Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 1. mai 2023

Aprillikuu üllatused

 6.aprilli varahommikul oli taevas täiskuu nagu suur kõrvits. Kuu mõjutab meie eluolu. Tõenäoliselt peaks kalade tähtkuju jaoks tähendama seda, et aprillikuul on varuks meile toredaid üllatusi, helgeid kohtumisi, mingi suurem rahaline toetus ootamas. Aprilli keskel käis arborist meie laiavõralisi õunapuid lõikamas. Kuivanud ja kahjustunud oksad ei paistnud elujõuliste okste vahelt välja, tööd oli palju. Lõpuks oli oksahunnik nii kõrge, et päike läks selle taha looja.

Poja pere käis laupäeval Tartus Maamessil. Väikemehel oli suurte masinate ja loomade vahel palju uudistamist. Põnevale ringkäigule järgnes kosutav uni.

Maamessil

23.aprillil saabuski üllatus. Tütar tuli Islandilt külla. Ta oli päev varem Tartusse jõudnud ja nüüd tuli koos venna ja vennapojaga vanematekoju. See on toonust tõstev kui saadakse kokku oma pere liikmetega. Pikaajaline piirangute periood on läbi saanud, taas on võimalus füüsiliselt kohtuda. Tartust võeti kaasa liivakast, kohapeal täitsime selle liivaga ja mängunurk oligi valmis.

Mängunurk

Järgmist üllatust ei osanud kartagi. Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva hakkas kõht vaikselt riidu kiskuma, kostis mitmesuguseid häälitsusi, aga siis tuli ülalt ja alt kõik välja. Jalad kiskusid krampi, midagi sees ei seisnud. Kiirabi tegi rahustava süsti ja andis mõned nõuanded edaspidiseks raviks. Päev mööduski voodis lebades ja vedelikku tarbides. Noored sõitsid kuhugi, võtsid väikse poisi ka kaasa.

Traktorit proovimas

Õhtul ootas uus üllatus- noored olid  käinud meile muruniidukit valimas ja ostmas. Sellise, mis läheb käima elektrilisest starterist, on tagasillaveoga, koguja, multši-, külg- ja taha väljaviskega, hõlpsasti reguleeritava lõikekõrgusega, 51cm niidulaiusega, bensiinimootoriga. Ja nüüd ilmus järjekordne üllatus, starteri akut ei saanud laadida.😕 pärast pikka proovimist ja kolmandat ohet, otsustati laadija müüjale ümbervahetamiseks tagasi saata. Seenevana oli nii visa ja tahtis proovida, kas niiduk läheb tööle akutrelli akuga .😉 Läks.


Õnneks sai laadija edukalt ümber vahetatud, niiduk läks kergest nupule vajutamisest rõõmsalt tööle. Süda läks kohe kergemaks. Tänusõnad Islandile😍

Teisipäeva hommikul läks  õunapuuokste kokku korjamiseks, hoiukohta vedamiseks, osa läheb jaanipäeval lõkkesse põletamiseks.

Abimehed

Abinaised

Õues käib tõeline kevadkontsert, laulavad kõik. Esinevad tasuta, pileti hinnast saab kokku hoida😊. Kuulda on tihaseid, kuldnokki, vinte, rästaid, punarinda. Lõunalauas näitas väikemees näpuga taevasse, et ’kaaga’ lendab. Üllatusime meiegi, kured lendasid akna tagant  mööda. Sel aastal vallas laste puudust karta pole.
Kolmapäev kulus põllutöödele. Vanaisa oli motobloki põlluservale valmis pannud. Töömees ja brigadir võtsid kohad sisse.


Brigadiri oskuslikul  juhendamisel toimus kultiveerimine

Lõunapaus

Kui kõht täis süüa, siis jätkub jõudu ja jonni veel midagi ära teha ikka brigadiri kaasaelamisel

Kolmapäeva õhtul tegime sauna, lasime kuumal saunalaval lihased pehmeks haududa. Tütre Eestis veedetud puhkuseaeg hakkas otsa saama. Jätsime südamlikult hüvasti ja soovisime head kojulendu.  Neljapäeval lõunase rongiga sõitiski Tallinna oma õe perele külla, Lõvisüdameid kallistama. Poeg ja pojapoeg viisid islandlanna rongijaama ja sõitsid ise ka koju.

Autod ritta ja rongijaama

Üllatuslikult jõudsid Lõvisüdamed reede lõunaks maale, oli ju koolivaheaja viimased päevad. Sel aastal on kevad hullu pannud. Nädal aega olid ilmad soojad ja päikesepaistelised, siis nädalavahetuseks keeras tuule põhja, ilmad olid jahedad ja sadas  vihma. Öösel viskas miinuseid nii nagu tuju oli.

Reedel sai kohe puu kõrgust mõõta.
Oksarisu jätkus ka Lõvisüdametele  koristamiseks

Laupäeval võttis vanaisa brigaadi kaasa ja mindi taarat viima. Taaratšekid võisid lapselapsed oma äranägemise järgi ära kulutada.
Käisime Loobu paisjärvel vaatamas, kas konnad on valmis😊

Olen juba kurtnud, kuidas sel talvel suur lumesahk kooris mullapallid teeservast lahti ja veeretas mööda maad laiali. Kuuseheki ees olevat maad käime hooldamas, et seal saaks muruniidukiga niita ja sügisel rõõmustaks meid sambla seest paistvad kuuseriisikad.

Käbide ja mahalangenud okste kokku riisumine, teeperve puhastamine

Muruniiduki proov

Korralikult tehtud😊, kõlbas auto parkimiseks

Laupäev oli jälle saunapäev, saunajookide ja vihtadega. Pühapäeval sõitis Lõvisüdamete pere Tallinna tagasi. Sellega lõppesid aprillikuu üllatused.
Täna, 1.mail, on töörahvapüha. Aga ma pidasin terve päeva seda püha, kohe hommikust saati hilisõhtuni välja.

2 kommentaari:

  1. Issand, ma ei teadnudki, et see oksahunnik nii suur oli. Ja, et need puud ka nii suured ja kõrged! Kui ma 4 a tagasi külas käisin, siis olid puud sama suured nagu tänagi.

    VastaKustuta