Sentens

Carpe diem!

esmaspäev, 10. aprill 2023

Munadepühad

Ilm läks kevadpühadeks selgeks, soojaks ja tuulevaikseks. Munapühad ehk ülestõusmispühad on vanimad ja tähtsamad ristiusupühad,  mis tähistavad Jeesuse Kristuse surnust ülestõusmist pärast kannatustenädalat. Nõukaajal oli kõik usuga seotud keelatud, kuid munadepühadele vaadati läbi sõrmede. 

Mune värvime ja koksime kevadpühade tähistamise puhul. Muna kui elu alguse sümbol tuleb ikka hästi kirjuks värvida, sest kirjud munad toovad õnne. Meil on oma väike munavabrik, mis toodab viis-kuus pruuni muna päevas. Munadega seoses on kaks kommet- koksimine ja veeretamine. Meie peres on koksimine au sees. Lõvisüdamete ema korraldas lastele munade otsimise mängu. Mune käidi otsimas isegi kanapesadest. Lõpuks leitigi kõik munad üles. 


 Kelle muna pühapäeva hommikul koksimisel terveks jääb, see on Võidumees😊 Seekord oli Lõvipreili kõige kõvem koksija.

Oma sõpradega oleme ka mune vahetanud.

Pajuurvade koju toomine on seotud palmipuudepühaga. Urbadega pajuoks on tuntud maagilise eluvitsana. 


Kui oled terve ja hakkaja, siis saad iga tööga hakkama, aga kui tõved küljes, tuleb abiväge kutsuda. Seekord tuli Lõvidüdamed appi küttepuid laduma. Meie hooleks jäi töökoha ettevalmistamine, talgusupi ja pirukate küpsetamine. Selle tööka brigaadiga said puud ruttu laotud. 

Pirukapaus

Lepa- ja saarehalud riidas😊

Laupäeva hommikul sõitsime laadale uudiste järele. Kord kuus toimub Kadrina rahvamajas Kadrina OTT. Tervitusi sadas kaela siit ja sealt nurgast. 


Juba rahvamaja ees tervitas kalamüüja Lõvisüdamete ema: ,,Mida teile, proua?" Noor proua ehmatas sellise pöördumise peale ära ja lasi vanemal proual otsustada, mida osta.😊 Ostsime suitsutatud meritinti. Kala olevat püütud Pärnu lahest. Igastahes maitses kõigile. Lõvipreili küsis küll kahtlevalt, kas need kollased kalamunad 😅(mari) kõlbavad ka süüa. Kõlbasid küll!

Naabritüdruk Kai meisterdab makramee tehnikas kõrvarõngaid. Meie pere noored daamid leidsid endile sobivad kõrvarõngad, mida kantakse nagu indiaanlasedki uhkuse pärast.


Magusaisu ei saa raisku lasta. Magusameister Viive pakkus maitsvaid kooke. Napoleoni kook ja mahlane tiramisu  kook kadusid talguliste kõhtu hetkega😋
Sportlikku vormi aitas hoida kanakari, kelle aedikusse meelitamine nõudis lastelt nii kiirust, oskust kui kavalust. Munejad siblisid ja väetasid lillepeenras nagu oskasid. Kukk pakkus oma haaremile õitsvaid lumikellukesi 😊.
Kevadised tööd tahtsid tegemist. Vanade kuivanud vaarikavarte ja kuivanud kõrte lõikamine, lehesodi riisumine jne. 
Avasime õues grillimise hooaja: liha, vorstid, salat ja kõik muu. Lapsed said vahukomme grillida. 

Täielik üksmeel valitses seemnete külvamises. Tüdrukute abiga said mulda erinevate  salatite, rukola, tilli, porgandi seemned. Laupäeva õhtuks said kõik puhtaks saunatatud, oli kuulda mahedat norskamist.

Mõnus pühapäevane brunch kestis poole üheni. Seejärel korjasid Lõvisüdamed oma kummikud ja joped kokku ning sõitsid koju tagasi. Laste ja lastelastega on tore koos olla. Ei taha üksi ja õnnetu olla nagu hiidlase püksinööp. Ikka otsime seltsi ja tunneme rõõmu lilledest.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar