Angervaks on puhastava ja soolasid väljutava toimega, aitab palavikku alandada ja verd vedeldada. Taimel on üldtugevdav, bakteritsiidne, uriinieritust suurendav, põletikuvastane, seedehäireid ja sisemisi verejookse vältida aitav toime, on kasutusel kõhulahtisuse ravis. Angervaks aitab kiirendada maohaavandite paranemist, leevendab köha, soodustab paranemist viirushaigustest.
Angervaks õitseb niisketel loduheinamaadel, jõekallastel. Meie lähedal Loobu jõe kallastel veel õitseb angervaks. Viimane aeg on siirupit keeta.
Euroopa rahvaste pärimuses on angervaksa peetud maagiliseks taimeks. Jaaniööl paigutati angervaksa õitsvaid oksi majapalkide vahele, kurjade vaimude ja pahade peletamiseks. Angervaks on ka hea meetaim.
Angervaks õitseb niisketel loduheinamaadel, jõekallastel. Meie lähedal Loobu jõe kallastel veel õitseb angervaks. Viimane aeg on siirupit keeta.
Angervaks
Siirup keeta 1l veest ja 1kg suhkrust. Suhkrusiirupisse vajutada 25 angervaksa õisikut. Lisada 300g marju- tikreid, sõstraid, kuslapuumarju, vaarikaid, mustikaid. Kuna angervaksal on imalmagus aroom ja maitse, siis marjad peaks olema hapumad. Lasta seista vähemalt 24 tundi, siis kurnata läbi tiheda riide ja ajada keema.
Seejärel villida puhastesse pudelitesse. Suhkur leevendab angervaksa mõrkust, hapud marjad läägemagusust. Hapukasmagus, natuke mõrkjas angervaksasiirup on elamus omaette.
Selle siirupi tegemise panen endale kõrvataha ja kindlasti kunagi proovin ka ise teha. Aitähh õpetuse jagamise eest!
VastaKustutaNatuke lääge sai. Oleks võinud rohkem haput panna, kas rabarberit, ebaküdooniat vms.
Kustuta