Sentens

Carpe diem!

reede, 3. mai 2019

Ott Tänaku film

Dokumentaalfilm Saaremaa poisi Ott Tänaku kasvamisest maailma kiireimaks  rallisõitjaks  kestis kaks tundi ja 20 minutit. Isaga koos auto sõitu alustanud noormehe karastumisest, jõudmisest rallisõitjate tippu oli huvitav ja põnev jälgida. Kärla põhikoolis õppinud Ott tuletas meelde kuidas klassijuhataja oli teda noominud, et sinust Ott küll rallisõitjat ei saa. Otil tekkis motivatsioon ja tahtmine õpetajale näidata, et ta eksis. Õpetajad peavad oma sõnadega ettevaatlikud olema:)
Isa Ivar Tänak on mitmekordne Eesti meister rallisõidus. Juba kaheaastaselt sai Ott kardisõitu proovida. Ott oli kogu aeg kõrval kui isa trenni tegi ja autot remontis. Nii kasvaski huvi autospordi vastu. Isa tõdes pisarsilmil, et tema ongi Oti suurim fänn. Oma uhkuse ja kanguse ning sõiduvigade tõttu ei olnud Otil võimalus 2013.a MM etappidel sõita. Tegi mehhaaniku tööd ja osales Eesti meistrivõistlustel.  Sellel raskel kasvuaastal ei pööranud Oleg Gross noorele uljaspeale selga, toetas ja julgustas jätkama. Nüüd mõistan nende kahe mehe suhte olulisust.
Marko Märtini roll mentorina on hindamatu väärtusega. Kahe ralliässa iseloomud on väga erinevad.
2015.a Mehhiko etapil sõitsid O.Tänak ja R.Mölder M-Spordi autoga järve. See oli ikka hirmuäratav kui kiiresti masin põhja vajus ja kuidas rallisõitjad sealt eluga pääsesid.

Mehhiko rallil õnnetu sõit järve

Uskumatuna tundus kuidas masin veest välja tõmmati ja kolme tunniga sõitma saadi. Järgmisel päeval ilmnes ikkagi mingi mehhaaniline viga ja seetõttu pidid mehed sõidu katkestama.
Dramaatikat ja pisaraid tõi 2016.a Poola rallil eelviimasel katsel rehvi purunemise tõttu esikohast ilma jäämine. Miks peab elus kõik nii raskelt tulema?
2018.a said Ott Tänak ja Martin Järveoja Toyota tiimiga neli rallivõitu.

2018.a Argentiina ralli võitjad  O.Tänak- M.Järveoja

Filmis näidati kuidas Oti vanaema jälgis tahvelarvutist Türgi rallit ja pidas tabelit lapselapse sõitudest. Abikaasa on Otti toetav ja mõistev. Tütar juba sõiduhuviline ja ega poegki alla jää. Filmis olid ka  kaadrid Lõuna-Eesti teedel toimuvast Rally Estonia 2018-st. Meie pere mehed käisid seda suursündmust kohapeal vaatamas.

2018 Autoralli MM sarja viimasel etapil Austraalias katkestanud  Ott Tänak

Reporterid tõestasid ilmekalt kui kidakeelne ja tujukas on Ott intervjuude ja kommentaaride andmisel. BBC reporter Becs Williams  luges erilise paatosega peale WRC etappide kirjeldused, staadionikõlarite kajaefektiga. Äge!
 Operaatorid oskasid ehmatada kivirahega, kivi otsa sõitmise raginaga, õhku paiskuvate autodetailidega, efektsete hüpete ja rajude pööretega. Päris mitmel korral ehmusin tooli külge kinni.
Huvitav oli jälgida kuidas Toyota meeskond Saksamaal nädal varem ralliparki üles paneb. Näidati ka rallifännide telklaagrit.
Muusikavalik oli hea. Kui Ott rallit sõitis, siis muusika toetas tema kihutamist. Kui oli maal vanaema juures ja lutsutas kuivatatud särge, siis linnulaulu saatel. Filmi lõpus kõlas Katy Perry ,,Rise’’.  Usk, et saarlasest saab autoralli maailmameister, tõuseb iga sõiduga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar