Sentens

Carpe diem!

laupäev, 26. märts 2022

Koolitusel

Meile on teada-tuntud ütlemine, et inimene õpib kogu elu. Elukestvast õppest räägitakse palju. Olen nõus omaealistega, et õppimine muudab vananemise väärikamaks. Austust ja lugupidamist noorte seas ei saa enam oma sünniaastale viitamisega ( kes on vanem ja targem), vaid ikka oma teadmiste, kogemuste ja oskustega. Lapselaps oli üllatunud, et vanaema Rahvaülikooli läks. Tütretütar: ,,Vanaema, sa oled nii vana ja oskad kõike, miks sa õppima läksid? Sa peaksid juba meile kõike õpetama! ’’  Vastasin, et läksin õppima, kuidas oma aeda veel paremaks kohaks muuta, et tunda end seal mõnusalt ja rahulolevana. Kui ma külvan,  istutan, kujundan, siis  tunnen end õnnelikuna. Siis ma annan seda kõike teile edasi, nii areneb teie loovus, oskate erinevate lõhnade, maitse järgi taimi ära tunda, tunda rõõmu kaunitest lilledest, katsumisega eristada pehmeid ja karvaseid taimi. Mürgiseid ja ravimtaimi ära tunda. Tüdrukuke oli sellise seletusega rahul.

 Tartu Rahvaülikooli koolituse ajad sobisid nii, et oli võimalus kohale sõita hommikuse või lõunase rongiga ja õhtusega tagasi. Tartusse sõitmiseks oli otsustavaks teguriks veel see, et saaks väikest pojapoega näha ja rõõmu tunda tema arenemisest. Vahva sell üllatab uute oskustega iga päev.

,,Väikeaia kujundamine’’ oli koolitus  Tartu Rahvaülikoolis. 7. 02. 2022-21. 03. 2022. Üks näidistund toimub veel kevadel koolitaja koduaias, kus saab oma silmaga näha, mis tundides räägiti ja tutvustati. Koolitajaks on  Eesti Maaülikooli lektor PhD Kadri Maikov. Ta on raamatu ,,Tervendavad aiad ’’ autor ja  kaasautor raamatule ,,Roheteraapia toas ja õues’’

Tervendavad aiad, Pegasus, 2011

Roheteraapia toas ja õues, Ühinenud Ajakirjad, 2022
 Lõvisüdamete kink vanaemale sünnipäevaks

Ettevalmistused. Koolitarbed leidsin laste ja lastelaste karpidest-kastidest. 

Erinevad lekaalid, sirkel, mall, pliiatsid

Alustasime alusplaani koostamisega 1:100, kinnistu inventeerimisega- ehitised ja kõrvalhooned, kiire interneti  valguskaabel, vee-ja kanalistasioonitorustikud, elektriliin, maakütte kontuur jne. Õppurite planeeritavate aedade pindalast oli väikseim 600m2 ja suurimad kuni 2ha. 

 
Usinad plaani koostajad

Instrueeriti, kuidas rajada erinevaid aiatsoone, koostada teedevõrgustikku ja planeerida erinevaid alasid ja platse. Lapselapsed olid parasjagu koolivaheajal ja innustusid oma aia planeerimisest. Siin üks näidis.
Plaanil on näha, kuidas on paigutatud erinevatesse nurkadesse-kiigud, liiva kast ja bassein! Puud-marjapõõsad on samuti välja joonistatud😊

Räägiti veel aiateraapiast, traditsioonide kujundamisest oma aias, konstrueeritud ja teraapilistest aiavaadetest. Anti juhtnööre aiakujunduse võtete, kompositsiooni, värvilahenduste, kujunduse ja istutusmustrite kohta.

Kodune töönurk

Jagati õpetust sobivate taimevalikute ja ideaalsete  taimekompositsioonide kohta. Teemadeks olid veel  kunst ja aiaelemendid,  tehismaterjalid ja eriosad aias.  
Viimane kodune töö oli aiaplaani puhtaks joonistamine. Koolitusel tutvustasime üksteisele oma valikuid ja aiaplaani.

Keskel koolitaja Kadri Maikov

 
Õnnelikud lõpetajad oma aiaplaaniga😊

Saigi kinnitust tõde, et tegevus, mis on inimese jaoks tähendusrikas, huvitav, kaasahaarav ja inspireeriv, on tervisele positiivse mõjuga.☺
Praegused tööd on veel ettevalmistused aia ärkamiseks, aga on vajalikud, et suvel oleks võimalus nautida tehtut  ja puhata aias. 
26.03. 2022

Meil on veel lund piisavalt. Hommikul ärgates vaatame aknast välja ja ohkame, täna on hanged natuke madalamaks sulanud.
Maja ees ühes päikeselaigus on lumekupud välja sulanud

Maja külje peal on samuti üks koht, kus talvel tuiskab lagedaks. Sinna esimeste  lumikellukeste ja märtsikellukeste istutamine on osutunud õigeks valikuks.


Toimekat ja päikselist kevadet!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar