Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 4. aprill 2021

Munadepühad

 ...algavad esimesel täiskuu pühapäeval pärast kevadist pööripäeva. Kiigepüha ehk munapüha on maausuliste püha. Neljapäev enne munapühi on suur neljapäev. 

Laudlina on pärit eelmisest sajandist, nostalgiahõnguline

Neljapäeval alustasime  koduse suurpuhastusega, et saada lahti talvisest taagast ja avada kodu uuele jõule.  See on kurja ja soovimatu tõrjumise päev. Laupäeval keetsime munad ja küpsetasime kooki. Laupäeval õhtul vihtlesime saunas, et puhastada ihu ja hing. Pühade ajal hoidsime endid puhtas riides, puhkasime, koksisime mune, saime sõpradega kokku, tegin päikselise päevaga jalutuskäigu jõe äärde.

Hakitud sibulakoortega värvitud munad

Muna on sigivuse, sünni, elu ja õnneseemne sümbol.  Muna värvimine, eeskätt punaseks, on nõidus, mis toob inimesele edenemist. Munakoksimine. See, kelle muna jääb terveks, saab teise muna endale. Munapühal tehti hädapäraseid töid, keelatud olid kolinaga tehtavad tööd. Tubade pühkimine polnud soovitatav, et õnne koos sodiga ära ei pühitaks.

Traditsioonilised toidud on erinevad muna- ja kohupiimatoidud. Üks levinumaid on pasha. Oleme varasematel aastatel teinud pashat. Tellime kohalikult talunikult piima. Toorpiimast sai kunagi jogurtit tehtud. Seekord katsetasime peremehe initsiatiivil sõira tegemist. Internetis levivatel videotel on olulised lõigud välja lõigatud või teemast kiiresti üle libisetud.  Retsepti kirjutasin enda jaoks üles, et oleks meeles, mida kasutasime.

1l piima, 500g kohupiima, 50 g võid, 1tl soola, 1tl köömneid.


Või, kohupiimamass, lahtiklopitud munad, sool ja köömned on kuumutatud. Kallatud marliga vooderdatud kaussi ja jäetud ööpäevaks külma nõrguma.

Sõir

Järgmisel päeval eemaldada marli, lõigata sõir viiludeks, kasutada võileival või suupistena. Sõira saab kuumutada ja praadida, sobib soojade võileibade valmistamiseks. Sel aastal alustasime lihavõtte hommikueinet omatehtud  sõiraga. Täitsa söödav oli😊!

Magusaks suutäieks sobiv kohupiimakook.

Kohupiimakook 

Kohupiimakoogi retsept on võetud nami-nami.ee lehelt. Kohupiima-plaadikook, mis oli ,,õige’’ nõukaaegse kohupiimakoogi maitsega. Rohkelt võid, rammusat hapukoort ja julgelt kohupiima.
Lihavõttemunad sobivad ka kingiks sõpradele, tuttavatele.

Kui pidada pühi maarahva kombel, siis enne pühi tuleks koristada ruumid, käia saunas ja värvida munad.
Pealinna sõbranna tuli oma kaasaga maale ringsõidule, nii tore oli üle pika aja näost-näkku näha ja õues juttu puhuda, mune vahetada ja esimesi kevadlilli jagada. Nüüdseks on ka meil  lumi kõikjalt ära sulanud.
Toimetame tasapisi aias ja tunneme rõõmu headest uudistest. Distantsõpe on pannud proovile nii õpilaste, õpetajate kui ka lastevanemate jaksu ja kohanemisvõime. Pidage vastu, kallid õpetajad, teete tänuväärset tööd!

Must lumeroos, lumekupud ja lumikellukesed

Must lumeroos

Erekollane krookus ’ Golden Yellow’

Võrkiiris ’ Katharine Hodgkin’

Võrkiiris ’ Cantab’

Kena kevade on käes! 

5 kommentaari:

  1. Häid ülestõusmispühi! Tibud sinililledega armsad.

    VastaKustuta
  2. Ma ei tea, miks ma ikka imestan, et sul on alati nii suur taustainfo teadmine.

    Häid pühi!

    VastaKustuta
  3. Mõnus lugemine ja uhked kevadlilled.

    VastaKustuta