Sentens

Carpe diem!

reede, 9. oktoober 2020

O2

O2 on hapniku molekuli valem. Huvitav, mis seos sellel on spioonipõnevikuga? Keemiku kiiks lööb välja. Filmis väljendab lühend O2 - Sõjavägede Staabi II osakond, Eesti sõjaväeluure üksus.
Filmi rezissööri Margus Paju sõnul on see ajalooline spioonipõnevik, mille  stsenaariumi  on kirjutanud ajaloolane ja kirjanik Tiit Aleksejev, Eriikka Etholén-Paju, Tom Abrams ja Olle Mirme. Eesti-Läti-Leedu-Soome filmi koostöö tegevus toimub 1939 a, MRP sobingu ilmsiks tuleku ajal.

Alo Kõrve filmis ,,O2’’     vaadake laua peale!
 Eesti nõukogude vastase luure juht( Alo Kõrve) mõrvatakse. Selgub, et Eesti salateenistuse seas on vene agent. Helsingist kutsutakse tagasi sinna kunagi saadetud luureohvitser Feliks Kangur (Priit Võigemast). Kahtluse all on kõik luureagendid. Kui järg jõudis luurajani, keda kehastas Tambet Tuisk, siis käis küll peast läbi mõte ega ta siin filmis ometi jälle reeturit kehasta. 
 Püütakse ligi pääseda  Punaarmee koodiraamatule, mille abil toimub raadioside. Otsitakse nõrka kohta vastaste luures.
MRP pakti lisaprotokollis oli kirjas: Territoriaal-poliitiliste ümberkorralduste puhul Balti riikidele (Soome, Eesti, Läti, Leedu) kuuluvatel aladel tähistab Leedu põhjapiir ühtlasi Saksamaa ja NSVL huvisfääride piiri. Ajaloost on teada, et Soome Talvesõjas oli tõesti oluline venelaste side pealtkuulamine, kus eestlased olid Punaarmee maavägede teadete dekodeerimisel soomlastele abiks. Eks seal olid tehnilised teadmised ja matemaatilised oskused samuti olulised.
P.Võigemast ja Agnese Cirule filmis ,,O2’’

Romantilise poole pealt näidatakse peategelase Feliksi kirglikku armusuhet kunstiteadlasest poolatari  Maria Dubrawskaga (Agnese Cīrule-läti näitleja).
Filmis mängib päris mitu Linnateatri näitlejat koos peanäitejuhi Elmo Nüganeniga.

P. Võigemast ja J.K.Aimla filmis,,O2’’

 Noor näitleja Johan Kristjan Aimla mängis Feliksi abilist, kes oskas imeosavalt sisse muukida korteritesse. Kaasatud on ka teiste riikide- Läti, Leedu, Soome näitlejaid. Välja on otsitud kohad, kus on säilinud 1930.aastate arhidektuuri. Meeleolukas oli säravpunaste huultega Kadri Vooranna laulmine restoranis Gloria. 
Ma ei ole väga suur spioonilugude spetsialist, peale Richard Sorge ei teagi kedagi. Nõukaaegse filmivaatajana sai kaasa elatud teleseriaalile ,,Seitseteist kevadist hetke’’, mis  näitas Nõukogude välisluure tegevust. Muidugi ka filmitegelasele kapten Klossile, kes oli Poola luuraja filmis ,,Kaalul on rohkem kui elu’’.
Kahjuks oli Rakveres publikut väga vähe, pool saali oli tühi, 3-4 vaatajat iga rea kohta. Kas on koroonahirm või millest on tingitud publiku vähesus? Film ,,O2’’ on rohkem inglise stiiliis spioonilugu,  õnnestunud film😊.
Minge kinno!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar