Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 14. november 2018

Lihapirukad

Nende isudega on vahel nii, et tahaks midagi head. Hea seostub eelneva kogemusega. Tavaliselt on need pärit  lapsepõlvest või seotud mälestustega toredast ja meeldivast sündmusest. Lihapirukad seostuvad ämmaga, kes oskas nii pehmeid ja maitsvaid pirukaid küpsetada, et igakord kui neist mööduma pidi, jäi üks pirukas näpu vahele.
Sügisene pimedus roomab iga päevaga lähemale. Sompus ja vihmase ilma muudab rõõmsamaks üks pirukategu. Seekord proovisin õlis küpsetatud lihapirukaid teha. Peremees oli õli ja pärmi aegsasti valmis varunud.
Pärmitaigen on võetud nami-nami.ee leheküljelt.
5dl käesooja piima
0,5 tl soola
800g nisujahu
75g sulatatud võid
20 g pärmi
veidi suhkurt
Pärm lahustada väheses käesoojas piimas, siis lisada ülejäänud soe piim, pool jahu kogusest. Segada ühtlaseks. Seejärel lisada ülejäänud jahu, sulavõi, suhkur ja sool. Sõtkuda kuni tainas lööb kausi ja käte küljest lahti. Katta kauss toidukile ja puhta rätiga ning sooja kohta kerkima.


 Tainas vajab kerkimiseks sooja ja niiskust. Mina  panen taina kausiga praeahju sooja. Eelnevalt olin ahju 50°C juurde soojendanud. 
Täidis
400g hakkliha (soolvees keedetud)
100g suitsupeekonit
1 sibul
1porgand
3 keedetud muna
3-4 spl hapukoort

Tükeldatud peekon, hakitud sibul, riivitud porgand praadida koos vähese õliga. Püreestada saumikseriga ühtlaseks seguks. Lisada hakitud muna, hapukoor ja keedetud hakkliha. Maitsestada soola ja pipraga.


Kui tainas oli kahekordseks kerkinud, siis vaalisin ühe pika rulli. Sellest lõikasin umbes 40 g vorstid, vormisin näppude vahel ümmarguseks kettaks, lisasin 1tl täidist ja vormisin pirukad. Panin lauale kerkima.


Kuumutada potis õli 170°C, üle 180°C  ei tohiks kuumutada, kõrgemal temperatuuril algab enamikes toiduõlides koostisosade lagunemine, polüküllastumata rasvhapetest hakkavad tekkima tervisele kahjulikud peroksiidid. Pirukad küpsetada keskmisel kuumusel kuni muutuvad helepruuniks. Tõsta köögipaberile tahenema.
Õlist välja tõstes olid  pirukad nii kõvad, et Seenevana, toetudes varasemale kogemusele, läks  nuga teritama pirukate lahti lõikamiseks.


Räti all jahtudes muutusid küpsetised pehmeks:)
Kuna pirukaid sai üksjagu, siis kutsusime naabrinaise pirukale. Tunnistati söödavaks.

2 kommentaari:

  1. Kohe näha, et keemiku postitus: "...polüküllastumata rasvhapetest hakkavad tekkima tervisele kahjulikud peroksiidid."

    Pirukad ajavad küll suu vett jooksma.

    VastaKustuta