Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 13. september 2021

Jänedal

Jäneda sügislaat toimus laupäeval, 11.septembril. Sissepääsul nõuti Covid tõendit või negatiivse kiirtesti tulemust. Kohapeal oli võimalus kiirtesti teha Jäneda A ja O kaupluse juures. Laadal oli suur valik kõigest värskest, mida aed meile pakub, erinevaid püsikuid, puid, põõsaid. Pakuti suitsutatud tooteid mitmel erineval moel, alates karukonservist lõpetades põdraliha suitsuvorstidega. Suitsutatud linnuliha: pardi-, kalkuni-, kanaliha, vutid.  Põhja Eesti kohaliku toidu väljapanekul tutvustas Veinivilla perenaine ja veinimeister Tiina Kuuler oma veine. Eriline üllataja oli kibuvitsa-õunavein. 
Õuna- ja kartulisortide näitus. Rebase talu oli Musta Täku Talli teisele korrusele üles seadnud ühe korraliku õunanäituse, kus sai näha nende aia õunasorte. Tutvumiseks oli 70 õunasorti ja 16 kartulisorti. Oma müügiletis pakkus Rebase talu peale õunte veel mahla, siirupit ja muid hoidiseid.
Õunanäitus
Põnevad kartulisordid

Jäneda mõisa peahoones asuvad Jäneda muuseumi näituseruumid. Sellest on hulk aega möödas kui viimati neid ruume külastasime ja Urmas Sisaski tähetorni kontserdil käisime. Seekord võtsime aega ja tegime ühe väikse jalutuskäigu lossi ruumides.  Siin on materjale külaajaloost, viimastest mõisaomanikest, esimese põllutöökeskkooli tegevusest ja lõpetajatest. Esimesel korrusel tervitasid meid kingsepp, kes ise paljajalu ja napis riietuses daam.

Kingsepp

Napis riietuses daam

Erika Klementi
1924-1996
Suures saalis oli kunstnik Erika Klementi maalide näitus. 


Enamus kunstniku töödest olid akvarellid, kaunid vaated puhkuseks valitud paikadest: Nelijärve, Jäneda, Otepää. 
Nordeni talu kevadel. Õlimaal.

E. Klementi maalis ka õlimaale. Vanaduspõlves veetis kunstnik suved Jäneda lähedal Parika külas, Nordeni talus.
Kunstnik töötas disainerina ja tegi erinevatele ettevõtetele reklaame ja pakendeid. Üks tuntumaid on sulataud juustule ,,Merevaik’’ tehtud pakend.
Muuseumituba.
Muuseumituba Jäneda lossi omanikest ja järeltulijatest

Jäneda lossi viimane mõisaproua oli värvikas persoon, tal oli armulugusid erinevate meestega, sattus luureteenistuse tähelepanu alla, elas üle mõlemad sõjad, riikide lagunemised,  kandis endas armastustraagikat.
Maria oli ukraina juristi krahv Ignati Zakrevski neljas laps, sündis Harkovis 1892.a. Ilusat ja andekat pesamuna kutsuti Muraks. Teda kasvatas iirlannast lapsehoidja, seega õppis varakult ära inglise keele. Isa surma tõttu jäi lõpetamata aadlipreilidele mõeldud kõrgem õppeasutus. Berliinis tutvus baltisakslasest mõisaomanikuga Johan von Benckendorffiga, kes armus võluvasse näitsikusse. 1910.a sai Johann isa surma järgselt Jäneda mõisa omanikuks. Alustas kohe uue härrastemaja ehitust, mis sai Mura ja sõprade meelispaigaks. Aasta pärast noored abiellusid ja sellest liidust sündis poeg Paul ja tütar Tatjana. I MS algul tekkisid Mural sidemed Inglise saatkonna töötajatega, kellega peeti väljasõite Jäneda mõisa, mis valmis lõplikult 1915.a. Sõjaaja segaduste eest sõitis Johann Eestisse koos iirlasest lapsehoidjaga, kes kasvatas nüüd nende lapsi. Maria jäi Petrogradi. Mõis oli ära rüüstatud, koliti Kalijärve suvemõisa. Maria käis harva lapsi vaatamas. 1918.a kohtas Mura naistemeest, karismaatilist inglise luurajat Robert Bruce Lokharti. Sellest kujunes kaheksa kuud kestnud kirglik armastuslugu. Lokharti on peetud Ian Flemingi agent 001 prototüübiks😊 Lockhart mõisteti süüdi vandenõus Nõukogude Venemaa vastu, mõisteti surma, aga vahetati välja vene luuraja vastu.
Esimese ja teise korruse trepimademel on suusatajad. Näha on 50 aastast riietuse ja stiili erinevust.


Jäneda lossi hiljuti renoveeritud teise korruse koridori seintel on maalinäitus.  


Jänedal on president Arnold Rüütli tegevusest fotonäitus. President on Jäneda Põllutöökeskkooli 27.lennu vilistlane.

Nendes ruumides on president Arnold Rüütel õppinud 1946-1949.a.

Jäneda loss ( pilt on Jäneda lossi kodulehelt)

Taastatud verandal sai päikest nautida 

Laadamelu ja muusikat kuulata

Ivo Linna ja Anti Kammiste andsid tunnise kontserdi.

Laadalt ostame kodumaist omanäolist toodangut, talutooteid. Maitseme kalja ja sööme laadasaia☺. No ja kuna oli mehist kirvevart vaja, siis sellegi tõime  laadalt. 
Õhtul nautisime Rakvere Teatris ,,Kaunimate aastate vennaskond’’ kontserti ,,Kaunimad 70ndad meie elus’’.  Esitati Eesti kullavaramusse kuuluvaid laule ,,Horoskoobi’’ aegadest, laule Arne Oidilt, Valter Ojakäärult ja teidi unustamatuid meloodiaid ja kavereid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar