Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 17. aprill 2016

Linnud

Kevad on mühinal kohale jõudnud. Õues toimetamiseks on valget aega rohkem ja jääb ülegi. Kevadel on lindudel pesakastide kallal nokitsemist, okste vedamist, samblaga vooderdamist ja kiletükkidest naistele meelepäraste laudlinade valmistamist. Uus puuskulptuur on aeda tekkinud.
Puukuju
Ups, nüüd läks küll valepidi. Proovin teistpidiselt.
Vana astelpaju lisaväärtused

Astelpaju on sel talvel peale kuusekäbide veel männikäbisid tekitanud. Ühel ilusal päeval aknast välja vaadates, leidsime viimaste pallikeste kallal nokitseja ja puukujude arvatava autori.
Viimased nokatäied
Laupäeval sõitis mööda Virumaad ringi Linnutalu buss, mis müüs eluskanu. Nädalavahetuseks olid Pärnust kohale tulnud Kutt koos emaga.  Kutt ja Seenevana sõitsid olukorraga tutvuma ja tõid 5 kana kaasa.
Munejaid ostmas
Ostetud sai 2 valget  Hy-line ja  2 pruuni Hy-line tõugu munemist alustanud noorkana. Lisaks üks aasta munenud pruun kana samast tõust. Kohale jõudnud, pandi nad ümbrusega harjumiseks esialgu kasvuhoonesse. Kanad vihtlesid pehmes mullas, nii et mullatolm kerkis klaasideni.

Eelmistel aastatel kasutuses olnud kanade putka oli paari aasta jooksul hiirte poolt totaalselt ära näritud. Küll oli klaasvillast pesa punutud ja käike rajatud, viljaterad nurkadesse idanema pandud, kanapesadesse kondiladu tekitatud. Ämblikud panid krabinal üle lae võrgud kaenlas jooksu kui kopsimist kuulsid.
Läbinäritud põranda lappimine
Viimased naelad võrgu kinnituseks
Õpetaja pakub kolimisteenust

Uues kanalas suure jooginõuga
Esialgu ei oska kanad ei istuda ega astuda, kardavad õuet, vahivad nõutu näoga ringi, kössitavad aia servas ja situvad kõik kohad täis. Kui vihmauss sattus varba peale, siis raputati hirmuga maha ja taganeti kauge kaarega. Kausist ei saanud vett joogiks kätte ja siblimisoskus puudulik. 
Väline kanaaediķ
Kanad  saavad putkast otse õue minna ja tagasi tulla. Ööseks saab selle augu kinni panna, et röövloomad öösel ei kollitaks. Väliaedikus on jalgvärav.  Kuid praegu puudub aedikus selline katusealune, kuhu kanad saaksid vihmaga kössitama minna ja kulliohu eest peitu pugeda ning kus oleks toiduküna ja jooginõu. Osa kanasööta pannakse ka sisse, kus varesed ja harakad ligi ei pääse. Eelmistel kordadel on selliseks valvuriks olnud üks toimekas kukk, kuid seekord kukke ei võetud. Toiduks pakutakse kodulobinat, mille baasaineks on jämejahvatusega odrajahu ja mille sisse on segatud kodutoidulaualt jäägid. Sõbrad-tuttavad saavad ka oma toidujääke siin realiseerida (mitte hallitanud ja riknenud sööki). Mineraale ja vitamiine ning veidi õli, muidugi munakoori ka. Munad on ilusad kollased ja maitsvad.
Viie kana esimese päeva toodang
Härjasilmad murulauguga

Küll varsti õpivad kanad õrrel käimise ja pesakasti munemise ka ära. Natuke vaeva tuleb näha, et saada kollaseid ja ahvatlevaid pannkooke ning maitsvat omletti.

Täna on sünnipäev Saaremaa Mammal. TERVIST  ja toimekust veel paljudesse päevadesse! 

1 kommentaar: