Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 4. detsember 2022

Egiptuse sinine kvartsmass

 Tartu Rahvaülikool korraldas detsembri alguses Egiptuse sinisest kvartsmassist pisiesemete valmistamise koolituse. 

Tartu Rahvaülikooli kunstikeskuse töötoas

Tartus on alati hea koolitusel käia, sest saab ka pisikest pojapoega külastada. Seekord oli väikemees natuke tõbine. Kiiret paranemist armsakesele!

Koolitus toimus Tartu  Rahvaülikooli kunstikeskuses Vaksali 7, koolitaja sõbralik Eva Krivonogova. 10.10. 2020 kuni 21.03. 2021 oli Kumu-s näitus ,, Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst’’ sealt on saadud inspiratsiooni korraldada õpitubasid Egiptuse kvartsmassist pisiesemete meisterdamiseks.

 

Egiptuse pasta ehk kvartskeraamika ja (enne põletust) kvartsmass on peeneks jahvatatud kvartsist koosnev keraamiline mass, mis on kokku sulatatud väikese koguse leelise ja lubjaga ning mida katab klaasjas leelisglasuuri kiht. Materjal ongi huvitav sellepoolest, et ei vaja enne põletust glasuurimist. Kvartsmass glasuurib end ahjus ,,ise’’. Lisades segule värvipigmenti on tulemuseks kaunid türkiissinised läikiva pinnaga esemed.

Õpitoas tehtud pisikujud

Türkiissinine on rohelise ja sinise vahel olev külm värvitoon, mis vastab poolvääriskivi türkiisile. Sellise seguga imiteeritigi kallimat türkiisi. Sinisel värvusel on egiptlaste jaoks eriline tähendus, mis tähendas nii taevast kui Niiluse jõge ja vett. Seetõttu seostati türkiisi jumaliku loomisjõu ning taassünniga. 


Juhendaja oli ette valmistanud erinevate pigmentidega kvartsmassi segusid: roosakat, rohekat, türkiisivärvilist. Kujukesed jäävad nüüd paariks nädalaks kuivama kuni soolad kristalliseeruvad pinnale. Seejärel kuumutatakse ahjus, kus moodustubki pinnale glasuur.  Jääme põnevusega ootama lõpptulemust!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar