Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 19. aprill 2016

Sinised lilled -kevadised

Kevadel on ühed esimesed õitsejad kahvatusiniste õitega puškiiniad (Puschkinia). Nad on üsna talvekindlad, vähenõudlikud kasvukoha suhtes ja pikaealised. Puškiinia on saanud oma nime Vene keemiku ja botaaniku Apollo Mussin-Puškini auks, kes juhtis 1802 .a Kaukaasias botaanikaekspeditsiooni. Huvitav, kui palju on taimi, millel on keemiku auks nimi antud? Tartu Ülikoolis olid tuntud keemikud küll taime nimedega. Kohe tulevad meelde emeriitprofessorid Viktor Palm ja Jüri Tamm.
Harilik puškiinia

Kirgaslilledel (Chionodoxa) õiekattelehed moodustavad krooniputke, õied jäävad avatuks õitsemise lõpuni.  Õite värvus võib olla valge, roosa, sinine, violetne. On samuti kasvukoha suhtes vähenõudlikud ja võivad kasvada ühes kohas aastaid.

Sinine kirgaslill

Kõige tavalisem õitseja on longus õitega siniliilia (Scilla). Pärast õitsemist vajub viljaraag kupra raskuse all vastu maad ja viljast vabanevaid seemneid veavad sipelgad laiali. Kui taim on vohama hakanud, siis on temast raske lahti saada. 
Siniliiliate tulemine naabri aiast
Longus õitega Siberi siniliilia
Võrkiirised (Iridodictyum) on saanud oma nime sibula võrkjate kattesoomuste järgi. Kreeka keeles dictyon tähendab  võrku. Ladina keeles iris tähendab vikerkaart. Sisemised õielehed on püstised, välimised rõhtsad. Võrkiirised on kääbustaimed, varrel on üks õis, lehed on neljakandilised. Liigist olenevalt on õied kas sinised, lillakasvioletsed või kollased.
Harilik võrkiiris ,,Harmony’’

Harilk sinilill on rahvakeeli ikka sinilille nimena kasutuses. On mitmeaastane rohttaim, kasvab risoomi tipust. Ladinakeelne nimetus Hepatica nobilis Schreber. Hepatica on tuletatud sõnast hepar- maks, mida ka sinilille lehed kujutavad.
Harilik sinilill

Kaheldav džeffersoonia

Kaheldav džeffersoonia( Jeffersonia dubia) õitseb koos sinililledega. Õied meenutavad tillukest õrnlillat tulbiõit. Tema õitsemise aeg on lühike ja pildile saamine vajab õigeaegset kohalolekut.

Sinine kobarhüatsint

Kõige lõpuks tahan tänada noori, kes hommikul kella nelja ajal värske kohvi ja koogikesega meid üles laulma tulid.
 Ilusat ,,tutipidu’’ koos viimase koolikella helinaga. Soovin edu eksamitel! Sära silmi, rõõm põue, nii tuleb õnn õue!

3 kommentaari: