Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 10. juuli 2022

Juuli laager


 Laagrilised saabusid pühapäeva õhtul isaga. Kogu varustus oli kaasa võetud, isa bussiga toodi ka poisile jalgratas. Hubane majutuskoht, maitsvad toiduelamused,  õpitoad, jalutamine ürdiaias,  seiklusparkide ja mägumaade külastamine, sportlikud mängud, rattasõit, aiatööd ja kodulindude eest hoolitsemine ning lõpuks korralik eestimaine saunaleil. Sellist puhkust saab maal vanaema-vanaisa  juures.

Maasikad

Maasikas on meie suve sünonüüm. Kui lapsed saavad oma käega  peenralt korjata ja põsed punni süüa magusatest marjadest, siis ongi päris suvi käes. Esmaspäeva lõunaks tuli Kadrinasse maasikabuss.  Lõvisüdamed said seni madalseiklusrajal turnida kui maasikaid kaaluti ja rahaga arveldati. Marjad olid ilusad, lopsakad, magusad. Eestlased on tõesti maasikausku, maitsev mari on nagu osa meie rahvuslikust identiteedist, eelistame eestimaist. See oli juba mitmes kord kui talunikud tulid maasikaid  müüma ja ikka oli marjadele tahtjaid. Ega hinnal polnudki suurt tähtsust, oluline oli marja päritolu. 

Maasikas ’Sonsation’

Maasikahooajal on õige aeg pista marju põske, teha  toormoosi, keeta keedist ja siirupit, segada kokteili, valmistada magustoitu.
Maasika-piimakokteil


Kohupiimavaht maasikate ja kakaoküpsistega


Kokaklubi. Meil on neli lapselast. Kõige vanem, kes on nüüd täiskasvanud noormees,  kasvas algul meiega koos, seega saime temaga koos aega veeta.  Nüüdseks elab ta emaga Islandil, kohtume harva, suhtleme neti teel.  Lõvisüdamed, kes nüüd on koolilapsed, veedavad oma koolivaheaegu maal. Et saaksime uhkustada oma lastelastega, siis peame päriselt ka nende jaoks olemas olema. Ei tasu lootma jääda, et muidu  nad vabatahtlikult meie juubelitele tulevad☺Me ikka teeme ise tööd selle nimel, et lapselapsed tahaksid külla tulla. Kõige noorem lapselaps, pojapoeg on üheksakuune.  Kuigi nii väikest hoida ei tooda, me ikkagi anname märku, et oleme olemas ja väikemehe tegevusest huvitatud. Kevadel käisime end tutvustamas, natuke oli nuttu ja kaeblemist, aga viimane kord oli noor peremees päris rahulolev.
Särtsakale tütretütrele meeldib koos  kokata. ’Kokaklubis’ valmistame midagi maitsvat. 
Kihiline kohupiima küpsisevorm. Kihiti kohupiim-hapukoor-vahukoor ja kakaoküpsised. Mugav on need laduda küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi. Külmkappi üheks ööks. Kummutada välja küpsetuspaberi abil. 
Retseptid on võetud raamatust. Ragne Värk ,, Koogid-lihtsad ja küpsetamata’’

Kihiline kohupiima-küpsisekook

Ootasime külla kauaaegseid sõpru Elvast. Lõvipreiliga valmistasime karamellikooki. Põhjaks sai võine küpsisepuru. Kattekihiks karamelline kondenspiim segatud võiga. Ööseks külmkappi.  Kaunistuseks marjad.
Vastuvõtukoogi valmistamine

Karamellikook marjadega

Rattasõit. Lapsed on praktilised, nad oskavad hinnata oma vanusele ja oskustele vastavat ratast. Läbi tuule  kihutamine, vabalt pedaalimine, erinevatel pindadel füüsiline pingutamine  tekitab rahulolutunde.
Rattasõit ümber Kadrina paisjärve

Kadrina paisjärve ujumiskoht
Sulgpalli reketid on meil juba ammusest ajast. Sulgpall on ju lihtne ja tore sportmäng, mida on hea koos lastega mängida. Arendab koordinatsiooni ja liikumist. Üks reketite paar on suurem, mis on algajale sobivam, lihtsam palli tabada.

Proovisime ka lauatennist kõksida. Pidi ikka päris osav olema, et lauale pihta saada.

Lapsed said vanaisaga käia Kadrina skatepargis, ronimas madalseiklusrajal, isaga sõitsid  Sagadisse looduskooli korraldatud keemiapäevale, kus lubati värvilisi tulesid ja tossu.

Teadusteater ’Teeme Keemiat’ tegi lõbusaid katseid tahke süsihappegaasiga,

Vedela lämmastiku abil valmistati jäätist

Lihtsamaid aiatöid said lapsed kaasa teha. Kasvuhoone kastmine, küüslaugu õievarte murdmine, küpsete marjade korjamine, kuivanud okste, lehtede, maha kukkunud õunapunnide ja õitsenud õite kokkuriisumine ja komposti viimine. Igapäevaselt käis poiss kanapesadest mune toomas, mis mõnikord olid soojad alles. Lapsed jälgisid, et keegi vallatu aedikust välja ei pääseks.  Juhtus, et noorkanad leidsid koha, kust kaudu end välja pressida. Aga, selle koha oskas üks teine külaline ka leida. 

Siil pressib end läbi kanaaiavõrgu

Käisime ise külas.

Ja meil käidi külas.


Töönädalalõpul,  reedeõhtul tuli laste ema ka maale. Ootamise tuhinas tegi väike tütreke lilleõitest ilusa kaardi emale.

 Igal õhtul püüdsime suurema mustuse maha pesta, aga paljajalu jooksmine oli tallad üsna ühtlaselt ära määrinud ja kulutanud. Masina- ja survepesu abil suutsime voodipesu korras hoida☺

Reede õhtul tegime sauna värskete saunavihtadega. Kõik see pere sai puhtaks pestud enne pidusse minekut. Saigi nädalake maaelu läbi. See laagrielu on võrreldav spordivõistlusega. Pingutad elu eest, et lõpuni jõuda ja kui on läbi, siis oled õnnelik oma visaduse ja edusammude üle. Nii on! 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar