kaseviha, väimees küttis sauna kuumaks. Noored küpsesid saunalaval ja siis mindi kogu pesakonnaga basseini end jahutama. Pesuruumi akna taga käis üks vana kana saunalisi uudistamas. Peremeees läks siis hulkuma läinud kana otsima. Õues tahtsid siilid jalust maha joosta, aga kana pole kuskil. Hüüdis:kaaaga-kaaga.  Kuskilt kostis õnnetu ka-ka-kaa. Kana oli šašlõkiahju peitu pugenud!
Viimasena tuli Seenevana saunast, hoidis käsi kubeme kohal: ,,Mul on nii piinlik’’ ??? ,,Meie  kass ja naabri kass nägid, kuidas ma saunas paljalt pesin’’ 😉
Pühapäeval sõitis tütre pere pealinna tagasi. Nädala lõpuks oli küll tunne nagu oleks tuulamismasinast läbi käinud. Söögitegemine, kadunud asjade otsimine või parandamine, Karlssoni vihma kätte unustamine, unejuttude lugemine, lohutamine jne. Nüüd tuleb igapäevast elu edasi elada.  Häid pühi! 

2 kommentaari: