Sentens

Carpe diem!

Kolmapäev, 1. mai 2019

Kevadised rabarberikoogid

Kevadel katame rabarberipõõsa kilega. Rabarberid on küll veel väikesed kuid esimese koogi jaoks sobivad. Tänavu küpsetasime esimese rabarberikoogi  24. aprillil.

Iiriskattega rabarberikook



Põhi
200g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
2muna
200g hapukoort
1tl küpsetuspulbrit
Täidis
450g rabarbereid
75g suhkrut
1tl kaneeli
1sl maisitärklist
Tükeldada rabarberid ja segada täidisainetega. Väikeseid rabarberivarsi ei pea koorima. Ilus punane koor teeb koogi värvilisemaks. Laotada rabarberid koogile, küpsetada 200°C juures 40-45 min. Veidi jahtuma.
Kate
75g suhkrut
50 g võid
0,2 dl toidukoort (10%)
Suhkur sulatada pannil vedelaks, lisada või ja segada, valada juurde koor ja segada ühtlaseks massiks. Valada iiriskate ettevaatlikult koogile. Kooki lasta jahtuda tunnike enne söömist.



Lihtne martsipani-rabarberikook.


Kook läks külakostiks.  Koogivormis ei olnud aega pilti teha.


Põhi
3 muna 
2dl suhkrut
3dl jahi
1tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
100g martsipani
1dl piima
50 g sulatatud võid
Täidis
300g rabarberit

Vahustada munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisada juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, vaniljesuhkur ja riivitud martsipan. Sega juurde sulatatud või, piim ja vahustatud munad.
Küpsetuspaberiga koogivormi panna kihiti 1/3tainast, siis pool rabarberikogusest, seejärel teine kolmandik tainast, teine pool rabarberit, katta viimase kolmandiku tainaga. 
Küpsetada 200°C juures 30-40 min. Lasta jahtuda, puistata peale tuhksuhkrut.
Martsipani maitset oli natuke tunda.

Rabarberi-kookose kook



Põhi
300g võid
200g suhkrut
3muna
200g jahu 
100g kookoshelbeid
Kate
200 g rabarberit

Vahusta toasoe või suhkruga, lisada vahustatud munad, kookoshelvestega segatud jahu. Küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja suruda tainas, katta rabarberiga. Küpsetada 200°C juures 30 min.
Kook jäi mõnus pehme.

Tosca kook rabarberiga



Koogi katteks peab kasutama mandlilaaste, aga mul oli laaste vähe ja lisasin mandlipuru. See kahjuks ei sulanud ühtlaseks ja kõigele lisaks küpsetasin natuke üle ka. Seepärast kook näeb  välja sellise granuleeritud kattega.
Põhi
3 muna
3 dl suhkrut
3 dl jahu
1tl küpsetuspulbrit
1 sidrunist pressitud mahl
100 g või
400 g rabarberit
Kate
150 g mandlilaaste
1,5 dl suhkrut
150 g või
1,5 dl vahukoor
1 sl heledat siirupit
1 tl jahvatatud kaneeli

Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sõeluda küpsetuspulbriga segatud jahu munavahu sisse. Sulatada või ja lisada sidrunimahl. Valada segu tainasse ja segada ühtlaseks. Lõpuks lisada tainasse tükeldatud rabarber. Valada küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpsetada 180°C juures 20 min.
Katte koostisained segada potis ja kuumutada keskmisel kuumusel 10 min. Valada  kate eelküpsenud põhjale ja küpsetada veel 200°C ahjus 15 min. Jahutada.
Kook on väga hea maitsega, aga need tükid on kõvad.

Rabarberikook halvaaga




Tainas
1 pakk Vilma ’Juubeli’ tordipulbrit
1 dl jahu
200 g võid
2 muna
Täidiseks
400g rabarberit
200g halvaad

Lahti klopitud munadele lisada sulatatud või, tordipulber, jahu. Segada ühtlaseks. Lisada tükeldatud rabarber ja hakitud halvaa. Segada kõik koos läbi. Tainas on küllaltki tihke ja paks. Suruda tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. Küpsetada 200°C juures 30 min.
Kook oli koos vaniljejäätisega eriti maitsev👍.

Rabarberikook maapähklivõiga




500g lehttainast
500g rabarberit
200g maapähklivõid
2 muna
200 g marmelaadisuhkrut

Lehtattainas laotada koogivormi põhja ja äärtele. Üle serva jääv tainas lõigata ära ja laotada  samuti koogivormi põhjale.
 Tükeldada rabarber, lisada suhkur, pähklivõi, munad. Segada ühtlaseks massiks. Valada täidis vormi ja küpsetada 200°C juures 40 min.
 Kook on kreemine ja suus sulav. Pool kooki sai kohe soojalt söödud, ei suutnud maha jahtumist oodata.
Nüüd peaks laskma rabarberipõõsal natuke kosuda.😊

Martsipanisel põhjal rabarberikook



Martsipanine gluteenivaba muretainas
85 g võid
170 g kaerajahu (kaerahelbed jahvatasin kohviveskis jahuks)
0.5 tl soola
100 g mandlimartsipani
1 muna
Täidis
100g hapukoort
600 g ricotta kohupiima
3 muna
1 tl vanillisuhkrut
120 g suhkrut
1 sl tärklist
400 g rabarberit
peotäis mandlilaaste

Segada külmad võitükid jahu ja soolaga ühtlaseks puruks, lisada külmana riivitud martsipan, muna ja sõtkuda tainaks. Suruda tainas küpsetuspaberiga kaetud 26 cm koogivormi põhja, täksida kahvliga auguliseks, pooleks tunniks külmkappi tahenema. Küpsetada põhi 180 C pöördõhuga 15 min, kuni põhi helekollane.
Kloppida hapukoor ricotta, munade, suhkru ja sõelutud tärklisega ühtlaseks. Lisada laimi riivitud koor ja mahl ning valada segu eelküpsetatud põhjale. Puistata peale hakitus rabarber ja mandlilaastud. Mul mandlilaaste ei olnud, raputasin peale kaneeli. Küpsetada 180 C juures ilma pöördõhuta 45-50 min. Jahutada kook maha ja pakkuda külalistele. Meie viisime koogi Tartusse, pilt jäigi tegemata, mahlane kook maitses kõigile.

Rabarberikook Juubeli tordipulbriga

Rabarberikook Juubeli tordipulbriga

Kook on valminud vana koogiretsepti kohandusena, lisatud on hakitud rabarberit ja martsipani. Võib ka ilma martsipanita. Küpsetis on magus ja mahlane.

1 pakk Juubeli tordipulbrit
400 g kohupiimapastat
400 g hapukoort
4 muna
4 spl suhkrut
120 g  mandlimartsipani
20 g võid
400g rabarberit
Segada omavahel kohupiim, hapukoor, munad ja suhkur, jagada täidis pooleks
Küpsetuspaberiga kaetud 26-28 cm koogivormi põhja
I kiht esimene 1/4 tordipulbrit
II kiht esimene pool kohupiima- hapukoore muna segust
III kiht  teine1/ 4 tordipulbrit
IV kiht rabarber
V kiht pudista peale martsipan
VI kiht kolmas1/4 tordipulbrit
VII kiht teine pool kohupiima- hapukooresegust
VII kiht neljas 1/4 tordipulbrit
Katta võikillukestega ja küpsetada 200C juures 40 min.

Rabarbri purukook

Selle koogi retsept on olnud pikaajalises kasutuses. Nüüd saab retsept ka kirja pandud.
Purutainas
350 g nisujahu
85 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
soola
250 g võid
Vahekiht
600 g rabarberit
1 tl kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
Täidis
4 suurt muna
150 g suhkrut
500g kohupiima
100 g hapukoort
2 sl mannat või jahu
Näppida jahu, sool ja  küpsetuspulber võiga ühtlaseks puruks. Laota kolmveerand purust küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 30*35 cm. Tükeldatud rabarber segada kardemoni ja kaneeliga.
Kloppida munad suhkruga, lisada kohupiim, hapukoor ja manna. Purukihi peal panna kohupiimakate, see katta rabarberiviiludega ning pudistada peale ülejäänud purukate.
Küpsetada 200C juures umbes 30 minutit. Lasta jahtuda ja lõigata tükkideks.



2 kommentaari:

  1. Paneb siin jälle ila tilkuma.
    Sellist asja juba poest ei leia!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seenevana kurdab, et pole valikut. Tema peab seda sööma mida pakutakse😉

      Kustuta