Sentens

Carpe diem!

pühapäev, 27. november 2022

Kadripäeva toidukoolitus

 Kadripäev on 25.novembril, mis on saanud nimetuse Aleksandria pühaku Katariina mälestuspäeva  järgi. Katariina on noorte neidude ja naisõpilaste kaitsepühak. Katariina sümboliks on ratas, tema kaitse all on rataste jõul töötavad mehhanismid, pühak on igasuguste ketrus- ja kudumistööde patroon. 

Eestlaste kadripäev on seotud kombestikuga, mis tagab karjaõnne. Kadripäeva komme on kadrisandiks käimine, kes soovisid perele karja- ja pereõnne. Tavaliselt olid kadrisantideks tüdrukud, kes olid riietatud valgetesse riietesse. Meilgi käisid tänavu vahvad kadrid karjaõnne soovimas.

Kadrisandid

Ukse taga küsiti luba tuppa tulekuks. Seejärel küsitleti meid, esitati igasugu põnevaid mõistatusi, lõpuks visati vilja kandikule. Kui annid kätte saadi, tänati viisakalt ja jäeti hüvasti.

Kadripäeva toitudest oli au sees tangupuder või lambalihaga tangupuder, soolaga keedetud herned ja oad, kamapallid, kadriõlu. 

Kadrina rahvamaja korraldas 25.novembril kadripäeva toidukoolituse. Koolituse viis läbi aasta kokk 2005, president Toomas Hendrik Ilvese administratsiooni kokk, Markofka söögimaja perenaine, karismaatiline Inga Paenurm. Eelnevalt anti ülevaade kadripäeva tavanditoitudest ja kombestikust. Inga Paenurm teeb koostööd Eesti Folkloorinõukoguga.  Nad on loonud projekti ,,Hakkame santima!’’, mille eesmärgiks on elavdada sanditamise tavasid. Kuna mardi- ja kadrisandikombestik on olnud Eestis tuntud ja tänaseni säilinud, siis ollakse  keskendunud just neile kahele kombestikule. Kokk on traditsioonilised kadripäeva retseptid kaasajastanud. Koos valmistasime traditsiooonilisi roogasid: lambaribi kruubipudruga, kaerakäkke, karaskimuffineid, limonaadi. Meid jagati töörühmadesse. Meie rühm sai ’Odrakruubid ja talleribi’ valmistamise ülesande.


Retseptis oli talleliha, aga Eestis on seda raske saada. Koolitaja oli lambaliha ostnud ühe usaldusväärse turumüüja käest. Kadrinas peaks mõne lambakasvataja käest eraldi tellima. Kõigepealt tuli lambaliha väikesteks kuubikuteks tükeldada. 



Küüslauk, sibul, porgand tükeldada. 

Lambaliha pruunistada potis ilma õlita ja segamata 4 min, siis lisada tükeldatud küüslauk, sibul, porgand, 1,5 l vett, lihapuljong  (kokal oli see eelnevalt valmis keedetud). Hautada kõik pehmeks. Hautamise lõpus lisati potti üks kuuuseoksake. Kuuseoks pidi vähendama lambalihale iseloomulikku kasukamaitset.😊Teises potis kuumutada kruubid kuumas potis, seejärel lisada 1l õunamahla, keeta pehmeks. Lõpuks segada pehmed kruubid lambalihahautisele ja lasta maitsestuda. Maitsestada soola ja pipraga.

Lambalihaorsoto
Kokk tutvustas meile huvitavaid maitseaineid ja segusid.
Maitseainesegu, mida lisasime söömise ajal lambalihahautisele

Santa Maria kadakamarjad ja sinepiseemned
Köögiviljamahl

Hautisele lisandiks oli võis hautatud paprika, suvikõrvitsa salat

Saime lambalihahautise valmis, aga mõni lihatükike oleks vajanud   pikemat hautamisaega.
Teine rühm valmistas karaskit. Klassikaliselt on karask keefiri või hapupiimaga tehtud odrajahutainast küpsetis.
Karaski retsept

Või  sulatamise ja kuivainetega kokku segamisega tegelesid meie naabrid

Karaskitainas asetati väikestesse muffinipaberitesse.

Valmis karaskimuffinid

Muffinid oli mõnusad pehmed, sobisid hästi prae kõrvale söömiseks.

Kolmandad tegid kaerakäkke. 

Munavalged vahustada ja segada ülejäänud toorained rahulikult kokku.

Tainast rullida väikesed pallid

Küpsenud kaerakäkid
Isetehtud limonaad: sörts vaarika äädikat, rabarberisiirupit, punt värsket piparmünti, maltoosat, mullivett. Maitses nagu kali. Ma algul suhtusin  maitseäädikasse umbusuga, aga kogu segu maitses väga hästi👍

Inga on muheda huumoriga peakokk, kelle praktilised, elulised, erilise soojusega antud nipid ja trikid toidu valmistamiseks, teevad temast suurepärase koolitaja. See on kirg, hobi ja elustiil. Temast õhkub teadmisjanu ja ambitsioonikust. Ta ise arvab, et kuskilt kõrgemalt poolt juhitakse tema tegemisi.
Peakokk Inga Paenurm Kadrinas

Muheda huumoriga rääkis oma ’põnevatest’ tööintervjuudest, tööst presidendi administratsiooni kokana. Kui ta läks lossi tööle, siis saadeti talle kiri presidendi kantseleist, mida president T.H.Ilves sööb, nõunikult tuli kiri, mida president sööb, Evelin Ilves saatis kirja, mida president peab sööma. Kõik kirjad olid üksteisele vastukäivad. Kokk saatis kõigile vastukirja, et küsige härra presidendilt ka ja siis otsustame, mida peaks menüüs arvestama. Saladuslikult lisas, et kui oli võimalus, siis president sõi ameerikalikult burksi.😊


Kell oli juba kümme õhtul kui õhtusöögi lõpetasime,  tänasime toredat  kokka ja tänutundega lahkusime. Tänud ka  Kadrina rahvamaja pererahvale, kes meid kokku kutsus ja köögitarvikud ette valmistas. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar