Sentens

Carpe diem!

reede, 15. jaanuar 2021

Talverõõmud

 Lumi sadas jõuludeks maha ja kestab siiani. Lõvisüdamikud tulid talvisele koolivaheajale nautima karget õhku ja vähest päevavalgust. Poeg tuli samuti maale talvepuhkusele. Üks ajaproovile vastu pannud talvine tegevus on suusatamine. Esimestel talvepäevadel sai 700 m kunstlumega rajal ringe sõidetud, nüüdseks kattis maad paks lumekiht. Suusatanud on vanavanemad, emad-isad ja lapselapsed.


Vaprad suusatajad tegid ringe ümber kodumaja ja ümber Kadrina paisjärve. Lihaspinge oli nii suur, et lõunalauas värises kahvel käes. Tütretütre imestus oli nii suur: ,,Mis kahvlil viga on?’’ Õnneks rahunes kahvel maha ja tüdrukuke sai lõunasöögi lõpuni süüa.

Kümmekond aastat tagasi alustati Kadrina paisjärve setetest puhastamist, kallaste korrastamist. Nüüdseks on korrastatud paisjärve ääres puhkeala koos kallasrajaga.  Suvel saab ümber paisjärve jalutada, rattaga sõita ja talvel suusatada. 


Jõe puhastamisel tekkinud mäest on talvel uhke kelgumägi tekkinud. Kelgutamine on  vanim talvine harrastus, mis tekitab hea tuju ja rõõmsa meele. Sain lastelastega koos mäest alla sõita. Lapsed ütlesid, et nemad ei ole näinud ühtegi vanaema kelguga mäest alla kihutamas ja elevusest kilkamas. Lõvipreili teadis, et linnas on mõndasid vanaemasid uisutamas nähtud.


Lapsed tahtsid lumekoobast ehitada, aga lund ei olnud veel niipalju sadanud. Kuna ehitamuse kirg oli nii suur, siis tegid kelgurajale hüpeka.

 Maja taga sai värskele lumele selili visata,  jalgu ja käsi üles alla liigutada, lumeingleid moodustada.

 

Köögis söögilaua ääres saame jälgida lindude tegemisi. 



Tihased ja varblased on igapäevased külalised, harvem leevikesed, puukoristaja. Kuldnoka pesakasti on suur kirjurähn ööbima tulnud. 

Eestlased on teadagi saunarahvas. Oleme terve perega saunausku. Noorem meespere on sauna hästi kuumaks kütnud ja siis külmal talveõhtul lumme hüpanud. Kiirest elust tekkinud pinged kaovad kehast hetkega. Oooh! Praegu kirjutades tekivad külmajudinad üle selja.  Meile, vanadele, on kuum saun kontimööda. Pärast sauna jõid mehed sooja põdrakanepi teed ( Ivan-tšai), naised pärnaõieteed. Teematerjal ju ise korjatud😊.

Talviseid higistama ajavaid tegevusi on veel mitmeid. Lume rookimine ja küttepuude majja vedamine.

Pimedatel talveõhtutel heidavad salapärast valgust jäälaternad.

Eraldi rõõm on jäälilli 

 lumemustreid 

loomajälgi  pildistada

Jänese jäljed leidsid Lõvisüdamikud kelgumäe lähedalt. Jänese jälgi mööda minna on mõttetu, sest need ei vii kuhugi, loom on eriti osav jälgede segamise oskuse poolest.


Kadrina rahvale uisuväljaku rajamine on praegu pooleli. Järgmise nädala keskel saab vast uisurõõme nautida.

Nii korjamegi aasta külmemal ajal põnevaid tegevusi ja meeldejäävaid elamusi. Lapsed on oma kodus tagasi ja lapselapsed koolis. 

13. jaanuari hommikul olid tänavad  nii libedad, et isegi valitsus kukkus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar