Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 9. oktoober 2022

Energia, mis vabaneb lähedastega koos olles

 Head suhted on meie jaoks olulised ja vajalikud. Nooremas eas on suhtlemine igapäevane tegevus tööl, kodus, poes, oma tänaval, hobiringis. Suhtlemine toimub sõnadega,  naeruga, kehakeelega. Pensionäridel jääb suhtlemist vähemaks, sest puudub igapäevane  tööalane suhtlemine. Tervis ei luba ka kõikvõimalikest spordiüritustest ja reisidest osa võtta. Nüüd on sõpradega suhtlemist rohkem telefonis, sõnumitena, arvutis. Seda enam on oodatud kohtumised oma laste peredega. Oktoobri alguses sai väike pojapoeg üheaastaseks. Poisi ema-isa kutsusid kokku mõlema pere vanavanemad, õe ja venna pere. Üks aastane poisike on juba nii tark, et oskab rõõmu tunda kinkidest ja noorematest külalistest. 




Mehed uurimas Bentley sisemust

 Meeldiva ja sõbraliku olemise taga on vanemad ise, aga lapselaps tajub ka  alateadlikult, kuidas vanavanemad temast hoolivad ja armastavad. Selle kinnituseks ja  tunnustuseks  olid vanaemad auga välja teeninud torkimise väikese näpuga .😊
Sel nädalavahetusel rõõmustasid meid Lõvisüdamed oma küllatulekuga. Lõvipreilil oli vaja kooli viia selliseid õppevahendeid, mida kasutasid nende vanemad või isegi vanavanemad. Leidsime kaks aabitsat aastast 1986.a. ja 1991.a., töövihiku, liikuva aabitsa ja kollase koolikohvri. Ise ka imestan, kuidas need alles on hoitud!
8.oktoobril toimus Kadrina kooli 120.aastapäeva tähistamine vilistlasõhtuga. Poeg tuli Tartust, et koolikaaslaste ja õpetajatega taaskohtuda.  Me muidugi kasutasime juhust ja rakendasime tema oskusi nii arvutialaselt kui füüsiliselt. Sügisel on aiatöödega enam-vähem ühele poole saadud, aga aiamööbel ja paviljon tuli kokku panna,  kastmisvoolikud hoiule viia, äraõitsenud  lilleamplid tühjendada, lehti riisuda jne. Sauna- ja ahjupuid majja tuua. Vanaisa võttis tütretütrega ette taliküüslaukude istutamise. Kõik pakilised tööd said tehtud. 

Taliküüslaukude istutamine

Praegu on õunahooaeg ja tütretütre abiga küpsetasime kolm erinevat õunakooki, saunaõhtuks viineripirukaid.


 Viimasest koogist õnnestus natuke Tartusse saata. Videost nägime, kuidas õunakook võttis pojapoja mõnust mõmisema, sellist kiitust saada on eriliselt uhke  tunne.😊
Saunas ikka tekivad teemad, mida arutada ja millest vestelda. Seekord tuli Lõvipreiliga teemaks puberteet. Lõvipoiss sai 11 ja on jõudnud eelpuberteedi ikka. Tüdrukule tundub venna käitumine vahel imelik. Arutasime, millised meeleolumuutused valitsevad  murdeeas, kuidas vahelduvad kurbus ja rõõm, viha ja armastus. Valitseb ebapüsivus otsuste tegemisel, on soov olla täiskasvanu, aga ei oska veel, on tahtmine olla kellegi moodi või millegi erilisega silma paista. Lõvipreili küsis, et kui kaua venna murdeiga kestab veel. Vastasin, et 21.eluaastaks on vennas täielikult mehistunud. 
Tütretütar ajas silmad suureks: ,, OMG, kas ma pean veel kümme aastat, oma 19. eluaastani tema puberteeti kannatama!’’
Laupäeva õhtul hakkas piiga huvi tundma kudumise vastu. Otsisime vardad ja lõngad välja ja esimesed silmused saidki koos tehtud.

Kudumine pakub lõõgastust, aitab mõtteid mujal hoida ja pakub meeldivat vaheldust. Vanavanemana on olulised ühistegevused lapselapsega. Kui esimesed silmused tulid välja, siis rõõm oli kahekordne. Noor käsitööhuviline ei olnud kiitmisega kitsi. ,,Ma ei saa aru, kuidas mul on nii vedanud, et mulle on sattunud selline vanaema, kes on maailma parim. Ta küpsetab ja  meisterdab minuga koos igasuguseid asju, ostab seda, mida on vaja, õpetab matemaatikat, siis kui oskab ja räägib naljakaid lugusid, mis temaga väiksena juhtus.’’ 😊
Nädalavahetusel saadud head emotsioonid aitavad meid läbi värvilise sügise, samuti halli ja pimeda aja üle elada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar