Sentens

Carpe diem!

teisipäev, 14. märts 2023

Lilleline nädal

 Märts algas lumiselt nagu ikka, ei midagi üllatuslikku. Hindasime oma tervislikku valmisolekut ja  kutsusime märtsi esimeseks nädalavahetuseks poja pere Tartust ja tütre pere Tallinnast maale. Et saaks kringlit ja kooki süüa, leili võtta ja linde vaadata, lund lükata ja  kelgutada. Plaani, mis sa plaanid, pidu käib ikka ühe plaani järgi. 

Kringel, millest ei jäänud purugi alles☺

Lindude vaatlus

Laupäevõhtu lõppes lauamängude ja saunaskäiguga. Pühapäeva hommikuks oli jällegi lund juurde sadanud. Ajasime sahad ja sahamehed välja.

Väikemees sai kohe aru kui põnev on istuda sahajuhi kohal ja lund enda ees veeretada.


Suuremad lapselapsed käisid jõe ääres kelgutamas, liugu laskmas.


Ümber Kadrina paisjärve lükatakse lumerajad liikumiseks,  jalutamiseks

Kunagi sai osa võetud trühvlite tegemise õpitoast. Katsetuste aeg on seljataga, nüüd võib oskusi praktikasse juurutada. Tegime dominotrühvleid- 170 g purustatud Domino küpsiseid ja 90g toorjuustu (Bounjour) segada köögikombainis ühtlaseks massiks, veeretada pallid. Tragi abiline oli kohal ja tegi valiku erinevatest katetest. Sai neid  trühvleid veeretada küpsisepurus,  kakaopulbris ja sulašokolaadi kastetud.

Valmis veeretatud trühvlite katmine šokolaadiga

Voila!
3-12. märtsini toimus Tartu botaanikaaias XII orhideenäitus. Seekord oli erilise tähelepanu all kummaliste kohastumustega käpalised erinevatest maailmajagudest ja kasvukohtadest. Naistepäevaks leppisin poja ja pojapojaga kokku, et nad tulevad mulle taksojuhiks ja giidiks. Alustasime ringkäiku botaanikaaia orhideenäitusest. Küll oli huvitavaid käpalisi! Ja need nimed! 

Presidendikäpp

Suur sabakäpp

Kalmaarkäpp

Nunnakäpp
Ja teisi sabasid ja kingi.
Konks-puusaba

Veenusking (nöörid on ripakile jäänud)

Veenusking
Rlc Kat Green Power

Mõned liigid olid nii väikesed, et esmasel vaatlusel ei märganudki. Paljud orhideed oli klaaskuplites toreda pesa leidnud.



Botaanikaaias on väike kalatiik, kus sai kalade hõljumist jälgida.



Tartu botaanikaaia töötajad käisid klaasitöökojas mulle puhumas. Kuna oskused tahavad veel lihvimist, siis esialgu piirduti vahvate klaasvaasidega, kus eksponeeriti orhideede õisi.
Noormees pöörab tähelepanu tekstile

Need lilleõied olid nii suured ja ahvatevad, et varjutasid ülejäänud näituse.

Cattleya

Botaanikaaia palmihoone renoveerimise käigus selgus, et kilpkonni on juba üle kahekümne. Algselt oli seal ainult paar kilpkonna, inimesed on salaja neid sinna juurde sokutanud. Basseinis on soe vesi, liivarand, söögiks pakutakse rasvaseid räimi.

Veepeegelduse alt kumavad  kilpkonnad

Palmihoones oli kuulda viirpapagoide meloodilist sidinat. Kui keegi läheneb, siis nad vidistavad eriti innukalt, märgistavad oma territooriumi lauluga.

,,papa’’ nagu poisike viirpapagoisid kutsus



Aianduskeskusel Gardest oli  lai valik tõeliselt erilisi orhideesid müügiks ja uudistamiseks välja pandud. Ikka jäi midagi näpu külge.

Ontsiidium

Dendroobium
Kui juba Tartus, siis aianduskeskusest Gardest ei saa mööda sõita. Võtsime ostukäru, mille autorooli istus noorhärra ja rallisime sellega mööda keskust ringi. Sain väärilise ülevaate seemnetest, sibulatest, aiatarvikutest. Seal ma siis seisin seemnepakkide stendi raudses haardes kui üks kena neiu  kõnetas mind. Oh, imet! Tapa G vilistlane Annely on lõpetanud Eesti Maaülikooli ja töötab aiandusosakonna müügijuhina. Suur oli rõõm äratundmise ja taaskohtumise üle. 😊
Üht-teist sai kaasa ostetud, sellise valikuga, et rongi ära mahuks.

Petuunia beebitaimed

Taimed ootavad ümberistutamist ja pintseerimist

Neljapäeval tulid naabrid konjaki ja tordiga külla. Õhtu edenedes saabus pealinnast sõbranna oma kaasaga, tort ja vahuvein kaasas. Kiskus vägisi peoks, jagati pisemaid ja suuremaid uudiseid, me pakkusime suupisteid.

Jagati lilli😊


10.märtsi ööseks virutas -18°C külma! Mis mõttega?
Laupäeval tuli mehevend külla. Vend tahtis elust rääkida ja sugulasi vaadata. Seenevana näitas oma uhket ’kotkapilti’ rinna peal, millest olid armid alles jäänud.
 Ja pühapäevaks sadas uus kosutav lumekiht maha. Uhh! Ma ütlen.

Maja ees

Maja taga

Lumehang on kasvanud kasvuhoone räästani

Nii see lilli täis talvine ja lumine nädal möödus. Tänan kõiki sugulasi, sõpru, häid tuttavaid, kes hea sõnaga meeles pidasid ja tervist soovisid.😊
13.märtsil läks peremees statsionaarsesse südametaastusravile Tallinna.

Ma saan nüüd üksi siin majas toimetada! Juhhei!

2 kommentaari:

  1. Tervist teile kõigile!

    Tore, et orhideesid koos nimedega näitasid. Tänud!

    VastaKustuta
  2. Aitäh! Ilusat kevadeootust teilegi!

    VastaKustuta