Sentens

Carpe diem!

kolmapäev, 6. november 2019

Nostalgiline maitseelamus

Novembrikuu pilvise ja sombuse ilmaga tulevad igasugu mõtted ja asjad meelde. Meenutades vanu aegu ja sirvides ajakirja Naisteleht tabas mind ootamatu nostalgia. Ajakirjas avaldati Virmalise tordi retsept. See tort oli kaheksakümnendatel tõeline hitt pidulaual. Esiteks ei olnud kohvikust ja poest seda alati saada, teiseks oli see tunduvalt kallim kui sefiiri või võikreemiga tort.
Tort on kihiline ja kõva (nagu küpsis), koosneb liivataina kihtidest, mida seovad hapukas moos ja pralineekreem, kaetud sokolaadipumatiga, kaunistatud võikreemiga.  Eriti maitsvaks tegi tordi pralineekreem. Virmalise nimi on vist tulnud sellest, et Kohtla-Järve kondiitrid tegid valge (tuhksuhkrupumati) ja pruuni (sokolaadipumati)  katte  segamisel tikuga omapärase pruunivalgekirju kihi, mis meenutas virmalisi taevas.
Pralinee on teada kui magus karamelli-pähklipasta. Algselt oli kuningate maiuspala suhkrustatud pähklid. Plessise-Praslini maakonna krahv andis oma peakokale käsu valmistada külalistele magustoit. Legendi järgi jättis abikokk purustatud mandlid taldrikule ja ärritunud kokk valas selle üle kuuma karamelliga, nii tekkiski mandlipralinee. Kuningas Louis XIV-le meeldis uus roog väga. Uudne magustoit sai nimetuse krahvi  järgi. Prantslased on teada tuntud magusasõbrad, pralinee on  samuti prantsuse päritolu.
Retsept on võetud Naistelehest.
Liivatainas:
200 g toasooja võid
1 dl suhkrut
1 muna
300 g nisujahu
Pähklikreem
50 g sarapuupähkleid
1 dl suhkrut
75 g toasooja võid
40 g tuhksuhkrut
1 munakollane
1 tl konjakit
Moosikiht
1,2 dl paksemat hapukamat moosi
Kakaoglasuur
150 g tuhksuhkrut
2 tl kakaopulbrit
2-3 sl vett
Kaunistus
80 g toasooja võid
1 sl magustatud kondenspiima
2 sl tuhksuhkrut
2-3 sl biskviidipuru

Tegemisõpetuse saab raamatust ,,Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2,,
Pralinee ja sellest kreemi valmistamine on paras sekendamine. Tuleb jälgida, et suhkur üle ei kõrbeks, ennast ära ei põletaks, kreem ühtlane saaks.

Pralineekreemi määrimine tordile

Valmis tort

Kihiline tordilõik, kaunistuseks pohlad

 Kutsusime naabrid ka nostalgitsema ja pimedat sügisõhtut rõõmsamalt veetma. Selle retsepti järgi küpsetatud tort oli üsna sarnane meie noorpõlve maitsele ja mälestusele. Naabridki kiitsid küpsetist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar