Sentens

Carpe diem!

laupäev, 5. märts 2022

Kiire nädal

 Veebruarikuu viimasel päeval sõitsin Tartu. Poeg tuli raudteejaama vastu ja sõitsime kodu-ja aianduskeskusse Gardesti. Kuna seal on suur kaubavalik, siis tegin kodus eelneva valiku ära. Seemneid, lillesibulaid, petuunia noortaimi, mõned priimulad potiga, taimekaitsevahendeid said ostukorvi valitud. 

Tomatiseemnete valik külvamiseks
Kui valisin tomatiseemneid külvamiseks, küsisin lastelt nõu, mida nemad soovivad. Piigalt tuli kiire soovitus: ,,Väikseid magusaid, kollaseid naljakaid, punaseid päris tomateid ka! ’’ Tütar soovis triibulisi.

Kohtumine väikse pojapojaga on põnev ja rõõmustav sündmus. Väikemees on juba viiekuune ja teeb väga hästi omadel ja võõrastel vahet. Poiss vaatas vanaema suurte uudishimulike silmadega, aga pika vaatamise peale kippus lõug värisema ja nutujoru tulema. Koroona ajal polegi pärija kedagi võõrast näinud. Arsti juures on kõik maskides, õues on vankris pikali ja magab. Sõime maitsvat lõunat ja lahkusime sõpradena. 

Pojapojale näidatakse  raamatut, kuidas vanaisal käis kombainiga vilja lõikamine. Nii kasvatatakse põllumeest!
Mina sain Tartu koolitusel häid nõuandeid, kuidas aiaplaani teha ja mida arvestada taimede valikul.

Õhtuse rongiga jõudsin koju tagasi. Samal õhtul tõi väimees Lõvisüdamed maale vanavanemate juurde. Sõime boršisuppi, mille olin eelmisel õhtul valmis keetnud. Pärast supi söömist läks jutt vastlapäeva, kuklite ja saiade peale. Tütretütar: ,,Ma küsisin oma klassi sõprade käest, kas kellelgi on selline vanaema, kes joob Coca-colat ja teeb burkse. Mitte kellelgi. Ja keegi ei teadnud ka kedagi. Ja vastlaliugu ei ole ka väiksel kelgul keegi oma lastelastega lasknud. Sa oledki eriline vanaema!" Selline kiitus kohe esimesel õhtul tegi südame soojaks.

Teisipäev oli vastlapäev. Sõitsime meie endise korteri juurde suurele kelgumäele. Seal on kõik meie lapsed ja lapselapsed kelgu- ja suusarõõme nautida saanud.

Vastlarõõmud
Tegin tütrepojaga koos vastlaliugu, et kinnitada kuulujuttu oma  kelgutamisoskusest.
Sõime hernesuppi ja plaanisime vastlamuffinite tegu. Käisime Lõvipreiliga keldris erinevaid moose täidiseks valimas. Vahukoor kohupiimaga sai kreemiks.
Vastlamuffinid
Sel talvel on olnud külma, kõva tuult, jääd ja paksu lund. Otsisime suusad ja saapad välja, et teha mõned tiirud lumel. Lumi kandis nii suuskadega kui suuskadeta.

Jäljed lumel. Veepaagi all on loomade jäljed.

Päevad pidid töötegemist täis olema. Neljapäeva päevaplaan nägi ette küpsetamist, suusatamist, keraamika töötuba ja õhtust sauna. Saime brigaadi sportlikku suusavormi ja siirdusime kuuseheki taha. Otse üle teravate jääkamate oli võimatu hekist läbi pressida, seega tuli ringiga minna.
Tee oli jäine

Kuuseheki taga oli lumi tihedaks paakunud ja kandis suusatajaid. Selline Jeesuse moodi vee peal kõndimise tunne oli küll.

Lumisel väljal

Mina hoidsin rohkem kuuseheki varju ja tiksusin omaette kui kasetuka juures, kulurohu seest, umbes paari sammu kaugusel kargas keegi üles ja pistis kabuhirmus punuma. Oma röögatusega  ehmatasin lapsed ja naabrid ära.  Keskmise koera suurune jänes oli ennast kase alla lumesulamissõõri peitnud, nüüd ehmatas ise ja meidki. Lapsed võtsid hiljem selle jänesejooksu teema mitu korda üles ja pugistasid naerda.

Põgenev haavikuemand

Selle pikk-kõrva jälgi olidki lapsed varem lumel märganud. Naabrite noortele sammasõunapuudele oli halljänes kurja teinud. Koort oli näritud ja oksad murtud.

Näritud sammasaõunapuud 

Kolmapäeva õhtul sõitsime keraamika töötuppa. Meil tüdrukuga olid mõned nõud glasuurida. Poiss voolis savist lille ja rahumärgi.

Liivapaberiga konaruste maha lihvimine enne glasuurimist

Voolimine savist
Savi voolimine on teraapiline tegevus ja maandab stressi, see kehtib nii noorte kui vanade kohta. Savist saab valmistada midagi kaunist, saab väljendada tundeid ja emotsioone, on ka liigeseid raviv omadus.

Lapsed pidid neljapäeval tagasi sõitma. Otsustasime, et teeme kolmapäeva õhtul sauna, peseme endid pealinna sõiduks puhtaks. Minulgi oli reedel pealinna sõita vaja. Saunaõhtuks on meil  välja kujunenud rituaalid. Õhtuks küpsetame pirukaid. Lihtsamad on lehttaigna-viineripirukad. 
Erikujulise pirukad

Pärast vihtlemist saunalavalt tulles saab  ämbrist valada jahedat vett ja loputada kere higist puhtaks. Saunas käies kasutame looduslikke tooteid. Looduse Pärl on pakkunud Kadrina laatadel väga erinevaid tooteid. Kehakoorijaid rafineerimata suhkruga, kookosrasva baasil nahka pehmendavaid kreeme, eeterlikke õlisid positiivse meeleolu tekitamiseks. Saunas joome mahlajooke või sooja taimeteed. Saab jahtuda riietusruumis. Lapsed arutlesid, et siin on nagu spaa. Saun, veeämbridušš, hommikumantlid, saunajoogid, pirukad. Ma vaidlesin vastu, et onu T on spaades käinud, aga temale ei pakutud peale sauna pirukaid. 
Tütretütar üllatunult: ,,Kas ta siis siin spaas ei ole käinud?" Arutelu lõppes kokkuvõttega, et siin on palju parem kui maal vanaema juures.😊
Lapsed armastavad kohupiimapalle. Lubasin neid küpsetada, aga kodus oli sooda otsa saanud. Võtsin Lõvipreili kaasa ja läksime poodi. Otsisime riiulite vahel soodat ja soola. Naeratavad müüjad tulid appi otsima. Siis selgus, et eelmisel päeval oli ära ostetud viimased 19 pakki soola, sooda oli samuti läbi müüdud. Üks maski taga murelik mees tuletas mulle meelde, et Ukrainas käib sõda. Küpsetuspulbrit oli veel müügil, ostsime seda siis mitu pakki😟. Käisime veel riidepoes, et paar T-särki osta. Preili suundus riiulite vahele ja valis osava liigutusega mulle lillelise ja vanaisale punase särgi välja. Lisas tunnustavalt, et vanaisale sobib hästi punane värv. Sobiski! 
Kodus kääris abiline käised üles ja läks taigna segamiseks.

Kohupiimapallide taina segamine

Küpsetamine jäi minu hooleks. Tähelepanelikud noored olid märganud, et vanaema ei peagi midagi eriti tegema, nemad on ju kogu aeg abiks.
Keemikuhakatised tegid uhmris mentoolikommist pulbrit. Pidi olema hambapasta maitsega😊


Lapsed olid uudishimulikud, küsisid minu koolituse kohta. Miks ma käin nii vanas eas koolis, mis ma nende teadmisega teen, kas ma ei ole juba nii tark, et oskan kõike ise teha, ma peaks teistele asju õpetama. Näitasin neile oma aiaplaani, kuidas põõsaid ja puid joonistatakse. Kohe otsiti paberid välja ja hakati oma unistuste aeda planeerima.

Poiss peab veel plaani, tüdrukul juba ideed paberil

Tuleviku plaanid

Nad on sellises eas, 8-10 aastased, kus ollakse reeglite suhtes jäigad ja nõudlikud, asju tehakse ühel kindlal viisil ja kokkulepitud ajal.  See kehtis nutimaailmas veedetud aja kohta. Üks tund peale lõunasööki ja üks tund pärast õhtusööki. Mõnel teisel hetkel unustatakse reeglid, mis nende endi kohta käivad. Vanavanematena mängime rolli tulevaste põlvkondade kujundamisel. See on ühtlasi imeline vastutus ja võimalus. Annab võimaluse muuta maailma😊 .Õhtuks sõitsid noored isaga koju tagasi.
Reede hommikul Tallinna rongile rutates sain värava juures naabriperega kokku. Koos liikusime raudteejaama poole. Järsku  olin jäisel teel pikali maas nagu kirjamark. Õnneks jõudsin lõua vastu rinda tõmmata, nii ei saanud kukal põrutada, istmik sai kõige suurema matsu. Naabrinaine aitas mind püsti ja jõudsime rahulikult perroonile. Uhh! Ma ütlen. Lõunase rongiga sain maale tagasi. Narva rong oli rahvast pilgeni täis, on koolivaheaja viimased päevad. 
Õhtul helistas tütrepoeg Islandilt. Ta oli Reykjavikis emal külas ja nad soovisid meile tervist. Rõõm oli suhelda ja kuulda häid uudiseid.

Islandi pere

Selline kiire nädal täis toimetusi ja suhtlemist. Lastelastega ongi teistsugune suhe kui oma lastega. Vanaemana on eriline side tekkinud tütretütrega. Meie vahel on tekkinud vankumatu side, milles pole rivaalitsemist, on ainult heasoovlikkus ja vastastikune armastus. Loodan, et see lähedane suhe jätab ilusaid mälestusi kogu eluks. Olge hoitud!

 Soovime ja usume, et kole sõda Ukrainas lõpeb peagi, nad võitlevad kõigi vabaduste eest.

2 kommentaari:

  1. Nii südamlik postitus. Mulle meeldib lugusid Lõvisüdamikest ikka lugeda

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Te olete kõik meile ühtemoodi armsad😊Õnne ja tervist kõigile!

      Kustuta