Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 31. mai 2022

Jäneda laat ja viinapuud

 Sel nädalavahetusel pääses laatade pidamine nagu paisu tagant valla. Meie maakonnas oli koguni neli laata: Sõmeru maaelufestival, Jäneda aia- ja lillepäevad, Tamsalus toimus linnapäevade laat, Altjal veel kevadlaat. Üle hulga aja sai laadale ja  meie sõitsime Jänedale taimi ostma, tuttavatega kohtuma, laadamenu nautima. Laadal oli kõike: suuri masinaid, traktoreid koos kärudega, moodulsaunu, aiatööriistu, taimi, riidekaupa, pakuti eestimaist omatoodangut, suitsutatud tooteid. Väikeettevõtjad ja eraisikud müüsid nii lille- kui ka köögiviljataimi. Üks sektor, kuhu mehed kinni jäävad on vanavara.  Seal müüdi igasugu sümboolikaga kraami.

Vanavara leti taga J. Gagarini pildiga kruus näpu vahel


Laadakali ja Musta Täku Talli peaukse lähedal müüdavad rasvas küpsetatud lihapirukad on meil laadamenüüs. Ja need on alati nii maitsvad. Muideks, söögikohti oligi seekord ainult üks, kus pakuti küpsetatud liha ja kartuleid. Musta Täku Talli restoran oli ka muidugi avatud. 

Põhifookus oli meil seekord siiski viinapuudel. Paar viinapuud on meil kasvuhoones mitu aastat kasvanud ja head saaki andnud. Oleme proovinud ka küpsenud marjadest veini teha.
Viinamarjavein 2020

 Seenevanal on õnnestunud viinapuude paljundamine, onu Ruudi tõi Rõuge lähedalt paar taime, nüüd laadalt ostsime J. Kivistiku käest veel ühe taime ja saime pealekauba tasuta konsultatsiooni. J. Kivistiku ,,Viinamarjaraamat’’ on läbi studeeritud. 

Viinapuu 'Rondo’

Soodsama mikrokliima loomiseks on istutusaastal taime ümber pealt avatud kiletoru.

Viinamarjaistandus😊


Ilmselt läheb suurem viinamarjaveinide tegemine lahti mõne aasta pärast kui viinapuud suuremaks kasvavad ja marju kandma hakkavad. Nüüd jääb oodata viinamarjade küpsemist, veinivaatide täitumist ja aega, mil gallonite kaupa voolavat veini saab juua😀 Loodame, et sõjamöll on selleks ajaks möödanik ja rahuaeg Ukrainasse saabunud.

Punase sõstra põõsas

Sõstrapõõsad : valge, punane, tumepunane ja must sõstar on õisi täis. Saame mahla ja tarretist keeta. Tõotab tulla ilus marjasuvi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar