Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 20. juuni 2022

Mädapea pojengipäevad 2022

Sel aastal toimusid  Mädapea  mõisa  pojengipäevad 17.-19. juulil. Seekord oli erilise tähelepanu all kõige uuem pojengirühm Itoh-pojengid. Mädapea mõisa perenaisel Marika Vartlal ilmus just raamat ,,Moodsad Itoh-pojengid’’. Itoh-pojengid on pojengirühm, mille sünni peategelane on Jaapani aretaja Toichi Itoh. Ta soovis  kahte pojengirühma ristata, et saaksid mõlema rühma head omadused ja saaks  suurte kollaste täidisõitega pojenge.  Ta tegi pärast II MS palju ristamisi, et saada üldse idanevaid seemneid. Kuna rohtsed pojengid ja puispojengid ei õitsenud samal ajal, siis pidi kuidagi õietolmu säilitama. Lõpuks katsetused õnnestusid, aga paraku oli elu ebaõiglane, T. Itoh suri 1956.a.  nii ta ei näinudki oma seemikute õitsemist 1964. aastal. Noored, seemnest kasvatatud taimed (seemikud) hakkavad idanema kolmandal või neljandal aastal pärast külvi.  Õnneks USA kollektsionäär Louis Smirnov märkas erilisi pojengitaimi, ostis taimed ja registreeris need 1974.a.  Ameerika Pojengiseltsis. Itoh-rühma pojengid ongi oma nime saanud teadlase Toichi Itohi auks. Taimed on pika õitsemisajaga, poolpuitunud vartega, tänu sellele ei vaja meetrikõrguseks kasvav pojeng lisatoestust. Esimesed hübriidid olid kollase õievärvusega, nüüdseks on olemas oranže, erepunaseid, mustjaspunaseid Itoh-hübriide.

Mõisa peahoones oli pojengide näitus. Hinnata sai 51 eriilmelist pojengi.  Iga külastaja sai 5 nööpi ja need tuli lisada endale kõige rohkem meeldivate õite ette topsikutesse.





Sellel pildil on vasakult esimene sort ’Carina’, erepunane, suure  pooltäidisõis õiega.


Pojeng ’Carina’
Kuna Mädapea mõisa aed oli ka avatud, siis läksime seda ilusat taimesorti  aiast otsima. 
Pojeng ’ Pastelelegance’

Esimesel pildil on paremalt esimene pojengiõis ’Pastelelegance’, mis avaldas erilist muljet. On eriline just värvuselt- elegantselt kahvaturoosad ja kreemika tooniga pooltäidisõied, keskel kuldne südamik. Tugeval varrel on suured õied, mille läbimõõt võib ulatuda kuni 20 cm. Ameerika aretaja registreeris sordi 1989.a. Küllaltki eksklusiivne pojengisort. Külastajate lemmik sellel aastal.👍

Pojeng ’Tshernomor’  selline nimi!

Pojeng ’Tshernomor’

Hiline kevad on mõjutanud pojengide õitseaja algust, paljud sordid ei olnud õitsemist veel alustanud. 
Me külastasime aeda laupäeval ja kõige suurema vihma ajal. Pildid tulid hägused ja ise saime  märjaks.

Peahoones rääkis Sulev Savisaar pojengidest.  Üks proua küsis ta käest, kuidas tal aretustegevus edeneb. Savisaar vastas, et ta ei areta eriliselt midagi. Võtab seemnekupra ja paneb seemned mulda, siis ootab mitu aastat enne kui õit näeb. Kui õis tuleb teistmoodi kui emastaimel on, siis ongi aretustöö tehtud😊

Sulev Savisaar 
Sulev Savisaar on nagu aukülaline. Esimesed 61 erinevat pojengisorti pärinevad tema aiast. Mädapea mõisa esimene, 2017.a. korraldatud pojengipäev, oli pühendatud Sulev Savisaare pikaajalisele aretaja ja kollektsionääri tööle.

Mõisahoones vihmavarjus

Aias sai ringi vaadata ja ümber müügiplatsi tiirutatud. Vihm läks nii tugevaks, et tulime kiiruga ja tühjade kätega ruttu autosse tagasi. Varasemad ja ilusamad õitsejad saime üle vaadatud. 
Mädapea mõisa aias on veel sirelite kollektsioon. Mõnest sai pilti teha, aga enamus sai nina püsti koos piiskadega läbi nuusutatud.
Sirelite allee



24.- 26.juunil on Mädapea pojengiaia külastuspäevad. Minge ilu nautima!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar