Sentens

Carpe diem!

laupäev, 30. aprill 2022

Kiirelt möödunud aprill

 Avastasin täna, et ongi aprilli viimane päev. Kalendrikuud kestsid vanasti ikka mitu nädalat, nüüd sutsti ja juba kalendrilehe vahetus. Aprillikuu algus oli uhkelt lumine ja talvine. Tellisime küttepuid. Selleks, et halukoorem õue jõuaks, tuli talvega kogunenud ja nüüdseks sulanud ja jäätunud lumehang laiali lükata.

Lumesahk aprillis lund lükkamas

Lumerada ootamas halukoormaid
Maja ees loopisime lund laiali, et päike peenras kevadlilled ärataks.





Esmaspäeval, 11.aprillil, olin Tartu Rahvaülikoolis oma viimasel koolituspäeval. Sain taimetarkust juurde, mida aias jälgida ja kuidas paremini aeda hooldada. Õhtul käisin veel väikest pojapoega üle vaatamas. Kuuekuune vahva põnn, kes omandab iga päevaga uusi oskusi. On issiga koos usin võimleja. Natuke ikka võõrastas, aga lahkumiseks ulatas mulle elegantselt käe☺, teise käega hoidis kõvasti emme kaela ümbert kinni. 
12.aprillil tähistasime Seenevana sünnipäeva tagasihoidlikult naabritega.
Sünnipäevatort

Nädala keskel jätkasime puude ladumist. 12 ruumi küttepuid tahtsime enne Saaremaale sõitu  riita saada. Neljapäeva õhtuks saime hoovi puhtaks, tegime sauna, vihtlesime kondid pehmeks. Suure Reede hommikul võttis poeg meid koos kimpsude ja kompsudega oma auto peale ja algas sõit Saaremaale.  Lõunaks jõudsime Suur Venna juurde Kuressaarde. Meid ootas suur pajatäis sea- ja põdralihaga valmistatud pilaffi.

Pilaffi küpsetamise välipliidil

 Maitsestamiseks oli kasutatud pilaffi maitseainesegu: vürtsköömneid, koriandrit, barbarissimarju, rosinaid jne. Kõige tipus kroonisid terved küüslaugupead. Väga maitsev! Isegi imestan, et keel suus alles on.
Järgmisel päeval korraldas vend ringsõidu mööda linna. Peatusime koolimajade ees, kus kunagi õppisime. Tuletasime meelde oma kooliaega, sõpru ja koerustükke😊
Esimene kool, kus vennaga mõlemad kooliteed alustasime oli Kingissepa 8-klassiline kool. Selle nime all tegutses kool 1960-1978 a. Nüüd asub siin Kuressaare Vanalinna Kool, kus õpib Pika Venna poeg Uku. Kuuskümmend aastat hiljem! Me oleme temaga koolivennad, tore!
Kuressaare Vanalinna Kool

Samal majal oli ühendus spordisaaliga, kus möödusid noorusaja võrkpallitreeningud ja mängud. Spordisaali haldas  Kingissepa Laste Spordikool. 
Spordihoone kuulub nüüd Vanalinna Kooli juurde

Pärast põhikooli lõpetamist jätkusid õpingud keskkoolis. Siis kandis kool V. Kingissepa nimeline Kingissepa Keskkooli nime, direktor oli Boris Kivi. Praegu käib koolihoone remont. Kevadtorm ei halastanud ka koolimajale. Remondis oleva aula katus tõusis lendu ja maandus maja ette. 
Katus tormikahjustusega .Pilt on võetud Postimehest
Uue katuse paigaldus aulale
Koolimaja ees kaevatakse välja keldrikorruse aknad ja antakse algupärane ilme
Võimla
6.nov. 1922. a loodi Kuressaarde Ehitusinstruktorite Kool, see märgib järjepideva kutsehariduse algust  Saaremaal. Käesoleval aastal täitub 100 aastat kutseõpetuse ja kooli loomise algusest. Kuuekümnendail oli  kooli nimi Maakutsekool nr. 26, kus õpetati lukkseppi, maalreid, elektrikke, traktoriste. 1970-ndail tuli õppeplaani ka keskharidus.
Kuressaare Ametikooli trepil

50 aastat hiljem samal trepil, kus esmakordselt kohtusime
Õppeklassid
Endine ühiselamu, nüüd hostel
Tegime tiiru ümber  Saaremaa Gümnaasiumi õppehoone. Pika Venna poeg Tom saab ühe aasta abituriendina selles uhiuues koolis õppida. Koolimajal on kaks suurt tiiba, mida ühendab keskne ühisala.


Saaremaa Gümnaasium

Käsime vanemate kalmul, süütasime nende mälestuseks küünlad. Mamma Agnesel oli 17.aprillil  93. sünniaastapäev. Laupäeva õhtuks sõitsime maale Seenevana venna perele külla. Jällegi ootas meid maitsev õhtusöök ahjukala ja kanaga. Saun oli soojaks köetud ja joogid külmas hoitud. Ja juttu jätkus kauemaks😊. Pühapäeva hommikul küpsetas perenaine meile pirukaid, pani neid teelegi kaasa. Me tänasime viisakalt ja andsime mõista, et me võtame järgmine kordki majutuse koos spa-paketiga. Lõunaks olime kodus, sõime natuke ja poeg sõitis Tartusse oma pere juurde. Võtsime pealelõuna endale puhkamiseks.
Esmaspäeval korrastasin raamaturiiulit.
Raamatud sorteeritud sarjade järgi

Terve nädal läks kasvuhoone korrastamiseks ja teisteks aiatöödeks. Puude, põõsaste, püsikute lõikamine ja peenarde puhastamine. Oksarisu ja sodi põletasime jüripäeva lõkkes. Istutasin mõned amplitomatid ümber, aedkannikesi pottidesse jne. 

Jüripäevaks õnnestus noorel kukel endale uus kodu noore haaremiga saada


Kasvuhoone desinfitseerimine
Esmaspäeval, 25. aprillil, koolivaheajal, tulid Lõvisüdamed koos vanematega vanaisa sünnipäeva tähistama ja vaheaega veetme. Lõvipreiliga küpsetasime roosikujulisi kohupiimaküpsiseid.
Kohupiimaküpsised
Saunaõhtuks viineripirukaid
Moorapead
Moorapeade retseptiga oli üks arusaamatus. Palusin tüdrukul lugeda, mis aineid  vaja on. Piiga luges, et 200g küpsiseid ja üks kuni kaks pakki võid.  Kuidas niipalju, jõudsin imestada. Kirjas oli 1/2 pakki võid😊 Lõvipreili ei ole veel murde õppinud, seega tekkis kirjapildist väike segadus. Vat, milleks on vaja matemaatikat osata!
Suur töö oli autorehvide vahetus ja autopesu. Siin olid kõik ametis, kes pesi, kes vahetas rehve, kes juhatas vägesid.
Autohooldus 
Kasvuhoonel sai osa peenrapiirdeid vahetatud, haige muld välja veetud, uus muld asemele klaasid pestud. Nüüd sai külve teha, varsti saab ka tomatitaimed sisse istutada. Siiani on kanad ja kukk soojas toas väetamas käinud.

Redise ja salatikülvid
Lapsed tegid ka nimesildid

Kolmapäeval küsisid lapsed vanaisalt tööd. Nad said jõuluvanalt kingiks digikassa, mis loeb münte. Eks see tahab vähehaaval täitmist saada😊Lapsed aitasid vanaisal kanaputka sõnnikust tühjaks teha ja poiss vedas selle aiamaale laiali. Tüdruk laotas uue allapanu hoolikalt laiali, et kõik kohad oleksid täidetud. Kanad ajasid silmad imestusest suureks kui puhast tuba nägid. Õhtul vanaisa küsis, kas saaks kaardiga maksta või tšekiga, aga ei, ikka pidi mündid välja otsima. Töö oli ju tehtud. Õhtul tehti väsinud töömeestele sauna.
Neljapäeval sõitis tütre pere koju tagasi, meie tuiasime natuke niisama ringi. Reedel käisin end arstile näitamas ja ongi aprillikuu viimased minutid käes. 
Õhtul tuli siil kanapudrukauss kummuli seljas😊 õues vastu. Kevad on alanud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar