Sentens

Carpe diem!

neljapäev, 31. märts 2016

Lume- lilled

Maja ees on lund vähemaks jäänud ja üks peenranurk päris välja sulanud. Esimesed kevadekuulutajad ongi sibultaimed, mis oma varase õitsemise tõttu kannavad lume- eesliiteid. Sinilille ja kullerkupu sugulased talvised lumekupud on meil kõige varasemad ja rõõmustavad säravkollaste õitega. Lumekupul on väikesed maa-alused mugulad, mitte sibulad. Kogemata on õnnestunud nad suuremasse punti kokku istutada, seega on nad tänulikud õitsejad.

Lumekupu õied on päikesega avatud

Must lumeroos (Helleborus niger) on pärit esivanemate aiast. Ega tuues ei teadnud, et taimed on mürgised, et lumeroosi ladinakeelne nimetus tähendab surmatoitu. See, et nimetus must tuleb tema musta juure järgi, oli samuti hilisem tarkus. Lehed on igihaljad ja on varakevadeti päikesepõletuse käes kannatada saanud. Suvel kasvab roosipõõsa varjus uhkeks puhmaks. Sordist ei tea midagi.
Hariliku lumikellukese õied on väikesed, sisemistel õielehtedel on väiksed  v kujulised rohelised tipulaigud. Välised õiekattelehed on piklikmunajad. Kasvavad õunapuude all, kus kevadel sulab lumi, talveks kattuvad puulehtedega.


Harilik lumikelluke

Hariliku lumikellukese täidisõieline sort  on samuti vanemate aiast saadud. Ilus kevadtaim. Varakevadel on ta esimestele tolmeldajatele oluline toiduallikas.
Hariliku lumikellukese täidisõieline sort

Märtsikellukese perekonda kuulub kaks liiki. Kevadine ja suvine märtsikelluke. Meil on kevadine märtsikelluke, kelle seemneid looduses levitavad sipelgad. Õied on laikellukjad, mille tipul on kollakas või rohekas täpp. Õied koosnevad 6 ühesugusest õielehest.
Kevadine märtsikelluke

Must lumeroos, lumekupp ja lumikellukesed

Veel on sinna peenrasse oodata kirgaslille ja krookuse õisi. Mõeldud oli erivärviliste lillede üheaegset õitsemist. On põnevust oodata.

Tagaaed on lume all veel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar