Sentens

Carpe diem!

reede, 17. veebruar 2017

Sangarid

Rakvere teatri kinomaja-proovisaal, mille arhitekt on Raul Vaiksoo, valmis 2016 a juulis. 
Rakvere kinomaja ( Teet Suure foto)

Vestibüülis on näha keskaegset müüri. Kunagi asus seal keskaegne frantsisklaste klooster, see tähendab, et kino ja proovisaal asuvad kunagisel kalmistul. Hoone vestibüül on kolmest küljest piiratud klaasseinaga, vaated avanevad Vallimäele ja peatänavale. Lääne-Virumaa 2016 aasta teo konkursil  kogus enim hääli teatrikino ehitamine Rakverre. Kiitus tegijatele.

Keskaegsete müüride fragmendid kinomajas

Rakvere kinosaal 144 kohaga

Kuna 15 aastat ei olnud Rakveres korralikku kinosaali, siis on kinos käimine harvaks jäänud. Seekord sattusime J.Kilmi filmi ,,Sangarid’’ esilinastusele. Peaosas Märt Pius, Karl-Andreas Kalmet, Veiko Porkanen. Hoogne seikluskomöödia kolme noore õnneotsingutest. Teatud sarnasus Alex Lepajõe kunagisest seiklusest paadipõgenikuna: kummipaat jäi kivide vahele kinni, kompass läks rikki, poolel teel suri mootor välja, lõpuks sai bensiin otsa, õnne lisas päev varem toimunud piirivalurite päev. 1,8 miljoni eest rööviti juveele. ,,Sangarid’’ stsenarist M.Algus on öelnud selle kohta, et see lugu inspireeris teda selle teemaga tegelema.


Filmis on püütud tabada kaheksakümnendate õhustikku, nii autode, riietuse, slängi kui kõnepruugi jäljendamisel. ,,OK’’ ei kuulnud kordagi. Vene Žigulid olid välja otsitud, takso rohelise tulega üles leitud, Rootsis  tolleaegsed Volvod üles rivistatud. Tuttavaid detaile oli alates plastmassist pissivast poisist WC uksel kuni hööveldamata laudadest keldriboksideni. Ühe peategelase dressilembus ei jäänud märkamata.
Kuidas ,,Viru Hotell’’ nii päris ehtsaks  oli tehtud? Lasnamäe kõrghoonetel olid mõned aknad juba plastaknad ette saanud, kuid ega see filmi väärtust kahandanud. Eestis on kõike renoveeritud, Soomes ja Rootsis on keskkond loomulikum.
Koomilisi ja tuttavaid situatsioone on endalgi elus ette tulnud. Need olid hotellide uksekaardid, mida ei osanud ei keerata ega torgata kuskile. 
Näitlejatest veel Soome teatri- ja filmilegendi Esko Salimineni mängitud põhjakäinud produtsent jäi kummitama. Üks sigarit suitsetav pagulane kiskus näo naerule-Dave Benton.  Näitlejate šarm andis filmile õige hoo. 
Nostalgialaks oli tõeline, pagulasteema aktuaalne, film vaatamisvääriline.
Soovime kõigile: Lycka till!


2 kommentaari: