Sentens

Carpe diem!

laupäev, 19. veebruar 2022

Soo

 Rakvere kinoteatris oli reedel, 18. veebruaril, filmi ,,Soo" esilinastus. Ukse taga lookles pikk järjekord. Välisukse juures kontrolliti COVID tõendit koos isikut tõendava dokumendiga ja saali sissepääsu juures vaadati üle pileteid. Saal oli väljamüüdud, filmi oli tulnud vaatama nii noored kui vanad. Film sai valmis juba eelmisel aastal, aga esilinastust on piirangute ja koroona tõttu mitu korda edasi lükatud. Meiegi pole pikka aega kinno jõudnud samadel põhjustel.  Raamatut ei ole lugenud, seega puudus igasugune eelarvamus. Filmi ,,Soo" režissöör on Ergo Kuld ja stsenarist Martin Algus. ,,Talve’’ oli samuti nende koostöö. Oskar Lutsu samanimelisel jutustusel põhinev  filmi tegevus on viidud 1917. aastasse kui kestis I Maailmasõda ja Venemaal algas revolutsioon. Raamat ilmus tegelikult 1914.a. Noor kunstnik Toomas (Franz Malmstein) tuleb venna sootallu, et sõjast saadud deemonitest vabaneda. Algaja joonistaja oskab end igasse intriigi sisse mässida.

,,Soo’’ näitab Kakerdaja raba ja Mukri raba looduslikku ilu

Filmis on kõike: armastust, seksivärki, paljast naist, müstikat ja kriminaalsust, uduses soos ekslemist, kirvega tagaajamist, püssiga tulistamist, noaga vehklemist, noore tütarlapse ahistamist jne. Seda actionit toetas filmi muusika, mis kohati mõjus hüpnotiseerivalt. Heliloojaks on Mick Pedaja. 

 Peaosas on Franz Malmstein, kes on iga filmiga üha paremaks muutunud. Esimese ehmatusega vaatasin, et noor  Tali on ,,Talve’’ filmist siia otse üle tulnud. ,,Soo’’ filmis tundub Toomas alguses kerglane kunstnik, aga mida edasi hakkavad sündmused teravnema, seda südikamaks muutub tegelane. Meeldejääv oli noor näitleja Hanna-Ly Aavik salapärase Metskassi rollis. Veel näitlejatest. Pool filmi mõtlesin, kus mul on meelde jäänud pikkade blondide lokkis juustega ligi kahemeetrine näitleja Martin Kork, kes mängis nii usutavalt vägivaldset Madjakut. Ma ei ole teda kuskil teatris ega filmis varem näinud. Kodus otsisin netist ja siis tuli tuttav see fakt, et tema oligi see noormees, kes läbis sõjaväeteenistuse pika blondi patsiga. Meie, Rakvere teatri,  näitleja Märten Matsu mängis lihtsameelset Jannut, kes  oli natuke sarnane Jussiga  ,,Tõe ja õiguse’’ filmist. Sootalus elava  ebakindla ja ara venna osatäitja oli Helgur Rosenthal. Vaimsest kokku kukkumisest äratab teda võitlus oma vennaga.  Metskassi ema Epp Eespäev ja joodik Jakup Indrek Taalma lihtsalt ongi sellised. Nagu päriselt! Lesestunud mõisaprouat, oopiumisõltlast mängis ehedalt Grete Kuld, kes pidi läbima tiheda koduse castingu nagu ta ise on öelnud. Mõisaproua lehvib Palmse mõisa härrastemaja tagakülje treppidel.

Kui ,,Talve,, filmis  olid naljad tuttavamad ja armastuse teema peamine, siis selles filmis oli mitu põnevat liini ja pinget jätkus lõpuni.

Huvitav ja elamust pakkuv rahvalik põnevik. Minge kinno!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar