Ploom ergutab ainevahetust. Ploome on hea süüa pärast rasvase söögiga liialdamist, aitab ka kõhukinnisuse vastu, on diureetilise toimega. Ploomide viljalihas on rohkelt kaaliumi-, magneesiumi-, kaltsiumi- ja fosforiühendeid. Värsketes ploomides on vitamiini C, mõningal määral B-rühma vitamiine. Süsivesikutest on ploomides enim suhkruid: sahharoosi, glükoosi, fruktoosi. Orgaanilistest hapetest on ülekaalus õun-ja sidrunhape.
Ploomimehu soovitatakse juua kõrge vererõhu alandamiseks. Kuna oma aias on ploome niipalju, et ära süüa ei jaksa, siis proovisin ploomimehu ise teha. Panen siia kirja kuna hiljem on meelest läinud, mida oleks võinud teisiti teha ja kuidas maitses.
Ploom ’Hiiu sinine’ on kaetud vahakirmega
Ploomimehu soovitatakse juua kõrge vererõhu alandamiseks. Kuna oma aias on ploome niipalju, et ära süüa ei jaksa, siis proovisin ploomimehu ise teha. Panen siia kirja kuna hiljem on meelest läinud, mida oleks võinud teisiti teha ja kuidas maitses.
Ploome oli umbes 4kg. Panin viljad aurutajasse ja lasin ploomimahla natuke välja aurustada (1-1,2l)
Ploomid muutuvad pehmeks, siis on hea läbi sõela viljaliha välja hõõruda. Vahepeal lisasin sõelale natuke sooja mahla, et viljaliha paremini eralduks. Sõelale jäid puhtaks hõõrutud kivid ja ploomikestad.
Lõhki aurustunud ploomid
Ploomid muutuvad pehmeks, siis on hea läbi sõela viljaliha välja hõõruda. Vahepeal lisasin sõelale natuke sooja mahla, et viljaliha paremini eralduks. Sõelale jäid puhtaks hõõrutud kivid ja ploomikestad.
Nüüd segasin kokku mahla ja viljaliha, kokku sain umbes 3l. Ühe liitri ploomisegu kohta arvestasin 300g suhkrut ja lisasin keedusele. Maitses nagu ploomipüree, aga ma tahtsin ploomimehu. Lisasin vett, maitsesin. Nüüd tuli meelde, et tegime emaga kunagi musta sõstra moosi ja ta palus mul maitsta, kas peaks lisama vett või suhkrut. Tookord ei saanud aru, et mis mõttes teeb vesi moosi paremaks, suhkur ikka. Nüüd oli endal sama lugu, kas lisada vett või suhkrut, et mehu väga vänge ei jääks. Lisasin kokku 1l vett sortsukaupa, vahepeal segasin ja maitsesin. Kuna kasutasime püree valmistamiseks ’Hiiu sinist’, mis tegelikult on suureviljaline kreek, siis sai mehu vürtsikas ja natuke vänge. Võib olla mõne teise sordiga oleks mahedama maitsega ploomimehu saanud.
Mehu on villitud 250- 330 ml pudelitesse
3l läbi sõela hõõrutud ploomipüreed
1 kg suhkrut
Mmm, väga huvitav leiutis!
VastaKustutaKui võimalus avaneb, saab degusteerida.
VastaKustutaTegin midagi sarnast alõtsaga, võibolla oleksin ka vett natuke rohkem lisama.
VastaKustutaTegin täna just sama moodi umbes 15 liitrit mehu,kollastest ploomisest. Mõnus sai!
VastaKustutaKollastest ploomidest, vaat kui tore!
Kustuta