Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 20. juuni 2018

Uus maasikapeenar

Eelmise aasta kevadel rajasime uue maasikapeenra. Ostsime võrdluseks erinevaid sorte aeda. Kui sordi nimedele mõelda, siis saaks korraliku maasika tantsufestivali korraldada. Kasvatame maasikataimi kilepeenras. Suurem osa taimi on Mustangi talu käest  ostetud kassetitaimed. Ainult ’Senga Sengana’ on ostetud  Aiasõbra väljapanekult frigotaimedena, läksid hästi kasvama ja andsid juba esimesel aastal saaki. Puhmad on tugevad. Vanast peenrast on ümber istutatud mõned taimed. Nüüd jälgin, kuidas uued sordid kohanevad meie aia mullaga, kliimaga ja minu kasvatusmeetoditega. Maasika söömisel ei mõtle, mis värvi ta seest on, peaasi, et maitseb. Kasvatame meiegi neid maitse pärast, aga kui üle jääb, siis on hea teada, milleks mari sobib, kas moosiks, külmutamiseks või kompotiks.


Keskvarane. Viljad on laimunajad, lühikese kaelaga säravpunased, seest valged, tupplehtedeta on raske on korjata. Suurepärase saagikusega. (Üks hinnatumaid sorte Eestis) Pähklikesed viljal on sügavates lohkudes. Valmib juuli esimesel poolel. Leht on lopsakas sügava servasakiga, neljatised ja viietised lehed. Hea talvekindlusega.



Keskvalmiv. Välispind värvub säravpunaseks, viljaliha helepunane (roosa), marjad on kujult koonilised ja keskmiselt suuremad, kvaliteetsed ja maitsvad, saagikas. Taim on jõulise kasvuga  tütartaimi annab keskmiselt.


Varasem. Marjad on ümarad kuni ümarkoonilised säravpunased, suured kuni keskmised, viljaliha helepunane, väga hea maitsega. Pikad õisikuvarred, varase õitsemise tõttu võib õisi ohustada kevadised öökülmad. Puhmas mõõduka kasvutihedusega ja püstine. Mari on hea käitlemiskindlusega. On jah nagu pinksipallid ega muutu lödiseks.

’Senga Sengana’


Hilisema valmimisajaga. Vili laiümmargune kuni ümarkooniline, tumepunane ja läikiv, viljatipp ümardunud, tupplehed liibuvad viljale. Viljaliha on punane kuni tumepunane, tihe, mahlakas, vürtsika maitsega. Puhmas  on jõuline, veidi laiuv, tütartaimi annab mõõdukalt. Hea moosi ja kompoti mari. Minu lemmik:) Minu meelest on Senga Sengana seest tumedam, see pooleks lõigatud  mari vist ei olnud väga küps. Vaatan hiljem veel.

’Honeoye’ on õige

Väga varajane ning saagikas. Marjad on ere- kuni tumepunased, suured, laikoonilised, tiheda viljalihaga, hapuka maitsega, kitsa lühikese kaelaga (minu meelest just pikk sale kael) ja tagasikeerdunud tupplehtedega, on kerge korjata. Puhmas püstine hõreda lehestikuga, keskmise kasvutihedusega, annab rikkalikult tütartaimi.



Keskvalmiv. Viljad erepunased keskmise suurusega kuni suured, koonilised või ümarkoonilised, hea korjatavusega, keskmise saagikusega. Viljaliha on punane, hea aroomi ja maitsega, (on tõesti) vilja tipuots kipub valgeks jääma. Puhmas on helerohelise lehestikuga ja väga jõulise kasvuga, annab rohkesti tütartaimi. Marjakobar on raske ja vajub vastu maad. 

’White dream’

Valgete viljadega maasikas, mida kutsutakse ka ananassmaasikaks. Maitse on segu maasikast ja ananassist.  Seemned on valminud maasika pinnal punased. Marjad ise on väiksemad kui tavalisel maasikal, kuid aromaatsemad. Kuidas ja kelle käest taim saadud on, seda ei mäleta. Esimest korda kasvatame. Ananassmaasikas on taasviljuv, mis tähendab, et taimelt võib oodata järk-järgult saaki kuni külmadeni. Talveks tuleb katta põhuga. Mari oli hapukas, kas nüüd ananassi maitsega, ei oska hinnata.


Varasemapoolne. Viljad on koonilised,  marjad säravpunased, viljaliha helepunane, mõnikord moodustavad keskele tühimiku, väga mahlased ja magusad. See on selline mari, mille söömisel hakkab mahl suunurgast alla jooksma:) Taim mõõduka saagikusega, moodustab vähe õisikuid. Meil noored  taimed ja tõesti on vähe õisi ja marju.

’Redcoat’


Viljad on säravpunased, tömpkoonusjad. Viljaliha on helepunane ja tihe, magushapu maitsega. Esimesed marjad suured, hiljem marjade suurus väheneb. Puhmad on tugeva kasvuga ja tihedad, tütartaimi annab keskmiselt. See sort on vanast peenrast üle toodud, on andnud keskmiselt saaki, aga kõik külmad ja hallad vastu pidanud.

Maasikasort ’Flair’


Flair on väga varajane, keskmise saagikusega, keskmise kasvutugevusega. Viljad säravpunased, maitsvad, ilusa koonilise kujuga, viljaliha keskmise tihedusega. Viljaraod on keskmisest pikemad. Sobib kasvatamiseks kasvuhoones või kiletunnelis. Meil ongi kasvuhoones.  


Punane kuumaasikas

ja valge kuumaasikas kasvavad kasvuhoones.

Metsmaasikad kasvavad paradiisiõunapuu all. Kui küpsevad, teen pilti.

2 kommentaari: