Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 22. mai 2023

Maipäevad

 Siiani on maipäevade ilmad olnud heitlikud. On räägitud viletsast suusailmast. Mõnel ööl oli selline külm, et pidi juba kangemaid suusamäärded välja otsima. Lumi ja -7°C panid aedniku kannatlikkuse proovile. Pereisa oli meil katlakütjaks kvalifitseerunud, õhtuti küttis kasvuhoone ahju ja hommikul tegi ülevaate möödunud ööst. 

Emadepäevaks tulid poeg ja pojapoeg külla.  Me oleme elus nõnda kaua elanud, et kõik lapsed on suureks saanud. Kõigil oma lapsed ja emadepäeva ootused. Tervitusi ja õnnitlusi vahetasime lastega ikka. Minu ja abikaasa emad vaatavad meid pilvepiiril. 

 Ilmad olid seekord soojad ja päiksepaistelised. Olime teinud kevadisi aiatöid nii kuidas jaksasime ja suutsime. Oli tunne, et kartulipanek hakkab heinateole jalgu jääma. Siis tulid noored härga täis mehed ja aitasid vaod ajada ning seemned mulda panna. 

Käib seemnekartulite peitmine mulla alla

Laupäeval sai suur mullakiht vannitoa duššinurgas maha pestud, aga pühapäeva õhtul anti saunas  viimane lihv ja läige. 
Et võtta pikkadest soojadest kevadpäevadest viimast, siis panime aiapaviljoni üles. Pisike abiline sai aru, et läheb maja ehituseks ja oli elevust täis, algul roomas torude alt läbi, hiljem jooksis ja kilkas kui kilet peale tõmbasime.


 Istusime aias ja grillisime koos. Pole paremat aega ega kohta kui koduõu, kus õitsevad puud ja lilled, keskel kena rohi, päike paitab, ümber omad inimesed.

 
Poeedinartsissi hurmav lõhn

Liivakoogimeistrid

Korvpallirõngas ootas mängijaid. Doktorihärra tegi lihased soojaks ja läks palli loopima. Poeg vaatas põnevil näoga, kuidas isa korvi viskab ja kui pall läks rõngasse, siis naeris laginal. Nad on koos vaadanud telerist,  kuidas profid korvpalli mängivad, nüüd on tema issi sama osav😊
Pühapäeval  vastu esmaspäeva enne koitu kostis korraks kana hale kraaksatus. Ei osanud midagi halba karta. Peremees läks vaatama ja nägi kuidas mingi loom osavalt üle aia ronib. Esialgu kahtles, et äkki on mingi kass rändel. Üks kirju kana oli maha murtud, üks pruun katteloori alla peitu pugenud, kukk hirmunult aianurka varjunud. Mees ütles, et rebane oli kanaaias möllamas! See tegu tegi meele päris mõruks. Pärast seda rünnakut on kanad ööseks kinni pandud, siiani said nad luugist sisse-välja käia nii nagu tahtsid.
Lohutuseks niipalju, et hallikirju kana läks hauduma.


Elus on mitu muret olnud, aga viimasel ajal vaevab kõhumure. Esmaspäeva öösel hakkas jälle riidu kiskuma. Läksin öösel poole nelja ajal korraks akna peale värsket õhku hingama. Näen silmanurgast, et mingi loomavari jookseb aias. Teen akna lahti, kohevakarvaline rebane peatus korraks ja vaatas mulle küsivalt otsa. Plaksutasin käsi ja röögatasin, siis tegi kerge hüppe üle võrkaia ja pani kuuseheki taha peitu. Selline ülbik! 
Iivelduse ja kõhulahtisusega jõudsin õhtuks ikkagi Rakvere EMOsse. Tehti uuringuid, saadi aru, mis põhjustab valu ja öösel tõi abikaasa mind koju tagasi. Nüüd taastun tasapisi, ravi on pikaajaline.
Maikuu on tuntud oma pirtsakusega, seega on iga vihmapiisk aiapidajale vajalik. Vanarahvas on öelnud, et enne jaani palu vihma, peale jaani tuleb nagunii. Veel oleme kanade järgi vihma ennustanud. Kui kanad õhtul hilja magama sätivad, siis võib oodata järgmisel päeval vihma.  
Teisipäeval hakkaski tibutama. Rattasellid panid tuule- ja vihmakindlad riided selga, sõitsid Kadrinasse tiirutama. Isa viis poja oma kunagisele mängumaale.

Rakvere tee 3 õueala

Kevadtormi õppused Kadrinas. Kevadtormil osalesid tegevväelased, reservväelased, ajateenijad, kaitseliitlased, liitlassõdurid.
Kalevi jalaväpataljon käis Kadrinas tehnikat ja varustust tutvustamas.

Lahing Kadrina kaitsmiseks


Kuulda on kuidas Kadrinas peeti linnalahinguid.
Maikuu lõpuni on kümmekond päeva jäänud. Ootame vihma, öösooja ja eelkõige tervise paranemist.

2 kommentaari:

  1. Ma olin ka pikalt haige, täitsa närvi ajas juba. Kevadtööd aias ju ootasid. Mul ongi enamus kartulit maha panemata, noored mehed, kes aidata võiks, elavad ka paraku hiiglama kaugel. No jaanipäevaks ehk ikka saab maha 🙃

    Soovin leebet paranemisega ja jätkuvalt oskust rõõmu tunda perest ja kodust!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest!
      Meil on tore naabrimees, kes kunagi kommenteeris porgandisaagi hukkaminekut sõnadega: ,,Eks ole neid elus ka küllalt süüa saand.’’
      Ma vahel olen temaga täitsa nõus😊 Ilusat aiaaega!

      Kustuta