Sentens

Carpe diem!

reede, 13. mai 2022

Apteeker Melchior film

 Ajaloolist seiklusfilmi pole Eestis mitu aastakümmet tehtud. ,,Viimne reliikvia’’ oligi viimane. Raamatuid Melchiorist ei ole lugenud, seega ei oska filmi raamatutega võrrelda.

,,Apteeker Melchior’’, režissöör: Elmo Nüganen, stsenaristid: Indrek Hargla, Olle Mirme, Elmo Nüganen

2021.a. valminud Eesti film esilinastus 2022. a aprillis. Film põhineb Indrek Hargla romaanisarja ,,Apteeker Melchior'' esimesel osal ,,Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus''. Sissejuhatav uhke 15.sajandi alguse panoraamkaader Tallinnast oli arvutigraafika abil loodud, see andis ettekujutuse keskaegsest Tallinnast. Filmis olid Tallinna Pika jala tänav ja Kuressaare linnus küll päris lähestikku. Kuressaare linnuse langevõre, mis taastati kohalike ehitusmeistrite abiga, töötab tänase päevani. Käib tihe linnaelu, sigin-sagin, pidev linnaelanike liikumine, kuked-kanad, rotid. Lühidalt tegevuse sisu. Salapärastel asjaoludel saabub Tallinna  Gotlandi piraadid alistanud ordurüütel Clingestain. 

Ordurüütlit Clingestaini mängib  Tapa Gümnaasiumi vilistlane Siim Kelner😊 

(Foto Jan Viljus)

Oma õpilase nägemine suurel ekraanil kohe filmi alguses oli omamoodi rõõmus üllatus. Läänemere piraatidest vabastanud ordurüütel mõrvatakse kahtlaste asjaolude tõttu. Kadunud on ka kuldkett, mille ta oli just ostnud. Kohtufoogt Wenzel Dorn (Alo Kõrve) paneb kuritegu uurima sõbra apteeker Melchior Wakensteda (Märten Metsaviir).

Melchior( Märten Metsaviir) kohtufoogt (Alo Kõrve)

 Noor detektiiv, kes sai hüüdnimeks  verekoer, avastas, et ordurüütel otsis ’Tallinna vangi’, mille jäljed viivad dominiiklaste kloostrisse, Toompea ordulinnusesse. Omamoodi segaduse suudab tekitada apteekri sõber Kilian (Franz Malmstein). Dorni saamatus ei vii mõrvade lahendamiseni, noore apteekri nutikus aitab jõuda tõeni. Liivimaa Rüütliordu juhil, jõulisel komtuuril Spanheimil (Marko Matvere) on oma  huvid tõe välja selgitamisel. Mustpeade olderman Freisinck (Andero Ermel) joob Mustpeade saalis õllemaitsmise õhtul, kus küll oli värvikaid nägusid ja tegelasi, 'mürgitatud’ õllekannu tühjaks.  Ja apteekri õpilane Gerke (Maarja Johanna Mägi) ei olegi see, kes ta alguses paistab. 

Filmis on veriseid õudust tekitavaid kaadreid. Hoidsin vahepeal käe osaliselt näo ees kui veretöid väga lähedalt näidati. Uhh! Mõni koht tõmbas jällegi suu muigele. Kinost lahkudes jäid mõned stseenid kummitama. Oli põnevust pakkuv filmiõhtu. Loodame, et teine ja kolmas film jätkavad sama suunda! 

Minge kinno!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar