Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 18. mai 2016

Lõvisüdamike töö- ja puhkelaager

 Lõvisüdamike ema broneeris varakult meid mai keskpaigaks  lapsi hoidma. Suures heameeles sai lubatud väikeste eest nädal aega hoolt kanda. Ainult pensionäri mureta meelega saab seda otsust seletada.  Kui aeg lähemale jõudis, tellisime Pärnust kasvatajaks kogemustega Õpetaja ja kanala ülevaatajaks Kuti. Kutile jagus muid tegevusi ka. Ühe sõiduvahendi rehvid ootasid vahetamist ja kasvuhoone kastmist.
Rehvivahetuspunkt
Suverehve oli selleks vaja, et laupäeval saaks ,,kukejahile’’ sõita. Äntu Mõis tuli müüma 3 kuu vanuseid pruune Lohmann Brown noorkanu ja seekord sai tellitud noorkukk ka. Naiste vadin väsitab, nii otsustasidki kolm erivanuses meest kukke tooma minna. Toodi üks noorkukk ja kaks pruuni noorkana.
Noored ja vanad kanad õueaias
Lohmann Brown noorkukk

Uutel kanadel oli samuti kohanemisraskusi, ei osanud vett juua, toksisid nokaga vastu kivi. Kodutoidu segu ei võtnud vastu, nokkisid vaid jõusööta. Kukk näitas iseloomu: pudru on naiste toit, temale sobivad terad ja kõrred. Vihmaga hoiab kaela kangelt sirgu ja olematu saba laseb vastu maad aga varju alla ei lähe. Siblimisoskus oli olemas. Vanad kanad kiusasid ega lasknud noori rahus toimetada. Nüüdseks lähevad ise õrrele ja seisavad enda eest kui vaja. Selline ongi looduslik valik.
Sportliku poole pealt kandis hoolt Õpetaja, kes koostas noortele ,,ninja takistusraja’’. Tuli kiikuda, ronida nöörredelil, kuuli veeretada, laual kõndides tasakaalu hoida, takistuse alt läbi ronida... Ninjalased oli lõunaks nii väsinud, et tegid mitmetunnise uinaku.
Nelipühade laupäeval toodi vanasti kased tuppa, käidi saunas, kiiguti, tantsiti. Lõvisüdamik meisterdas Seenevanaga endale väikese saunaviha, et saun oleks ikka vajalikul tasemel vihtlemise ja kõrrejoogiga. Õpetajaga kordamööda leilitades saime kõik puhtaks ja magama. Nüüd on ööd lühikesed ja saab vähe magada, ei jõua õieti midagi uneski näha. Tüdruk oli unes emmet näinud ja poiss kiitis, et kui tore, ma nägin ka sinu unenägu, kus olid emme ja issi.
Pühapäeval jätkus petanki mäng. Noormees püüdis vahel reegleid eirata, tüdruk hoidis kuulid igaks juhuks enda käes, et nendega midagi ei juhtuks.
Petanki mängimas
Pühapäeva lõunal saatsime Õpetaja ja Kuti rongile. Rongile minejaid eskorditi jalgratastega, väike piiga oli vanaema selja taga rattatoolis, teised sõitsid ise.
Koju tagasi jõudes, küsis Lõvisüdamik, kas nüüd elame siin suures majas neljakesi. Õigus. Nii ilusa ilmaga ning sinise taevaga ei olnud aega vana olla, kanad tahtsid talitamist ja söögid tegemist. Noormees on paari aastaga niipalju loodusesõbraks hakanud, et käis luup näpu vahel tigusid määramas ja pakkus neid liivakasti-kopsikutega kanadele. Huvitav raamat oli kaasas, seal olid sitasitikas ja mullakakand, mis vajasid valjuhäälselt teistelegi tutvustamist.
Kanatalitaja ronib üle aia oma valdusi üle vaatama

Väike tüdruk oli ikka väga üllatunud kui sai pesast muna võtta. Kas meie kana tõi selle muna?
Lõvipreili oli natuke nördinud, et linnud jooksid temaga piki aedikut kaasa, kui kokapreili pidi supi tegemiseks liivakasti  vett vedama. 

 Veevedaja käib ümber kasvuhoone
Kas keegi teab õues mingit mängu, mis ei ole veega seotud?  
Õhtul tuli sõbranna oma lapselapsele kukke näitama. Meie noor peremees tegeles valgustustööga ja uhkeldas oma teadmistega: kukelt ei tasu mune oodata, ainult kanad on nagu emmed, kes munevad kogu aeg.
Kanadega tutvust sobitamas

Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva sadas vihma ja maa ootas harimist. Eks ole elus muudki nähtud kui sirelite õitsemist aga vaim ikka kestab edasi ja tahab põldu harida. Abilisi oli parasjagu võtta iga töö jaoks. 
Noormees adrakurgede taga

Veel oli külvata aed- ja põldubade seemneid, peeti ja  pastinaaki, porganditki.
Põldoa seemnete lahke külv

Töö- ja puhkelaagris toimus neli korda päevas toitlustamine. Seekord erilisi protestimärke ei ilmnenud. Mis järgi jäi, said kanad endale. Kui ma rõstsaia peale moosi panin, imestas noormees : ,,Kas sa tõesti sööd seda?’’ Kui ma talle pakkusin, siis küsis juurde;). Laste põsed ei olnud enam nii aukus kui emale üle andsime. Lõvisüdamike ema tänusõnad panid tundmused lainetama. 
Tänudega, meenutamaks lastehoidu

Kui noored koju tagasi sõitsid, hakkasime juba neid igatsema.
Sel nädalal täitus Doktorandil üks aastaring. Keeletargal ilmus trükisoojalt esimene värviraamat. Palju õnne ja tervist mõlemale ning jätkuvat üksteisehoidmist!

See on ikka uskumatu kuidas kaks inimlast täidavad su päeva nii ära, et sa ei märka mis kasvab-õitseb ja õhtuks peale oma nime ei mäleta midagi.
Õitsvad viljapuud












2 kommentaari:

  1. Oo jaa, kaks inimlast oskavad päevad väga hästi ära täita. Nüüd jätkub töö- ja puhkelaagrilistel muljeid kindlasti pikaks-pikaks ajaks, nii põnevad tegemisi täis päevad olid.

    VastaKustuta
  2. Eks nende silmavaade paneb südame heldima küll:)

    VastaKustuta