Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 18. september 2022

Suve lõpp

 Ongi suve lõpp käes. Augustikuu on pakkunud palavust ja kuivust, septembri algus jahutas kuumuse kontidest välja. Mõnel õhtul jahtus maa nii maha, et lootus priskele seenesaagile purunes. Septembri algul metsas jalutades leidsime kukeseeni, üksikuid pilvikuid ja puraviku. 

Pohlavaru sai turult täiendust. Taevas oli täis kotkaid ja viusid. Ühel varahommikul oli kanaaias selline paanika, et peremees läks üle vaatama, kas keegi on kanaaeda sisse murdnud.  Lõpuks linnud rahunesid, läksid putkasse peitu. Peremees tuli tuppa tagasi ja siis nägime kui üks kanakull maandus meie maja ette elektriposti otsa.😲

Kanakull elektriposti varjus

Poodi sõites lendas üks viu oma verise saagigaga üle auto kapoti, jõudis enne autot ikka kõrgemale lendu tõusta. Sääsenuhtlus on üle elatud, põdrakärbseid tuli juustest välja nokkida, puugikontrolli tegime pärast metsaskäiku. Suur-kirjurähn vedas sarapuupõõsalt pähklid ära. Kui peremees auto maja ette parkis, siis lind riidles ja häälitses teravalt ,,kik-kik-kik’’. Osa tema varudest oli vahepeal ära korjatud. Siil on kanaputkas varju otsinud, nüüdseks kuskile oksahunnikusse talvekorterisse kolinud.  Maast õunu korjates ehmuvad konnad ja ehmatavad meidki. Täiskuu algusest (10. sept) alates on ilmad olnud soojad ja vihmased. Lootus seenesaagile püsib.

Kurke ja tomateid on sel aastal olnud lademetes. Nagu tuleks mingi näljahäda, niipalju hoidiseid pole kunagi tehtud.

On tehtud erinevaid salateid, mahla aurutatud, moose keedetud, puuviljakompotte.

Kõrvitsast saab veel lisa talvevarudele. Jõhvikale ise küll ei lähe, ehk saab heade abilistega marjad metsast kätte. Ebaküdooniad ootavad siirupiks tegemist. Jäneda laadal täiendasime meevarusid. 

Suureviljaline, mustjaslilla, hapukasmagusa vürtsika maitsega ploom ’Renklod Haritonovõi’ 

Ploomi- ja kreegisaagi kallal käisid ploomivaablase ja ploomimähkuri röövikud. Sügisel peab puude alused läbi kaevama ja kevadel koirohu tõmmisega pritsima.

Ettevalmistused talveks. Korstna pühkimine sai seekord tehtud poja abiga. 

Elektrikilbi uuendamise võttis ette kvalifitseeritud elektrik- Seenevana vend. Kilbi uuendamisel oli vahepeal külmkapp vooluvõrgust väljas. Mis viga külmikut kiirelt üles sulatada kui õhutemperatuur oli üle kolmekümne soojakraadi.

19. august 2022

 Elektriboileri puhastamisel väljalastud sooja vee ja survepesuriga sai porivaibad ära pestud. Mööblit ümber paigaldatud ja vanakraami ära antud.

Eramajas on küttekulud kõige suuremad, nii hakkasimegi varakevadel küttepuid varuma. Aga see, milliseks kujunes hilisem hinnaralli, seda ei osanud küll ette näha. Tulikuivi saarehalge tõid head sõbrad järelkäruga. Nii et, talv võib tulla, jagub nii sauna- kui ahjupuid.


Augustikuus käis noor ,Flora’ jalgpallur Tartus jalgpalli mängimas. Lõvisüdame onu ja onupoeg käisid mänge vaatamas. Nagu vanaisa kommenteeris, aeti seal onupoja poliitikat😊

Noored florakad mänguhoos

Vanavanematena. Loomulikult meeldib meile vanavanema roll😊, kuid eelkõige oleme vanemad oma lastele. Tõde on see, et mida paremad on suhted oma lastega, seda tervemad on suhted nende lastega. Kuna lapsed elavad meist eraldi, siis on lastelastega kokkusaamised alati rõõmustavad. Augustikuus tähistame Lõvisüdamete sünnipäevi koos teiste vanavanematega. 

Lastelastega koos aja veetmine on tähtsam kui mingi asja kinkimine. See, mida nad meist meenutama jäävad, on ikkagi koos oldud aeg, mitte asjad. Vahel saame olla lastelastega kahekesi ja teha omi asju. Tallinnas arstil käies on olnud võimalus tütretütrega koos aega veeta. Kõigepealt hiilgas piiga oma keemiku oskustega ja näitas kuidas lima teha. See nägi natuke õudne välja.

 
Lillaks värvitud lima😨

Ema-isa olid tööl. Tegin ettepaneku, et võiksime koos teha matemaatika koduseid ülesandeid. Tütretütar on terane ja teadis, et kuna ma olen õpetajana töötanud, siis on õigus teda kontrollida. Esimene tehe oli 39+5=. Tüdruk tõmbas silmad vidukile ja küsis kavalalt: ,,Sa ise ikka mäletad? " Mul oli tükk tegemist, et naeruklompi alla neelata ja vastata: ,, Ma püüan meelde tuletada!’’ Hiljem helistas ja teatas, et kõik vastused olidki õiged😃
Tartus käis väikemees issi töökohaga tutvumas.
Vanaisa muigas, et noormees on sellise olekuga, et käiks juba ülikoolis, aga käia ei oska veel hästi😊
Ühel ilusal augustipäeval tuli vend oma silmarõõmuga meile külla. Hea meel on saarlasi näha ja nendega hiliste õhtutundideni jutustada. Venna kaaslane on nii töökas ja usin, et ei raatsi ühte hetkegi tegevuseta istuda, kogu aeg peab mingi töö tegemisel olema. Kui just midagi pakilist ei ole, siis tuleb midagi välja mõelda, kas õmmelda uued kardinad, pügada hekki või võtta ette maja krohvimine.

Meilgi oli majas ümberkorraldusi ja tegemisi. Seenevana ärkas ühel hommikul higimull otsa ees ja rääkis, mis ta unes nägi.
,,Tulen hommikul trepist alla ja vaatan, et keegi askeldab meie köögis. Hiilin üle ukse ja näen, et usin saarlanna on meie köögi täitsa lagedaks kraaminud, kapi sisud välja tõstnud, kardinad eest võtnud, seinad ja põranda puhtaks rookinud. Küsisin, kuidas ta reliini nii läikima sai, siis vastas naine, et oh, me kuumaõhu fööniga sulatasime rasva lahti. Pärisin, millal te tulite? Me tulime öise praamiga ja kui kohale jõudsime, siis ei tulnud und ja ma mõtlesin, et võiks vaikselt pihta hakata, saab varem valmis. Piilusin arglikult suure toa ukse vahelt sisse ja seal ....sama lugu. Kõik riiulid tühjaks tõstetud, raamatud, paberid ära pakitud, vaibad välja viidud. Vend kruvis ühe sektsioonkapi külge peeglit parajasti. Milleks see vajalik? Pidi toale ruumi ja valgust lisama😊 
Mul tuli hirmuhigi otsa ette kui nägin, et elektrikust venna koostatud elektrikilbiskeem oli riiulilt kadunud ja ära pakitud. Nüüd ei leia seda keegi üles ja peab Eesti Energiast uue projekti tellima. Kaua see aega võtab ja mis see maksma läheb? Plommimine tuleb varsti ära teha!
Uurisin, kuidas neil  üldse tuli mõte siia sõita. Vastuseks öeldi, et meil Saaremaal said kõik tööd tehtud, mõtlesime, et võiks teid Kadrinas natuke aidata järje peale saada😀😀😀’’
Vot selline unenägu!

8. septembril abiellus tütar Islandil. Interneti vahendusel nägime abielu registreerimist ja edastasime õnnitlused. Õnne ja armastust noorpaarile!
Vande andmine
Kingitus noorpaarile jõudis hilinemisega kohale


Tervises on tagasilööke, üks päevake tuli veeta päevakirurgias.



 Ootame ilusaid sügisilmu, et kosutada end pimedateks  talveõhtuteks. Näputööd on välja valitud, lõngad ootavad sorteerimist, vardad klõbistamist. Elame veel!

2 kommentaari:

  1. Jaa aitäh õnnesoovide eest.

    Sügisandide kogumine on üks suur rõõm ja samas ka viletsus. Samas nii hea jälle kui talvel võtta on.
    Lõvisüdamekestest on alati nii hea ka kuulda

    VastaKustuta
  2. Nii on. Nagu tütretütar ükskord ütles meie keldrivarude kohta: ,,Siin on nagu Coop poes, kõik on kodumaine"😊

    VastaKustuta