Sentens

Carpe diem!

Laupäev, 6. august 2016

Kasvuhoonest hoidisteks

Sel aastal kasvatasime kurke ainult kasvuhoones. Kurgi kasvatamisest avamaal oleme loobunud. On tehtud ,,malosolnaja’’ kurke, värske salatina söödud, sõpradele jagatud, kuid ikka jääb igapäevasest tarbimisest kurke üle. 
Võileivakurgid tilli ja sinepiseemnetega
1 kg kurke (seekord kasvuhoone kurgid)
Kurgid pesta ja viilutada pikkupidi. Eelnevalt steriliseeritud purkidesse lisada 
1/2 tl sinepiseemneid,
2-3 tera pipart
peeneks hakitud rohelist tilli
Täita külili asendis olevad purgid viilutatud kurgilõikudega.
Marinaad:
1l vett
2sl jämedat soola 
3sl suhkrut
2sl 30% äädikat
Keeta marinaad ja valada kurkidele. Purgid asetada vette, kuumutada 70C juures 15min, sulgeda õhukindlalt ja jahutada.
Marineeritud võileivakurgid

Konserveeritud tomatid
Konserveerimiseks on valitud ühesuguse küpsusastmega tomatid, pestakse ja torgitakse puutikuga 1-2cm sügavuselt viljavarre kinnituskohani. Ettevalmistatud tomatid pannakse purki ja valatakse keev soolvesi peale. (1l vee kohta 1,5-2 sl soola).  Äädikat ei ole vaja lisada, sest tomatite happesisaldus on küllaldane. Purgid asetada vette ja kuumutada 70C juures 15 min, kaaned suletakse õhukindlalt ja jahutatakse.

Tomatid soolveega
Tomatid omas mahlas
Kasutan Põltsamaa ’Tomatimahla’ 2l pakendis. Tomatimahl on tehtud kontsentreeritud püreest, lisandiks sool, säilitusainetevaba.
Väiksematele ühesuurustele tomatitele on hambatikuga augud sisse torgatud.
20-30g soola 1l mahla kohta, mahl keeta, riisuda vaht. Purgid täita tomatite ja kuuma mahlaga. Täidetud purke kuumutada keevas vees 20 min, pärast kuumutamist purgid kaanetada ja lasta jahtuda.


Kõva viljalihaga ja hästi tihked tomatid sobivad paremini, aga ma olen teisi sorte kasutanud ja ära on söödud kõik.



Kodune ketšup. Retsept on võetud S.Masso raamatust ,,Hoidised’’

Kodune ketšup

2 kommentaari:

  1. Hoidistamise aeg on tore aeg, eriti kui proovida erinevaid retsepte. Mina valmistan 5 erinevat kurgisalatit. Ja tomatipurke ei kuumuta, vaid valan neilt jahtunud soolvee uuesti potti, kuumutan keemiseni, kallan keeva soolvee teistkordselt peale ja kaanetan.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Katsetamine on põnev kui retsept õnnestub ja pakub uusi maitseelamusi. Vana hea klassika kuulub ikka retseptuuri.

      Kustuta