Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 13. märts 2019

Lille- ja sünnipäevafestival


Märtsikuu algusest alates on Eesti püsinud ilmamuutuste meelevallas. ’Festivalinädala’ esimesel päeval, 5.märtsil, laiatas 10-15cm lumekihi maha, kolmapäeval paugutas -17°C külma, neljapäeval ilm muutus ja reedel tuli vihma ja 5-6°C sooja.
Tartu Ülikooli botaanikaaed kutsus enne naistepäeva orhideenäitusele ,,Võrgutavad orhideed’’. Näitus toimus kümnendat korda, meie oleme külastanud kolme viimast. Tartus tulid poeg ja pojanaine meile rongijaama vastu ja koos sõitsime põnevate orhideedega tutvust tegema. Need taimed on tõesti võrgutava välimuse ja lõhnaga.

 Mudikäpp Orchidaceae Calanthe

Orchidaceae Masdevallia nidifica masdevallia  leitud Costa Ricalt, Panamalt

Tantsukäpp Orchidaceae Tolumnia hybr ’Variegata’

Neerukäpp Orchidaceae Renanthera monachica


Orchidaceae Gongora grossa gongora

Eriliselt vahva õiega taime looduslikud kasvukohad on lääne - Ecuador, lõuna -Colombia, Venezuela

Ontsiidium Orchidaceae Oncidium cheirophorum

Kollased õied jätavad mulje nagu hõljuksid taimel kahara seelikuga tantsijannad

Tsümbiidium Orchidaceae Cymbidium

Rahvapärane nimetus on nööpaugulill. Ilma veeta ei närtsi õis kohe ära.

Botaanikaaias kasvab ka hariliku vanilli taim. Nimetus on tulnud hispaaniakeelsest sõnast vainilla, mis tähendab väikest kauna.

Harilik vanill

Harilik vanilli õis, mida tolmendavad Melipona perekonda kuuluvad mesilased, mõned koolibri liigid. Õie ehituse tõttu ei ole iseviljastumine võimalik.

Harilik vanill on käpaliste sugukonda kuuluv taimeliik, mis leiab kasutust tarbetaimena. On kõrge ronitaim, võib ronida 10-20 m kõrgusele. Viljad on kuni 30cm pikad kuprad,  mis välimuselt meenutavad kaunu. Rahvapäraselt ongi vanillikaun. Looduslikult on harilik vanill pärit Mehhikost. Enamasti kasutatakse magusate roogade maitsestamisel. 
Kui hommikul kodust startisime, siis näitas termomeeter -16°C. Botaanikaaias soojendasime endid +26°C  Aafrika ,  Lõuna- ja Kesk-Ameerikast pärit taimede vahel.

Sukulentide taimekollektsioon kolmandal korrusel

Aianduskeskus Gardest müüs kohapeal orhideehuvilistele taimi kaasa. Üks tuli meiega kaasa.

Veenuseking Paphiopedilum

Veenuseking on meie kauni kuldkinga kaugel maal (Himaalajast Saalomoni saarteni) elav sugulane.
Päev oli taimelainel. Söögikoha valisime taimenimelise.


Maitseelamuseks oli mereandidest valmistatud supp: krevetid, kaheksajalg, mingid molluskid ja tundmatu kala ujusid pruunis sogases vees ;)



Sünnipäev oli tulemas. Tähtpäeva saab  meeleolukalt tähistada lähedaste ja sõprade seltsis. Esimesed õnnesoovijad saabusid nädala alguses.


Mees kommenteeris, et proua sünnipäeva festivalinädal on alanud. No päris massiürituseks ei kujunenud:) Noormuusikud esinesid esimeste kitarriduuridega. Noored loovisikud tegid ettevalmistusi laupäevaõhtuseks etteasteks. Kitarr, trumm ja trummipulgad otsiti üles. Suur tuba dekoreeriti lilledega.


Terve nädala kestnud sünnipäevafestivali viimased külalised lahkusid esmaspäeva õhtul Narva rongiga. Selleks ajaks oli maa taas kattunud 5-10 cm koheva lumevaibaga.
Tervitused ja südamlik tänu kõigile õnnitlejatele! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar