Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 25. aprill 2016

Nuppude lugemine

Nädalavahetus sai veedetud pealinnas. Lõvisüdamike perele võeti  maalt mune kaasa. Naerul näoga noorsand uuris, kas vanaisa kanad munevad üllatusmune ka. Veel ei ole munenud.
Seekordne pealinnas käigu põhjus oli hoopis Haapsalu salli kudumise koolitus, mida korraldab Liina Langi. Kursustele registreerumine toimus juba veebruaris. Kaasa sai võetud emalt päranduseks saadud vardad, lõnga ja näidisena tema kootud sall. Kursusel räägiti ära Haapsalu salli kudumise põhireeglid, materjalid ja töövahendid, õpetatati kõiksugu nippe ja jagati olulisi teadmisi salli kudumiseks. Seal oli ka üks vanem proua, kes oli elus rohkem salle kudunud kui mina elanud. Varsti selgus, et need sussid, kuhu nüüd astuti, olid ikka väga suured. Käed värisesid, sõrmed olid kolm numbrit suuremad, peopesad higistasid. Esialgu tundus, et ainuke õige oskus on varraste käes hoidmine, peagi purunes seegi.
Pitsikudujad

Ülesandeks oli valmis kududa tööproov, mis koosnes mustri kahekordsest laiusest ja kahekordsest kõrgusest, lisaks tuli kududa äärepits. Alustati kohapeal silmade ülesloomisega ja kudumisega. Haapsalu sall on imeilus ja täiuslik siis, kui muster sisaldab nuppe. Neid nuppe ikka oli. Mitte kõigi jaoks ei olnud see raske ega keeruline. Koduseks tööks jäi tööproov lõpuni kududa. Loetud sai ikka ühtepidi ja teistpidi, siis kadus õhksilm, siis libises nupp maha, siis jooksis varras tühjaks, siis läks kõht tühjaks, siis läks silme eest uduseks, siis läks isu ära, siis tuli uni peale.
Hommikul tegi perenaine meile pannkooke kodumunadest. Perepoeg piilus üle kausi serva ja imestas, küll on oranž tainas. Koogid olid kirsi-ja maasikamoosiga väga maitsvad! 
Teisel õppepäeval, pärast öö läbi vähkremist, õpetati äärepitsi külgesilmamist, salli pesemist ja kuivatamist. Kursuslastest nii mõnigi oli veetnud poolunetu öö, et salli tööproov vajalikul määral valmis saada.
Pinginaabri pitsi tööproov
Koolitusest õnnelikult pääsenuna võeti suund Laululava alla Käsitöölaadale. Kuna oli laada viimane päev ja lõpp juba lähedal, siis nii mõnigi kaup sai ostetud hinnaalandusega.

Laadamelu

Keraamikat

Kuna kursustel jagati nõuandeid töövahendite kohta, mis on pitsi kudumiseks vajalikult, siis oli vaja neid laadalt juurde osta.
Vardad pitsi  kudumiseks

Pitsilõngad

Juba käivad jutud. 
Kutsuge vanaema ka sööma.
Ta ei saa tulla.
Mis ta teeb.
Teeb veel ühe pitsi naistega, siis tuleb.
Selline õpetlik nuppudega tegelemise nädalavahetus oli. Usk ja lootus salli valmis kudumiseks on säilinud:).


8 kommentaari:

  1. Väga tore, et said Tallinnas käidud.

    Pealehakkamine on pool võitu.
    Nüüd juba ootame seda teist poolt võitu! :)

    VastaKustuta
  2. Miline tore ettevõtmine! Mina pole veel söandanud ehtsat Haapsalu salli kuduma hakata, kuigi mustreid olen kasutanud küll, aga pere nõudmine nn tarbekudumite järgi on suur, ei jää selle peene töö jaoks isegi aega. Imetlen neid õhkõrnade esemete tegijaid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nüüd imetlen neid täpse tehnika valdamise, hoole ja armastusega tehtud töö eest veel rohkem!

      Kustuta
  3. Hahhaaa... ei osanud vardaidki käes hoida. Hea, et lõpuks ikkagi said selgeks ja eneseusu tagasi.
    Mul hea meel, et sa ikka uusi asju ette võtad, isegi siis kui need nii keerulised on ;)

    VastaKustuta
  4. Mulle hirmsasti meeldib haapsalu salle kududa, see peenikese lõngaga toimetamine on hirmus mõnus ja peale venitust saab iga kord imestada, et kas tõesti mina kudusin nii peene asja valmis. Knitpro vardad on head, need koovad praktiliselt ise :)

    VastaKustuta
  5. Ma ikka harjutan hoolega uute varraste ja uue lõngaga uusi mustreid. No ja ilm... täna meil uus lumi hommikuks maas.;)

    VastaKustuta