Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 20. juuni 2021

Anija mõisast Väätsa mõisani

 Pühapäeval 20. juunil korraldas Tapa Buss ühepäevase reisi, mis algas Anija mõisast ja lõppes Väätsa mõisaga. Ilm oli küll palav, aga bussi konditsioneer töötas täistuuridel ja jahutas meid korralikult maha. 

Anija mõis on üsna hiljuti taastatud. 2020.a. augustis taasavati restaureeritud härrastemaja mõisaajastut tutvustava püsinäitusega, samuti on avatud erinevate otstarvetega mõisa saalid. Esmateated Anija mõisast pärinevad 1482. aastast. Oma nime on saanud mõis läheduses voolanud Hanijõest. Haned on ka Anija valla vapil.

Tänaseni säilinud mõisahoone valmis Matthias von Holsteini ajal, 1801.a. varaklassitsistlikus stiilis.

Anija mõis

Alumisel korrusel paiknevad esinduslikumad ruumid ja suur saal.

Mõisatuuri viis läbi virtin. Interaktiivsete tahvlite abil sai kogeda mõisaolustikku, animategelastena ilmutavad end mõisavalitsejad. Härrasrahvas on tõusnud hommikusöögilauast ja suundunud jalutuskäigule, akna all ootab  näputöö, on kuulda mõisa elu hääli. Anija mõisas põimuvad elegants ja maamiljöö, ajalugu ja tänapäev.
1840.a ostsid mõisa von Ungern-Sternbergid. 

Anija mõisas ei ole säilinud palju originaalmööblit.  See laud on mõisast pärit ja arvatakse, et selle laua taga on Unger-Sternbergid istunud.
Kui ühe paiga nimi pannakse kirjaniku poolt romaani pealkirja, on see peavõit. Eduard Vilde ,,Kui Anija mehed Tallinas käisid’’ on selle raamatuga Anija nime eesti kirjandusloosse kirjutanud. Lugu ise ei lõppenud hästi. Ajalooliseks tagapõhjaks on mõisa abiteost (abitöödeks olid kõik hooajalised tööd-sõnnikuvedu, heinategu,  viljalõikus jne.) keeldunud talupoegade metsik peksmine Tallinnas Vene turul 1858.a 21.juulil. Täpselt 163 aastat tagasi.



Söögisaal


Kamin-ahi, mis on töökorras tänapäevalgi



Pärast 1905.a. rahutusi müüsid Unger-Sternbergid mõisa Mary ja Otto von Wahlile, kellelt see 1919.a. riigistati. Maryl ja Ottol sündis Anijal oleku ajal neli last. Otto tegeles peamiselt põllumajandusega, tõi Saksamaalt punase lehmatõu. Mõisas toodetud võid müüdi Peterburis. Mary oli tegus mõisaproua, kelle valitsemisajsl suurendati mõisaparki~10ha ja istutati võõrpuuliike, mis on pargi uhkuseks tänaseni.



Arvatav ’mõisaproua’

Pärast riigistamist on peahoones tegutsenud kool, lasteaed, raamatukogu, huviringid ning  sovhoosi osakonnakeskus.
Anija mõisapark rajati von Wahlide ajal 20.sajandi  alguses. Peahoonele lähemal asub korrapärane prantsuse stiilis pargiosa,  tagumine põlispuudega osa on vabakujundusega inglise pargi stiilis.

Anija mõisa park( pilt mõisa kodulehelt)
Järgneb.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar