Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 31. jaanuar 2022

Tormi varjus

 Reedel, 28.jaanuaril, oli vaikne talvine ilm, mille kohta sobib öelda vaikus enne tormi. Eesti Ornitoloogiaühing andis teada, et talvist aialinnuvaatlust saab teha 28.-30. jaanuaril. Tegime seda kohvi juues ja köögiaknast linde jälgides 28.jaanuaril kell 12.00-13.00. Kõige rohkem oli varblasi, tihaseid, hallvareseid. Üks leevike külastas lindude söögimaja, üks harakas õunapuu otsas jälgis vareseid, üks musträstas toksis külmunud õunu. Kodutuvid käivad söögimaja alla kukkunud teri otsimas.

Rasvatihane

Sinitihane

Tutt-tihane

Varesed vedasid kanade kollase söögikausi teerajale ja siis ootasid puu otsas peremeest. Tunni aja jooksul saime jälgida 51 lindu, 11 eri liigist. 

Taimekasvatuslamp

Jõuluvanalt kingiks saadud taimekasvatuslambi all on kress-salati tõusmed jõudsalt kasvanud. Oleme lisavalgust lambiga andnud niipalju, et koos päevavalgusega saaksid taimed valgust kokku 12 tundi. 

Kress-salati tõusmed
Vürtsikas mikrosalat sobib nii võileivale kui salatisse, kastmesse, omletti .

Nisuorases pidi peituma 18 erinevat aminohapet. Kanadele maitseb ja kui üle jääb, saame ise ka maitsta. 😊

Laupäev algas lootusrikkalt. Helistasime tütrele Islandile ja soovisime sünnipäeva puhul õnne. Kingitus olevat kohale jõudnud, sai esmaspäeval postkontorist kätte. Kutile jõudis samuti pakk sünnipäevaks kohale. Õnne ja tervist teile sinna kaugele ja tuulisele maale!
Soome andis  välja punase tormihoiatuse laupäevaks.  Lumetorm, mille nimeks oli Valtteri, jõudis meile õhtuks kohale. Torm  võttis pöörded nii üles,  et katkenud oli lennuliiklus, rongid hilinesid, praamiliiklus oli häiritud, autod jäid lumme kinni. Õhtul tegime sauna ja jälgisime tormiblogi. Paar korda kadus meilgi elekter ära. Mees pesi saunas pead ja kui silmad avas, siis oli saun pime. Ise mõtles, kas nüüd on pilt tasku läinud.😨  Kohe tuli valgus tagasi ja pilt ette.  Maakonnas oli palju elektrikatkestusi, kusagil mobiili levi  kadunud. Üks kommenteeris, et pekki, just siis läks vool ära kui börsihind oli kõige madalam. Öösel undas tuul nii kõvasti, et oli tunne nagu rong sõidaks kuuseheki taga. 
Pühapäeva hommikul oli trepilt selline vaatepilt.

Vaade vasakule
Vaade paremale
Vaade  otse väravale
Tagaaias
Kanarbikust aiaskulptuur

Disainitud rasvapallide hoidja

Tänav oli umbes. Üks džiip püüdis läbi kõrgete lumevaalude läbi murda, aga ristmikul, alajaama juures jäi põhja peale kinni. Naabrite abi ja jõuga õnnestus minema saada. Lõunaks tuli traktor, mis lükkas kesktänaval ühe sõidurea laiuse teeraja sisse. 

Väravatagune lumevall

Õues oli +1,7°C sooja, lumi oli raske, hakkas kokku ja ei tulnud labida küljest lahti. Hunnikust tuli eraldada suured lumeplokid  ja vedada teisele poole teed. Nii oli võimalik väravatagune tühjaks saada.

Sel talvel on seda lund saanud nügida ühest kohast teise elu eest. Meil juba oma paroolid välja kujunenud.  Lähme jõusaali! Kui suure lumelabidaga, siis trenn suurte raskustega, kui väike labidas, siis piisava koormusega. Korduste arv sõltub lumekihi paksusest. Tavaliselt on kord päevas jõusaali treening. Pühapäeval aga....õhtul tuli suur traktor ja sõitis tänava mitu korda läbi, lükkas tee äärde, värava taha suured sulalume vallid. 

Õhtune lumepudru värava ees

Õhtuse jõutreeningu käigus möllasime kahekesi peaaegu tund aega, et jalgvärav läbikäidav ja suur värav lahtikäivaks saada.



Esmaspäeval sadas natuke lund juurde. Seenevana vaatas aeda ja kommenteeris, et meie hoov on nagu sõjaväli, kuhu on  kindlus ehitatud  ja  kogu aeg käib  kaevumine.

Kaeviku kaevamine puuriida juurde

Kanal garaaži juurest trepi ette

Kraav tagaaias kanaputkani
Tuisuvaalud kinni pidanud kindlus


Esmaspäeva hommikuks oli 10 cm lund juurde sadanud ja pühapäevase võitluse jäljed ilusti ära katnud.


Seenevana ajas jopet selga, et õue minna ja pobises omaette, et oh, see 10 cm lund on nagu tolmu võtmine, ei tee selga märjakski.  Ja ongi jaanuarikuu läbi. Lund, tuisku, tormi oli nagu põhjamaal kombeks. Mõned sokipaarid on kootud ja veel tegemisel. Kui tuba on soe ja kõht täis, siis pole elul vigagi.


1 kommentaar:

  1. Sel aastal on lund ikka korralikult ja seda trenni lumelükkamise näol jagub veel kindlasti ka veebruarisse.Meil siin lõunapool olid hanged natuke väiksemad.

    VastaKustuta