Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 21. september 2020

Tenet

Igapäevaelus on nii sebimist kui üksluisust. Et rutiinist välja saada, siis läheme mõneks ajaks metsa marjule-seenele või bussireisile mööda Eestimaad. Hoiame ka kinol silma peal. Ulmeliste elementidega spioonipõnevik ,,Tenet’’ on  mõnda aega kinos jooksnud. Ruttasime ka filmi vaatama enne kui koroona tõttu uksed jälle  kinni lüüakse.

 Lühidalt sisu. Pärast Kiievi ooperimaja (Tallinna Linnahall)  terrorirünnakut ühineb CIA agent (näitleja J.D.Washington) Briti luurega, et astuda vastu Venemaa oligarhile, kes on mõjuvõimas relvaärimees. Juhuste läbi satub maailmapäästja organisatsiooni, mis ei võitle ainult terroristidega, võitlus käib ka ajaga. Kasutatakse ajainversiooni, kus toimunud sündmusi suudetakse  tagurpidi pöörata.

Kõik teavad, et mitmekordne Oscari võitja, ,,Teneti’’ režissör Christopher Nolan on geenius. Tema kontseptuaalne lähenemine filmi jutustamisele ja metafüüsilistele ideedele kõnetab tuhandeid vaatajaid. Filmi peab pingsalt jälgima, et mitte maha magada olulisi detaile. Huvi ekraaniteose vastu suurendas muidugi see, et tegemist on osaliselt Eestis üles võetud filmiga.

Terroristid on hõivanud Kiievi Ooperiteatri (Tallinna Linnahall )

 Kohe alguses toimub ehmatav Linnahalli ründamine ja plahvatus.

Filmimine Laagna teel

Põnevad on  Laagna teel filmitud kihutamised.

Boeing 747

Uskumatu on päris  Boeingu kaaperdamine ja laohoone rammimine, ohtlikud võitlusstseenid, sõjaväe kopterite tiirlemine, purjekatel seilamine, kaatritel kihutamine jpm. Filmi muusika suurendas nähtu nautimist. Kuigi võitlus- ja plahvatusstseenides oli heli liiga vali.

Peategelased J.D. Washington, R. Pattinson

Peategelasi mängivatest näitlejatest on muhedam Robert Pattinson, Denzel Washingtoni poeg John David päris Bondi mõõtu veel välja ei anna. Kriminaalses telesarjas ,,Wallander’’ nimiosa mängiv näitleja Kenneth Branagh on siin kehastunud gangster Andreiks, kes on oma naise orjastanud ja ei luba teda oma pojaga kokku saada. Üks filmi läbiv liin on  naise päästmine. Kurjami abikaasat mängib kaunis  Elizabeth Debick. Meid tabas rõõmus äratundmine kui filmis oli näha eesti näitlejad: Juhan Ulfsak,  Rain Tolk, Jan Uuspõld, Kaspar Velberg jt.  Muundumine on toimunud ka mitte ainult ajas vaid ka ruumis. Maarjamäe kompleks on Oslosse rännanud.

Filmis nähtud Oslo Freeport on meie  Kumu Kunstimuuseum

Filmi eelarve ulatus 250 milj dollarini, meie nägime seda suurepärast  spioonipõnevikku 4€ eest. Nauditav kinoelamus. Filmis oli teadlase nõuanne õige: ära püüa seda mõista, tunneta seda.  Kummitama jäi mõte, kuidas see päästetud noor poiss on seotud tulevikust tulnud  maailmapäästjaga ☺.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar