Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 28. veebruar 2023

Arstiabi ja teised abid

Blogilt tolmu maha pühkides selgus, et kaks kuud on lipsti mööda läinud.  On kaks võimalust, kas ei ole millestki kirjutada või ei ole tahtmist kirjutada. 
Jaanuari algul sain endalegi üllatuseks uhke nimega diagnoosi Lyme'i tõbi ehk maakeeli puukborrelioosi. 😨  Antibiootikumide ravi kestis ligi kolm nädalat. Seejärel taandusid need imelikud liigeste ja lihaste valud, peavalu ja pearinglus, külmatunne.
Jaanuari keskel muutus Seenevana parem käsi külmaks, pulssi ei olnud tunda, külm higi üle keha. Kutsusime kiirabi, mis viis ta Rakvere Haigla emo-sse. Seal turgutati teda  senikaua kuni olukord stabiliseerus (püüti trombi lahustada),  siis tõin kahvatu taadi koju tagasi. 
Ja kus siis sadas lund maha. See oli raske sulalumi. Sahk lükkas värava taha sellise hunniku, et andis laiali vedada. Platsi pidi lagedaks nügima, sest õhtul oli vaja autoga rahvamajja sõita.

’Kiviaed’ värava taga

19. jaanuaril toimus Kadrina Rahvamajas kohtumine Jaanus Lekiga,  kes töötab Rakveres IT-spetsaialistina ja on vabal ajal  taustanäitlejana esinenud mitmetes sarjades ja filmides.  Jaanus tutvustas oma raamatut ,,Extra elu. Taustanäitleja päevaraamat’’, rääkis põnevatest seikadest ja olukordadest, mis olid filmide tegemisel tekkinud. Filmimaailmas tähistabki ’extra’ taustanäitleja nimetust. Kohtumisel oli üles pandud mitmekülgne suupistelaud.



Seda lumepuru meil ikka jagub.  Küll on seda lükatud üle tee, küll on veeretatud teisele poole aeda, küll on vähemaks sulanud, siis jälle juurde sadanud.



Jaanuari lõpus tehti Seenevanale südameklapi asendamise operatsioon. See oli lahtine südameoperatsioon, kus roided lõigati läbi,  elutähtsate funktsioonide töötamise tagas kunstlik vereringe. Tavaliselt asendatakse kahjustunud südameklapp kunstklapiga. Seenevanal asendati kulunud klapid bioproteesiga, klapihõlmad on pärit päris sealt. Ei tea, kas porine kevad teeb nüüd südame eriti rõõmsaks😊.
Peremees oli haiglaravil kaks nädalat, nüüdseks taastub vaikselt kodus. Operatsiooni järgselt on oluline ravimite võtmine vere vedeldamiseks, valu leevendamiseks, südame töö parandamiseks. Kord nädalas peab käima verehüübivuse kontrollis perearstikeskuses. Operatsiooni käigus ei ole saarlase huumorimeel kahjustusi saanud. Küsisin kaasalt, kuidas operatsioon möödus, kuidas ta end tunneb.
,,Oh, mis seal ikka. Lõikasid lahti, vaatasid, mis on, keevitasid selle seaklapi südame külge kinni, siis nuputasid ja vaatasid, et  kõik õiges järjekorras tagasi saaks. Kirurg vaatas laua üle, et midagi ripakile ei jääks ja õmblesid uuesti kinni’’. Ma küsisin, et kuidas roided kinnitati. ,,Noh, need lasti klambripüssiga rinnaku külge kinni. Nahk hakkas pika opi järel juba kokku kuivama, siis natuke niisutasid seda ja tõmbasid kotinõelaga kokku. Ühe juhtme jätsid igaks juhuks  välja, et kui vaja, saavad sutsaka elektriga anda’’. Ma polnud sellisest asjast nagu bioprotees kuulnudki. Püüdsin teada saada, et kuidas ta teab, et see on sea südamest.  Saarlasele kohaselt, vastas mees, et mis seal teada on, järgmisel päeval pakuti sülti süüa. Mees kiitles sõpradele, et tal on vend Rakvere lihakas tööl olnud, seega sai tutvuse poolest noorema ja jõulisema sea välja valida. Klapid lihviti ühtlaselt õhukeseks, et sobiksid😊
Veebruari algul, kui taat veel haiglas oli, tulid poeg ja pojapoeg maale appi küttepuid vedama. Trepil oli üks aste lahti tulnud, teine tahtis paigaldamist. Appi tulnud ’trepiabi’ kinnitas astmed paika.


Kuna vana peremees veetis aega haiglas, siis noored mehed  seadsid valvuri maja ette, et võõrad tülitama ei tuleks. Ega eriti ei tülitatudki, ainult üks abivajaja tahtis kümmet eurot laenata.  Postkast oli triiki valimislubadusi täis, varsti riigikogu valimised.


Kuna meil oli rasvapliiatseid vanematest lastelastest natuke järele jäänud, siis andsime  noormehele neid proovida. Ega need väga ei maitsenudki, kõlbasid rohkem joonistamiseks.


Laupäeval  oli saunaõhtu. Julge poisike sai esmakordselt leili võtta. Saunaahjul on  malmist klaasuks, millest  läbi kumav elav tuli tekitas põnnile elevust. Pärast sauna oli saunalistel magus uni. 
Veebruari keskel tõi väimees peremehe haiglast koju. Ega pikalt ei jutustanudki, haige läks magama ja väimees linna tagasi. Neid tablette, mida pidi eri aegadel võtma, oli päris palju.
Jaotuskarbid ravimitele

Kadrina raamatukogu filmiklubis näidati filmi ,,Kuulsuse narrid’’ . Filmi vaatamise ajal tekkis tunne, et ma ei mäleta E. Bornhöhe jutustusest ,,Kuulsuse narrid ’’ mitte muhvigi. Stsenarist Ott Kilusk oli filmi juurde keevitanud selliseid tegelasi, keda jutustuses ei olnud. Kaks vaimukangelast kirjanik Salomon Vesipruul ja leiutaja Jaan Tatikas olid äratuntavad. Surnud koera loopimine üle aia oli samuti tuttav stseen. Leiutaja Jaan Tatika sõnul oli tema ebaõnnestunud katsetes süüdi ainult üks mees. See on Newton, kes leiutas külgetõmbejõu😊
Tuli jälle üks tihe lumesadu. Oli mida rookida.

Tagaaia rada kanaputkani

Vabariigi aastapäevaks tulid Lõvisüdamed maale appi sauna- ja ahjupuid majja vedama, kelgutama, saunatama, lugema,
kuduma

saunaõhtuks õunapirukaid küpsetama

Veebruari viimasel päeval oli terviseparandamise sõit Tallinna. Ongi veebruar otsas, ootame kevadisi päikselisi päevi. Küll see tervis ka paraneb. Lootusrikas Seenevana ümiseb  ,, Apelsin,, laulusõnu ,,ära ütle, et ma olen vilets mees, ennast õrnalt lõikan, oma sisemise ilu Sulle toon. Nii see elu päevast päeva läeb...,,
Varblased kädistavad põõsastes nii valjult, et oma mõtteidki ei kuule, tihastel on vaidlus sitsikleidi üle. Rähnid on nii härga täis, et taovad kevadeks kuuseheki pilbasteks.



 Meie lõunasöögi ajal lendas üks kulliline, vist hiireviu, lindude söögimaja katusele varblasi jahtima.😮 Lahkus tühjade küünistega, küll ta saab oma lõunasöögi mujalt kätte.

2 kommentaari:

  1. Jaa, aeg mõnikord lendab ülikiiresti. Tore lugemine - see huumorimeel on ikka, mis teeb rasked olukorras kergemaks. Palju kallisid

    VastaKustuta
  2. Aitäh! Täname kõiki abistajaid ja toetajaid! Raskel hetkel on toetav sõna oluline.

    VastaKustuta