Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 26. detsember 2021

Jõulupühad

 Me oleme sellised, kes tunnevad rõõmu vanadest headest jõulutavadest ja traditsioonidest. Esimesel advendil kaunistasime lastelastega maja isetehtud lumehelvestega, küünalde ja päkapikkudega. 

Taas oli käes aeg välja otsida armsad jõuluehted, kuusk tuppa tuua, sebida pühadekaartidega, krabistada pakkepaberitega, küpsetada piparkooke, keeta sülti, hautada kapsast, küpsetada seapraadi ja verivorsti.  Pühadeeelsel nädalal suhtlesin oma armsate sõprade ja sugulastega. Jõuluajal tunneme siirast  rõõmu suhetest ja suhtlemisest, parim meeleolu tekib turvalistest ja toetavatest suhetest.

Venna perelt tuli jõulupakk päev enne jõululaupäeva

Vanema tütre pere toimetab Islandil, nendega suhtleme arvuti vahendusel. Detsembri teisel nädalal püüdis paharet koroona Lõvisüdamete pere kinni. Haigus põeti kergelt läbi. Esmalt haigestus ema, siis tütar, lõpuks nakatus ka poeg. Kadunud oli nii maitsmis- kui haistmismeel. Poiss tahtis koos teistega haiguse läbi põdeda, et ei peaks hiljem üksi koju jääma. ,,Kuule, õde, tule kallista mind, siis ma olen koos teiega haige!’’ Õde sai oma maitsmismeele tagasi ja oli kuraasi täis: ,,Miks mina pean alati Sulle kõike jagama, otsi ise ka midagi! ’’ Natuke siiski andis. Seega veetis nende pere jõulupühad oma kodus. Kuigi me ei olnud koos, nad siiski  teavad kui palju me neid armastame.

Poja perega leppisime kokku, et võtame neid vastu esimesel jõulupühal. Selleks, et auto üldse õueväravast sisse pääseks, pidi peremees mitmel korral lund rookimas käima. 

Jalgväravatagune lumekiht

Ja seda lund meil  jagub! Ahju kütmisega püüdsime majja kõrgemaid soojakraade saada. Põnevus ja igatsus kohtuda väikese pojapojaga oli nii suur, et osa toimetusi läks suisa meelest. Oleme küll näinud pilte ja videosid, aga esmakohtumise elevus tahtis hinge matta. Ja siis nad jõudsidki kohale. 

Väikemees oli pika sõidu ilusti maha maganud ja kui kohale jõudis, siis seletas, et issi keeras sinna ja tänna😊 Reisijad kogusid endid natuke, seejärel istusime jõululauda, jagasime kinke. Meil käib paki lunastamine ikka laulu ja luuletusega. Ja igati tore oli kui poja pere laulis: ,,Me kolmekesi tuleme piparkoogimaalt..’’ Sellise laulu ja tralli peale väsis väike päkapikk päris ära.

Väsinud päkapikk
Kingid olid toredad. Päkapikule tõi jõuluvana voodikaruselli. Kodus vaatas seda imevidinat natuke imestunud näoga.



Üks üllatuskink oli väikese päkapiku teise vanaema Maie Jaago  kirjutatud raamat ,,Hiireherne küla lood’’, millele joonistas pildid meie päkapiku ema. Kui pojapoeg suuremaks sirgub, siis ootab teda raamat, mille on ema ja vanaema joonistanud-kirjutanud. Jõuludeks jõudis raamat poodidesse müüki.

Illustratsioon raamatust


Põrnikapere kolib uude majja ja on oodata soolaleivalisi. Vanasti toodi soola ja leiba, et uues kohas nälg ei näpistaks. ,,Soola ja leiba?,’’ imestas Pauliina. ,,Mina sooviks uue kombe järgi ikka šokolaadi ja jäätist- et magusanälg ei näpistaks,’’ sõnas Pauliina. Vahva raamat! 

Seenevana sai aktiivsusmonitori ja mulle tõi jõuluvana taimekasvatuslambi.

LED 165 punast ja 60 sinist 

No nüüd edeneb  taimekasvatus iseenesest,  tea kas seemneidki on vaja mulda panna😊

Ja siis me sõime piparkoogimaitselist jõulukooki murakamoosi ja astelpaju marjadega.

Väikemees sõi ka emaga koos kõhu täis, täitis toa oma muheda naeruga ja oligi aeg koduteele asuda.  Lahkudes kallistasime kõvasti ja lubasime varsti jälle kokku saada. Kevadel lubasime teise vanaemaga koos tulla ja väikemeest lõputult hellitada. No niiiii armsad on väikesed lapsed ja eriti kui nad on oma lapselapsed. 
Sellised rõõmsat kohtumist-üllatust täis jõulupühad sel aastal. Veel üks nädal ja ongi aasta läbi. Rahulikku aasta lõppu! 


2 kommentaari:

  1. Head uut aastat ja tugevat tervist! Väga mõnus on sinu tegemistest lugeda, teravat sulge ka edaspidiseks.

    VastaKustuta
  2. Aitäh! Sinule ja Sinu perele toredaid elamusi uuel aastal, rõõmsaid kohtumisi ja usinaid õpilasi!

    VastaKustuta