Kadripäev on 25.novembril, mis on saanud nimetuse Aleksandria pühaku Katariina mälestuspäeva järgi. Katariina on noorte neidude ja naisõpilaste kaitsepühak. Katariina sümboliks on ratas, tema kaitse all on rataste jõul töötavad mehhanismid, pühak on igasuguste ketrus- ja kudumistööde patroon.
Eestlaste kadripäev on seotud kombestikuga, mis tagab karjaõnne. Kadripäeva komme on kadrisandiks käimine, kes soovisid perele karja- ja pereõnne. Tavaliselt olid kadrisantideks tüdrukud, kes olid riietatud valgetesse riietesse. Meilgi käisid tänavu vahvad kadrid karjaõnne soovimas.
Kadripäeva toitudest oli au sees tangupuder või lambalihaga tangupuder, soolaga keedetud herned ja oad, kamapallid, kadriõlu.
Kadrina rahvamaja korraldas 25.novembril kadripäeva toidukoolituse. Koolituse viis läbi aasta kokk 2005, president Toomas Hendrik Ilvese administratsiooni kokk, Markofka söögimaja perenaine, karismaatiline Inga Paenurm. Eelnevalt anti ülevaade kadripäeva tavanditoitudest ja kombestikust. Inga Paenurm teeb koostööd Eesti Folkloorinõukoguga. Nad on loonud projekti ,,Hakkame santima!’’, mille eesmärgiks on elavdada sanditamise tavasid. Kuna mardi- ja kadrisandikombestik on olnud Eestis tuntud ja tänaseni säilinud, siis ollakse keskendunud just neile kahele kombestikule. Kokk on traditsioonilised kadripäeva retseptid kaasajastanud. Koos valmistasime traditsiooonilisi roogasid: lambaribi kruubipudruga, kaerakäkke, karaskimuffineid, limonaadi. Meid jagati töörühmadesse. Meie rühm sai ’Odrakruubid ja talleribi’ valmistamise ülesande.
Retseptis oli talleliha, aga Eestis on seda raske saada. Koolitaja oli lambaliha ostnud ühe usaldusväärse turumüüja käest. Kadrinas peaks mõne lambakasvataja käest eraldi tellima. Kõigepealt tuli lambaliha väikesteks kuubikuteks tükeldada.
Küüslauk, sibul, porgand tükeldada.
Lambaliha pruunistada potis ilma õlita ja segamata 4 min, siis lisada tükeldatud küüslauk, sibul, porgand, 1,5 l vett, lihapuljong (kokal oli see eelnevalt valmis keedetud). Hautada kõik pehmeks. Hautamise lõpus lisati potti üks kuuuseoksake. Kuuseoks pidi vähendama lambalihale iseloomulikku kasukamaitset.😊Teises potis kuumutada kruubid kuumas potis, seejärel lisada 1l õunamahla, keeta pehmeks. Lõpuks segada pehmed kruubid lambalihahautisele ja lasta maitsestuda. Maitsestada soola ja pipraga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar